logo

Nüfusu 110 binden hızla düşen Vezirköprü, İl olma şansını bu yüzden mi kaybediyor?.. Vezirköprü Nüfus engeline mi takılacak?

Nüfusu 110 binden hızla düşen Vezirköprü, İl olma şansını bu yüzden mi kaybediyor?.. Vezirköprü  Nüfus engeline mi takılacak?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, partisinin son grup toplantısında “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür.” Sözleriyle gündeme gelen yeni il olma yarışında Vezirköprü olacak mı?

Geçtiğimiz hafta Salı günü düzenlenen Grup Toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla bir Türkiye inşa ve ihya etmemiz mümkündür sözleriyle başlayan ilçeler arası il olma yarışı sürüyor.
Vezirköprü’nün İl olma yarışında adı geçmezken, ilçede kimsenin sesi çıkmıyor.
DÜZENLEME SEÇİM SONRASI
İddialara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli’nin bir araya gelip takvim oluşturması durumunda çalışma yeniden gündeme getirilecek. Yeni il ve ilçeler için TBMM’den yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. İl ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.
Edinilen bilgilere göre MHP’nin seçimlerden önce yazılı olarak AK Parti’ye sunduğu yeni il ve ilçe teklifi olumlu karşılandı.
AK Parti Yerel Yönetimler Yasası konusunda çalışmayı 14 Mayıs seçimlerinden önce hazırladı ancak seçim yaklaştığı için çalışma rafa kaldırıldı.
Bahçeli’nin açıklamasından sonra gözler 19 ilçenin hangileri olacağına çevrilirken; Samsun’da da Bafra başta olmak üzere “bu yarışta biz de varız” diyen ilçeler ortaya çıktı bile.
TÜRKİYE’DE 25 İLÇEDE BEKLENTİ VAR
Şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek; İnegöl (Bursa), Alanya (Antalya), Polatlı (Ankara), Çorlu (Tekirdağ), Kâhta (Adıyaman), Siverek (Şanlıurfa), Nazilli (Aydın), Cizre (Şırnak), Manavgat (Antalya), Ünye (Ordu), Edremit (Balıkesir), Fethiye (Muğla), Ergani (Diyarbakır), Lüleburgaz (Tekirdağ), Bandırma (Balıkesir), İskenderun (Hatay), Kozan (Adana), Tarsus (Mersin), Akhisar (Manisa), Ereğli (Konya), Elbistan (Kahramanmaraş), Midyat (Mardin), Yüksekova (Hakkari) ve Erciş (Van)’ın aralarında olduğu 24-25 ilçenin olduğu belirtiliyor.
               8 KRİTER VAR
Yapılan çalışmaya göre yeni il ve ilçeler için önce kriterler ortaya konacak.
Türkiye genelinde bu sene yapılan bir araştırmada, tek tek ilçeler ele alınarak ve çeşitli özellikleri (nüfus büyüklüğü, ilin merkez ilçesine uzaklığı ve sosyo-ekonomik koşulları gibi) değerlendirilerek, il olmaya aday ilçeler belirlendi. İl olmak için bir ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergenin değerlendirileceği belirtiliyor.
Samsun’dan İl çıkar mı?
Samsun’un ilçeleri arasında sadece nüfus açısından bakacak olursak 5 ilçe 100 bin nüfusun üzerinde. Ancak bu ilçelerin 3 tanesi merkez ilçeler.
Geriye kalan 2 ilçeden Bafra (142 bin) ve Çarşamba (140 bin) nüfus kriterini geçseler de, Bafra Samsun’a yakınlığı nedeniyle İl olma şansını yakalayamıyor. Çarşamba ise 32 km uzaklıkta, yani 2 km ile uzaklık şartını da yakalıyor. Bununla beraber Çarşamba’nın diğer kriterlerde geride kalması nedeniyle il olamayacağı iddia ediliyor.
Vezirköprü nüfusa mı takılacak?
Samsun’un ilçeleri arasındaki Vezirköprü İl Merkezine sınır olmayışı ve Samsun’un en uzak ilçesi olması gibi nedenlerden dolayı İl olmak için şanslı ilçeler arasında olsa da; hızla göç verdiği için nüfusunun 90 binlere kadar gerilemesi nedeniyle İl olma şansını kaçıracak.
Vezirköprü’nün sosyo-ekonomik durum, ekonomik çeşitlilik, hinterlandı, şehirleşme ve eğitim durumu gibi kriterleri aşmasının mümkün olduğu, bununla beraber nüfus ve ulaşım durumu bakımından gerekli kriterleri sağlayamayacağı iddia ediliyor.
67 İl’den yükseldi..
Daha önce Türkiye’deki il sayısı 67 idi.
1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999’a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81’e çıktı.
Bahçeli’nin dile getirdiği 19 yeni il olursa Türkiye’nin il sayısı 100’e çıkacak.

Share
347 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+9 = ?