logo

Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Nail Kırmacı; “Elma İç Kurdunda Mücadele Zamanı”

Samsun  İl Tarım ve Orman Müdür  Vekili Nail Kırmacı; “Elma İç Kurdunda Mücadele Zamanı”

Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Nail Kırmacı “Elma İç Kurdu” konusuna dikkat çekerek mücadele zamanının geldiğine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili olarak bilgilendirme yapan Nail Kırmacı; “Elma İçkurdu, başta elma olmak üzere armut, ayva, ceviz ağaçlarının en önemli zararlısıdır. Doğrudan meyvelerde zarar yapan larvalar, meyveleri delerek içlerinde galeriler açmakta, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakmaktadır.
Bütün bunların sonucu olarak meyvelerin dökülmesine, ağaçta kalabilen kurtlu meyvelerin ise niteliğinin bozulmasına ve dolayısıyla elmanın piyasadaki değerinin düşmesine neden olmaktadır. Mücadele yapılmayan bahçelerdeki zarar % 60-100’lere kadar varabilmektedir. Ülkemizde elma üretim bölgelerinin her yerinde bulunmaktadır.” Dedi.
Zararlıda mücadele zamanının gelmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Nail Kırmacı; “Elma İç kurdu, başta elma olmak üzere pek çok meyve ağaçlarının en önemli zararlılarından olup Ülkemizde elmanın üretildiği hemen her yerde görülmektedir. Etkilediği bahçelerde yüksek gelir ve ürün kaybına yol açan zararlıda, mücadele kültürel önlemler ve kimyasal mücadele şeklinde olmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Mücadele türleri konusunda da bilgi veren Kırmacı; “Kültürel mücadelede öncelikle elma bahçelerinin, zararlının bir diğer konukçusu olan armut, ayva ve ceviz gibi meyve ağaçları ile karışık olarak kurulmamasına özen gösterilmesi, elma ağaçlarının altına dökülen meyvelerin toplanıp uzaklaştırılması, ambalaj ve depolama yerlerinin elma bahçelerinin kenarlarına kurulmaması, bahçenin sürümüne özen gösterilmesi ve ağaç gövdelerine haziran ayı başlarında oluklu mukavvadan tuzak bantlar sarılarak, bunlara gelen larvaların haftalık kontrollerle imha edilmesi gibi hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.” İfadelerine yer verdi.

Kimyasal Mücadele konusuna da değinen Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Nail Kırmacı; “Hedef her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden önce öldürmektir. Bunun için kışlayan ve yazlık döllerin ergin çıkış ve uçuş süresi ile yumurtaların bırakılması ve açılışlarının izlenmesi gerekir.
İl Müdürlüğümüz bünyesindeki Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ile İlçe Müdürlüklerimizden teknik ekiplerimiz tarafından, İlimizde bulunan Tahmin ve Erken Uyarı cihazlarından alınan veriler doğrultusunda 15/07/2023 tarihi itibariyle Elma İç Kurdu ikinci döl ilaçlama tarihi gelmiş olup üreticilerimizin zaman geçirmeden söz konusu zararlıya karşı elma, armut, ceviz ve ayva bahçelerini ruhsatlı pestisit kullanarak ilaçlaması gerekmektedir.

Kullanılan ilacın etki süresine bağlı olarak ikinci ve üçüncü ilaçlamalar aksatılmadan yapılmalıdır. İlaçlama sırasında özellikle koruyucu önlemler alınması gerektiğini hatırlatır, üreticilerimize bereketli bir üretim sezonu dilerim.” dedi.

Share
134 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?