Son Dakika
Devlet kendi eliyle tarihi eserin orjinalini bozuyor..
Vezirköprü’nün önemli tarihi eserlerinden biri olan Taşhan’ın yaşanan yangından sonra yapılan restorasyon çalışmalarında bitişiğine yapılan binaya nasıl izin verildiği sorgulanıyor..
Vezirköprü’nün önemli tarihi eserlerinden biri olan Taşhan’ın yaşanan yangından sonra yapılan restorasyon çalışmalarında bitişiğine yapılan bina görenleri şaşırtıyor.
Tarihi Kentler Birliği’ne de üye olan Vezirköprü’de, bir tarihi eserin restorasyonunda orjinalinde olmayan bir ek bina yapılmasına anlam verilemiyor.
Vatandaşlar, tarihi eserlerin yanına ev dahi yapılacak olsa kat izninden tutun dış cephesinin tarihi eserle uyum içinde olması gerektiğini söyleyen anıtlar kurulunun ya da Vakıflar’ın kendi elindeki binaya aslında olmayan böyle bir ek yapmasına nasıl müsaade edildiğini anlayamadıklarını kaydediyorlar.
Daha önce milyonlarca lira harcanarak yapılan restorasyon çalışmasından sonra çıkan yangınla tarihi eserin pek çok özelliğinin de gittiğini iddia eden mahalle sakinleri, “şimdi yine restore çalışması yapılıyor. Üstelik bu binaya lokanta olacağı söyleniyor. İstediğiniz gibi işyeri oluşturma hakkınız var mı?” diye soruyorlar. Yeniden yapılan (tekrar milyonlarca lira para harcanan) Taşhan’da tekrar çıkacak başka bir yangında mahalledeki diğer binaların da zarar görmesinden endişe ettiklerini belirtiyorlar.
Yapılan binanın, Taşhan civarında yapılan Sokak Sağlıklaştırmasını da bozduğunu iddia eden vatandaşlar; Vakıflar kendi elindeki tarihi esere bunu yaparsa bundan sonra yapılacak binalara nasıl engel olacak? Bu yapılan iş örnek teşkil etmeyecek mi? Diye soruyorlar.
Tarihi yapıları ve kalıntıları ile turizm üzerinden ülkede tanınan yerlerden biri olmaya çalışan Vezirköprü’de bu şekilde hem çifte standart olan hem de tarihi bir yapının özelliğini kaybetmesine yol açacağı düşünülen yapılanmaya izin verilmesi özellikle mahalleliler tarafından rahatsızlıkla karşılandı.
Gazetemizi arayan vatandaşlar, Taşhan’ın arka tarafında böyle bir kapı olmadığını iddia ederek “işinize geldiği şekilde restore çalışması yapamazsınız” diye şikayette bulundular.
Şimdi gözler Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde..
Tarihi eserin orjinalinde olmayan böyle bir ek binaya kim nasıl izin verdi ve yaptırdı? Bunun cevabı bekleniyor.
BENZER HABERLER