logo

VEZİRAĞAÇ 2017’DE %26 BÜYÜDÜ

VEZİRAĞAÇ 2017’DE  %26 BÜYÜDÜ

Geçtiğimiz hafta fabrikayı ziyarete gelen basın mensuplarını yemekte ağırlayan Murat Turan:

– Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki çok ayrıcalıklı bir ilçedesiniz. Tarihi, kültürü M.Ö. 2000’li yıllara dayanan bir ilçede Türkiye’nin çok özel tesislerinden birindesiniz. Burada güzel bir hikaye var umarım bizim Vezirköprü’de 20 yıldır aldığımız keyfi sizler de bu hafta sonu alırsınız. Dedi.

KARADENİZ’İN

TEK ENTEGRE TESİSİ

Vezirköprü’de 500 kişiyi doğrudan istihdam ettiklerini, bunun yanı sıra orman köylüsü, nakliyecisi ve kooperatifleri ile düşünürseniz binlerce kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Turan:

-Burası birçok açıdan Türkiye’de model fabrikalardan biridir. Orman ürünleri sektörü ormana yakın olmalı, biz de orman bölgesinde olduğumuz için daha ekonomik çalışabiliyoruz. Bu fabrikaların ormanlara sağladığı çok önemli bir katkısı vardır. Bizler ormanların çöpçüsüyüz. Fabrikaya yoğun olarak gelen hammadde ormanların bakımı sonucu ortaya çıkan atıklardır. Ağaçlar budanır, dalları bizlere gelir. Biz bunları parayla satın alırız. Bize hammaddeyi sağlayan orman köylüsüdür. Türkiye’de yaklaşık 6 milyon orman köylüsü var. Devlet orman köylüsünü çalıştırır, ağaçların bakımını yaptırır. Ormanları temizletir. Bizler bu atıklarla beraber hem ormana finansman sağlarız, hem orman köylülerini istihdam ederiz, hem de bu çöpten parke yapar, ihraç eder ve ülkeye döviz kazandırırız. Bu fabrikalar neredeyse sıfırdan ülkeye katma değer yaratan fabrikalardır” dedi.

”2017’DE %26 BÜYÜDÜK’’

Vezirköprü Orman Ürünleri’nde MDF, sunta, kontrplak ürettiklerini söyleyen Turan ”Tutkalımızın hammaddesini dahi burada kendimiz üretiyoruz. Tamamen entegre bir tesisiz. Böyle bir tesis dünyada yok denecek kadar az. Rusya ile rekabet edebilmenin yolu tamamen entegre olmaktan geçiyor. Turanlar Group olarak 1953’ten beri sektördeyiz. 10 yıldır da laminat parke üretiyoruz. 10 yıl önce Türkiye’de laminat parke kullanılıyordu ama bunun %50’si ithaldi. Bugün geldiğimiz noktada üretimimizle, ürün kalitemizle artık bizler yurtdışına ihracat yapıyoruz. İhracat oranımız her yıl artıyor. Bu tesiste sadece parke olarak yılda 25 milyon m2 parke üretiyoruz. Şu anda üretilen parkenin neredeyse tamamını satıyoruz. Bu yıl 2016 yılına göre %26 büyüme gösterdik. Bu oran da her yıl artıyor. 2017’de 10 milyon dolarlık ihracatımız var. Önümüzdeki yıl bu rakam çok daha büyüyecek” diye konuştu.

”ÜRETTİĞİMİZ KAĞIDI DÜNYADA SADECE 5 FİRMA ÜRETEBİLİYOR”

Çay poşeti üretimine nasıl başladıklarının hikayesini anlatan Murat Turan sorulan soruları şöyle yanıtladı. ”Kağıt hiç aklımızda olmayan bir projeydi. Kağıdın çok fazla çeşidi var. Bizim burada ürettiğimiz kağıt nitelikli ve özellikli dediğimiz filtre kağıtları grubuna giriyor. Bu tesisi 2008 yılında Gürcistan’dan aldık. Tesisi Türkiye’ye taşıyıp üzerine ciddi yatırımlar yaparak poşet çay kağıdı üretmeye başladık. Bugün Güney Amerika’dan Çin’e kadar ihracat yapıyoruz. Bizim için yepyeni bir endüstri dalı ve hedefleri çok büyük olan bir yatırım. Çin ile Almanya arasında böyle bir üretim yok. Bizim için ufku açık bir konu. Üretimimiz belli bir büyüklüğe ulaştığı zaman tesisi başka bir yere taşıyacağız. Dünyada sadece 5 firma filtre kağıdı üretiyor. Üretimi çok zor bir ürün. 2008 yılından 2015’e kadar üretime geçme çalışmalarımız sürdü. Yapacağımız yeni yatırımlarla bu alanı büyütüp, çeşitlendireceğiz. Örneğin otomobil firmaları filtre kağıdını dışarıdan alıyor. Çok büyük bir pazar biz ilerleyen dönemde bu sektöre de hizmet verip dışa bağımlılığı keseceğiz” dedi.

”ÖZEL ORMANCILIK TEŞVİK EDİLMELİ”

Sektörün eksikliğine de değinen Turan ”Orman bizde devletin. Devletin yüksek maliyetini hammadde olarak yüklenmek durumunda kalıyoruz. Özel ormancılık Türkiye’de daha yoğun bir şekilde teşvik edilse yurt dışında daha rekabetçi olabiliriz. Ve daha kolay ihracat yapabiliriz. Çünkü aynı üstün teknoloji, kaliteli üretim bizde de mevcut. Şimdilik baş edebiliyoruz. Ama gelecekte özel ormancılık mutlaka desteklenmeli, teşvik edilmeli” diye konuştu.

”BU YIL PARKE CİROMUZ 400 MİLYON TL”

Murat Turan, Vezirköprü Orman Ürünleri olarak 2017 yılı Eylül ayına kadar sadece parke grubundan 350 milyon ciro elde ettiklerini söyledi. Turan, parkede yıl sonuna kadar bu rakamın 400 milyon lira olacağını ve Turanlar Group olarak 750 milyon ciroları olduğunu da sözlerine ekledi. Genç ekiple yola devam ettiklerini dile getiren Murat Turan sohbet sonrası basın mensuplarıyla beraber üretim tesislerini dolaştı.

Share
803 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?