logo

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: “Gübre Fiyatlarında İndirim Bekliyoruz”

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: “Gübre Fiyatlarında İndirim Bekliyoruz”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, son günlerde yaşanan kur düşüşlerine rağmen indirime gitmeyen gübre firmalarına çağrıda bulunarak, “Gübre fiyatlarında acil olarak indirim yapmalarını bekliyoruz.” Dedi.
Çiftçilerin kanayan yarası haline gelen gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Bayraktar; “Gübre desteği artırıldı. Odalarımız ve çiftçilerimiz yükselen gübre fiyatları nedeniyle, gübre desteklerinin artırılmasını ısrarla talep ediyorlardı. Çiftçilerimize hayırlı olsun.” Dedi.
Gübre firmaları, kur fiyatlarındaki düşüşe rağmen halen indirime gitmediler diyerek sözlerini sürdüren Bayraktar; “Gübre fiyatlarında acil olarak indirim yapmalarını bekliyoruz. Pandemi en çok patates ve soğanı vurdu, Patates ve soğan acilen pazarlanmalı.” Şeklinde konuştu.
Maliyetinin altında satılan kuru soğan ve patateste fiyat 60 kuruşa kadar düştü diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar,“Pazarlama sorunları acilen çözüme kavuşturulmalı, yeni pazarlar bulunarak ihracat olanakları geliştirilmelidir. Üretimde meydana gelen dalgalanmalar fiyat istikrarsızlığını da beraberinde getirmektedir. Patates ve soğan fiyatlarının arttığı dönemde tüketiciler, fiyatların düştüğü dönemde de üreticilerimiz mağdur olmaktadır. Üreticimiz patates ve soğan üretiminden kaçarsa seneye bu ürünleri çok pahalı tüketiriz.” Açıklamasını yaptı.
Yaşanan sorunların kalıcı olarak çözülmesi için üretim planlaması yapılmalı diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üretim, Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Son dönemde artan gübre fiyatlarının kura bağlı olarak düşmesini bekliyoruz. Aksi halde yüksek gübre fiyatları çiftçilerimizin gübre tüketimini azaltacak, bu durum üretimi olumsuz etkileyecektir. ” dedi.
Bu nedenle acilen gübre fiyatları düşürülmelidir”.
Pandemi en çok patates ve soğanı vurdu.
Pandemi nedeniyle, karantina tedbirleri kapsamında otel ve lokantaların tam kapasite çalışmaması, okulların uzaktan eğitim yapması, esnek çalışma saatleri ve hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle patates ve kuru soğanda talepte daralma yaşandığının altını çizen Bayraktar; “Bu duruma rekoltenin geçen yıla göre patateste yüzde 4,4, kuru soğanda yüzde 3,6 artması da eklenince üreticilerimiz ciddi pazarlama sorunları ile karşı karşıya kaldı.
Nitekim bugün yaklaşık 1 milyon 700 bin ton patates, 220 bin ton kuru soğan depoda beklemektedir. Üreticimiz oluşan fire nedeniyle kilogramı 1 liranın üzerine çıkan ürününü maliyetin altında bir fiyatla kilogramı 60 kuruşa satmaktadır. Üretimde meydana gelen dalgalanmalar fiyat istikrarsızlığını da beraberinde getirmektedir. Patates ve soğan fiyatlarının arttığı dönemde tüketiciler, fiyatların düştüğü dönemde de üreticilerimiz mağdur olmaktadır.” İfadelerini kullandı.
Üreticilerimiz istikrarlı bir gelir elde edip ürünlerini sorunsuz bir şekilde pazarlayabilmeli, tüketicimiz de makul ve istikrarlı bir fiyatlarla ürün tüketebilmelidir. Aksi takdirde üreticimiz patates ve soğan üretiminden kaçarsa seneye bu ürünleri çok pahalı tüketiriz.” Dedi.

Share
282 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+3 = ?