logo

Samsun Ziraat Odası Başkanları “üretimi destekleyin” diyerek uyardı: “Aksi takdirde, ekonomide sıkıntı yaşanacak, hayat pahalılığı artacak, tüketici de zor durumda kalacak!..”

Samsun Ziraat Odası Başkanları “üretimi destekleyin” diyerek uyardı: “Aksi takdirde, ekonomide sıkıntı yaşanacak,  hayat pahalılığı artacak,  tüketici de zor durumda  kalacak!..”

Samsun ve ilçelerindeki Ziraat Odası Başkanları Vezirköprü’de toplandı. Başkanlar, özellikle artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek üreticilerimize moral verecek destekleri acilen devreye sokmazsak ülke olarak üretimi değil, ithalatı desteklemiş oluruz.” açıklamasını yaptılar.

Samsun ve ilçelerindeki Ziraat Odası Başkanları geçtiğimiz pazartesi günü Vezirköprü’de bir araya gelerek toplantı yaptılar. Çiftçinin artan maliyetler yüzünden üretim yapamaz hale geldiğini söyleyen Ziraat Odaları’nın Türkiye’nin her yerinde benzer toplantılar düzenleyeceği, Samsun’daki toplantının Vezirköprü’de yapılmasına karar verildiği belirtildi.
Yapılan toplantıya; İl Koordinasyon Başkanı ve Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, İl Koordinasyon Başkan Yardımcısı ve Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy katıldı. Oda başkanları toplantıdan sonra bir basın açıklaması yaparak, çiftçinin sıkıntılarının altını çizdiler.
Vezirköprü Ziraat Odası toplantı salonunda yapılan ortak basın açıklamasında şu görüşler yer aldı;
“2021 yılı itibariyle mazot, gübre, tohum, ilaç, yem fiyatlarındaki aşırı yükselişte bölgemizde ekim yapılan ürünlerde gübre kullanımı azalmıştır. Hatta hiç gübre kullanmadan buğday ekimi yapıldı. Yapılan gübre, mazot destekleri çok yetersiz kalmıştır. Mazotta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması, gübre fiyatlarının yarısının yarısını devletimiz tarafından karşılanmasını talep ediyoruz.
Son bir yılda amonyum sülfat gübresi %437, amonyum nitrat gübresi %371, üre gübresi %403, Dap gübresi %294, 20-20-0 kompoze gübresi %261, tarımsal sulamada kullanılan elektrik %95, mazot %107, tohum %75-100, süt yemi %97, besi yemi %96 oranında artmıştır.
Çiftçilerimiz çalışıyor ve üretiyor ama hiç para kazanamıyor. Bu sorunlar çözülür ve yeterli destek verilir ise çiftçilerimiz üretime devam eder ve üretimde sıkıntı yaşanmaz. Aksi takdirde bu sorunlar sadece çiftçimizin sorunu olarak kalmayacak, üretim azalacak, ekonomide sıkıntı yaşanacak, hayat pahalılığı artacak, tüketici de zor durumda kalacaktır.
Tarımsal girdilerde yapılan zamlara karşın desteklerimiz yetersiz kaldı. Kuraklık ve her gün yaşadığımız afetler dikkate alındığında bu zamlarla birlikte 2022 yılı tarım sektöründe zorlu geçecektir. Bu durumu hükümet seyirci kalamaz. Çiftçimiz zaten mazot ve gübredeki artışlar nedeniyle sonbahar ve kış ekimi yapamadı. Ekim yapanlar ise gübreyi yetersiz kullandı veya hiç kullanmadı.
Yılbaşında yapılan bu yeni zamlar girdi maliyetlerini daha da artıracak girdi kullanımını daha da azaltacaktır.
Yeni elektrik fiyatlarıyla sulama da yapılamayacak, sadece sulamadan dolayı çiftçimizin fiyatı iki kat arttı. Bu maliyetleri karşılayamayan üreticilerimiz üretimden vazgeçecek. Fiyatlar yükselecek, talebi karşılayamayan üreticilerimiz üretimden vazgeçecek, fiyatlar yükselecek hem çiftçimizin hem tüketicimiz zarar görecek, gıdaya ulaşım da zorlaşacaktır.
Zaten sıkıntı içinde olan hayvancılık sektörü yem fiyatlarındaki artış, çiğ süt ve karkas fiyatlarındaki para etmemesi sonucunda zor günler yaşayacaktır. Sektör yeni bir kriz ile karşı karşıyadır.
Maliyetlerin aşırı artması karşısında girdi desteği çok yetersiz kaldı. Bitkisel ve hayvansal üretim yapan üreticilerimize moral verecek destekleri acilen devreye sokmazsak ülke olarak üretimi değil, ithalatı desteklemiş oluruz.
2022 yılı insanlarımız için zor bir yıl olur, ülke olarak ağır faturalar öderiz. Sonra çok pişman oluruz ancak ahlar, vahlar para etmez. 2021 yılının Ekim ayından itibaren gübre fiyatlarındaki aşırı yükseliş beraberinde gübre kullanımını da azaltmayı getirdi. Artan gübre fiyatları dikkate alındığında 2021 yılı hububatta dekara 20 lira, diğer ürünlerde dekara 8 lira olan destek yetersiz kaldı. Gübre desteğinin karşılama oranı bazı ürünlerde %1’lere kadar düştü. Gübre desteği anlamını yitirdi. Gübre fiyatlarının yarısının devlet tarafından destek olarak sağlanmalıdır.”

Toplantı sonrasında oda başkanları ve katılımcılar düzenlenen yemek sonrası ilçemizden ayrıldılar.

Share
256 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+5 = ?