logo

Şahinkaya Kanyonu İçin Eylem Planı Toplantısı Yapıldı

Şahinkaya Kanyonu İçin Eylem Planı Toplantısı Yapıldı

Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca Vezirköprü Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda“Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı Gelişme Planı” adı toplantı düzenlendi. 2016 yılının Eylül ayında ihaleye çıkarılan ve Ekim ayında projeyi alan özel bir firma tarafından çalışmalara başlanarak ortaya çıkarılan proje için tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11.Bölge Müdürlüğü’nce Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen ve 8 uzman tarafından hazırlanmış olan Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı’nı Geliştirme, Analitik Etüt, Sentez ve Plan Projesinin sunumu toplantıya katılanlarca kısmen uygun görülse de bazı noktalarda değişikliklerin yapılması kunusunda fikirler bildirildi.
Peyzaj mimarı ve Proje koordinatörü Cem Atik tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık 300 gün kadar süren bir hazırlıkla tamamlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11.Bölge Müdürlüğü’nce uygun görülen proje hakkında Vezirköprü Protokolüne bilgi verildi.
Toplantı öncesinde Şahinkaya Kanyonu hakkında bilgi veren Peyzaj mimarı ve Proje koordinatörü Cem Atik; “Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı’nın bulunduğu 1032 hektar büyüklüğündeki alan, taşıdığı tabii kaynak değerleri ve rekrasyon potansiyeli sebebiyle Orman ve Su İşleri Bakanlık Makamının 21.09.2015 tarih ve 2873 Sayılı olurları ile Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir.” Dedi.
Atik; “Şahinkaya Kanyonu T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 11.Bölge Müdürlüğü ve Samsun Şube Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında 04.01.2016 tarihinde imzalanan sözleşme ile Tabiat Parkı’nın işletmeciliği 5 yıl süre ile Samsun Büyükşehir Belediyesine verilmiştir. Ayrıca Şahinkaya Kanyonu, özel mülkiyetin ve mera alanının bulunmadığı tamamı devlet ormanları statüsündedir.” İfadelerine yer verdi.
Şahinkaya Kanyonunun bulunduğu sınırları da belirten Atik; “Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı olan Amasya ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüklerine, Vezirköprü, Bafra, Kuruçay ve Durağan Orman İşletme Şeflikleri sınırları ve sorumlulukları içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda Tabiat Parkı’nın kaynak değerlerinin korunabilmesi, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi ve koruma-kullanma dengesi gözetilerek Tabiat Parkı içinde yer alacak kullanımların belirlenmesi amacıyla bu Tabiat Parkına ait bir gelişme planı hazırlanmıştır.” Şeklinde konuştu.
Bu projeyi hazırlamaktaki genel amaçları da ifade eden Atik; “Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkının Gelişme Planı”nın temel amacı Tabiat Parkı alanının sahip olduğu kaynak değerlerinin korunmasıdır. Bu temel amaç doğrultusunda, koruma kullanma dengesi içerisinde, ana kaynak değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması ve rekreasyonel faaliyetlerin düzenlenmesine olanak verecek gelişme planının hazırlanmasıdır.
Tabiat Parkı; sahip olduğu doğal ve rekreasyonel kaynak değerleri sebebiyle koruma altına alınmış bir alandır. Tabiat Parkı, sürdürülebilir, çevreye duyarlı, koruma kullanma dengesi içinde, toplumun giderek artan açık hava rekreasyon gereksinimlerini temin edecek; ziyaretçilerin alanın kaynak değerlerini yakından tanımasını sağlayarak, doğa sevgisi ve doğal ortamlarda yaşama arzusunu güçlendirecek şekilde planlanmıştır.
Bu ana amaca ulaşılması için Gelişme Planında belirlenen alt hedefler ise; Doğal ve kültürel kaynak değerlerin yönetiminin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, Tabiat Parkı içerisinde farklı yaş gruplarına göre dinlence, eğlence, eğitim, kamp ve konaklama amaçlı altyapı ve tesislerin kurulması, Verimli hizmet veren Tabiat Parkı yönetimine kavuşturulması, Tabiat Parkı’nın bölgesi ve ülke çapında bilinirliğinin sağlanması, Tabiat Parkı ekosistemini etkileyebilecek çevre kirliliğinin önlenmesi ve antropojenik baskıların en aza indirilmesi, Doğa koruma alanlarına ve doğa korumaya ilişkin bilincin artırılması ve alanda doğa dostu uygulamaların desteklenmesidir.”dedi.
Kıvrak; Bu Projeler Gerçekleşirse Kanyon 5-10 Yıla Kadar Tükenebilir
Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen sunumun ardında fikirlerini beyan eden öğretmen Bünyamin Kıvrak; “Anlatılan ve Şahinkaya Kanyonu için hazırlanan bu projeler gerçekleştirildiği takdirde Şahinkaya Kanyonu’nun bu doğallığını 5-10 yıl içerisinde kaybedebiliriz ve bir daha böyle güzel bir alanı yeniden bulamayabiliriz.” Şeklinde konuştu.
Kaymakam Kurnaz; En Büyük Sıkıntımız Otopark
Toplantı sırasında anlatılanların arasında otopark konusuna değinilmemesine dikkat çeken Kaymakam Kudret Kurnaz ise; “Şahinkaya Kanyonunu görmeye gelen vatandaşların en büyük sıkıntısı burada bir otopark alanının bulunmaması bununla ilgili olarak çalışılmalı ve buraya gelecek olanların sıkıntı yaşamamaları adına burada en az 100 araçlık bir otopark alanı oluşturulmalı.” İfadelerine yer verdi.
Toplantıya Kaymakam Kudret Kurnaz, Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sefacı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 11.Bölge Müdürü Hasan Terzioğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Daire Başkanı Cüneyt Yalçınkaya, Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Levent Morkan, Vezirköprü İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Demircan, Doğa Koruma ve Milli Parklar şube müdürleri, mühendisler ve okul müdürleri katıldı.

Share
420 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+2 = ?