logo

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 5 ilçede Toplam 5240 Dekarlık Alan İçin Ekmeklik Buğday Tohumu Dağıtıldı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 5 ilçede Toplam 5240 Dekarlık  Alan İçin Ekmeklik  Buğday Tohumu Dağıtıldı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” Projesi kapsamında ‘Yerli ve Milli Buğdayın Yaygınlaştırılması amacıyla Vezirköprü dahil 5 ilçesinde kullanılmak üzere 5.240 dekar alanda ekimi yapılacak olan ekmeklik buğday tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (2022 yılı 2.ETAP) Projesi kapsamında Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerimizin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde Vezirköprü başta olmak üzere 5 ilçede ve 5.240 dekar alanda uygulanmak üzere ekmeklik buğday tohumu dağıtımı yapıldı.

Vezirköprü’de bu kapsamda 221 çiftçiye 2425 dekarlık tarım arazisinde ekilmek üzere toplamda 48 Bin 500 kilogram altın dane tohumunun dağıtımı gerçekleştirildi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; ““Arazilerin devamlı aynı derinlikte işlenmesi sonucunda pulluk tabanı denilen sert bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka yağmur ve sulama suyunu pulluk tabakasının altına geçirmez, bitki köklerinin derinlere ulaşmasını önler.
Bu yüzden bu tabakanın belirli aralıklarla kırılması, kabartılması gerekir. Bu amaç için de dip kazan aletler kullanılır. Bitki kökleri sert tabakayı geçemeyecekleri için yukarı veya yana doğru kıvrılarak topraktaki bitki besin maddelerinden ve mevcut toprak suyundan yeterince yararlanamazlar. Tüm bunların sonucunda bitki çeşidine bağlı olarak verimde yaklaşık % 25 – 30 oranında düşüş olur.
Taban patlatma işlemi uygulanan parseldeki ürünlerin gelişmesinin, uygulanmayanlara göre daha iyi olduğunu gözlemlemiş bulunmaktayız. Bu nedenle özellikle geçimini çiftçilikle sağlayan ve tarlalarında her yıl pulluk kullanan üreticilerimize belli zamanlarda bu uygulamayı yapmalarını tavsiye ediyoruz.
Buğday tarlaları ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise; ekim yaparken kullanılan tohum miktarıdır. Çimlenen her buğday tohumundan birden çok sapın çıkmasına kardeşlenme denir. Oluşan bu sapların kendisine ait bir çift kökü vardır. Buğdayın bu özelliğinden dolayı dekara kullanılacak tohum miktarı 20-22 kg arasında olmalıdır. Fazla tohum kullanımı girdi maliyetini artıracağı gibi sık ekimden dolayı buğdayın yatmasına sebep olacak ve hastalıklara karşı dayanıklılığını azaltacaktır. Buğday ekimi yapan tüm vatandaşlarımızı bu konulara dikkat etmeleri için uyarır, bereketli bir hasat sezonu dilerim.” dedi.

Share
223 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+2 = ?