İlçemizde Ayçiçeği için hasat başladı. Ancak ne üretici kaça sattığını biliyor, ne de tüccar..
İlçemizin önemli tarım ürünlerinden biri olan Ayçiçeği için hasat başladı.
İlçe genelinde 83 bin 126 dekarda ekilen ayçiçeğinden yaklaşık 25 bin ton ayçiçeği ürünü alınması beklenirken, halen fiyat açıklanmaması üreticiyi düşündürüyor.
Vezirköprü’nün bazı bölgelerinde hasat tamamlandı ya da tamamlanacak. Buna rağmen halen açıklanmayan ayçiçeği alım fiyatı nedeniyle üretici de aracı da sıkıntılı zamanlar geçiriyor.
Hava koşulları nedeniyle bu yıl ayçiçeği rekoltesinin de düşük olduğu belirtilirken, verim düşüklüğü nedeniyle de üreticiyi sıkıntılı günler bekliyor.
Bunların üzerine bir de halen açıklanmayan ayçiçeği fiyatlarının belirsizliği üreticiyi kara kara düşündürüyor. Borçlarını ödemek için ayçiçeği parasını almayı bekleyen üretici kadar, bu parayı bekleyen esnaf da gözünü ayçiçeği fiyatlarına çevirmiş durumda.
15-20 gündür ayçiçeği alımı yapılan Vezirköprü’de ayçiçekleri emanet alınıyor ve alan tüccar da emanet olarak fabrikalara gönderiyorlar.
Karadenizbirlik ise nem oranı %11’i geçen ayçiçeklerini almadıklarını, yabancı madde fire oranının ise %2-3 olarak uygulandığını belirtti.
Ayçiçeği fiyatlarının beklenen fiyatının ise 4,50-5,00 lira civarında olduğu konuşuluyor. -Üretici ise 6 liranın altında bir fiyatın üretici için yeni sıkıntılı günlerin başlangıcı demek olacağı anlamı taşıdığını iddia ediyor. Bununla birlikte Konya civarında 4,8 liradan ayçiçeği alınmasının duyulması ise üreticinin beklentisini karşılamayan fiyat olarak değerlendiriliyor.
Kaya: En az 6 lira olmalı..
Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya ise yaptığı açıklamada:
– Ayçiçek fiyatlarındaki belirsizlik üreticimizi tedirgin etmektedir. Girdi fiyatları göz önünde bulundurularak fiyatların belirlenmesi önemlidir. Ayçiçek alım fiyatlarının kilogramda 6 lira olması, gelecek yıl için ayçiçek ekimini cazip hale getirecektir, temennimizde budur. Üreticilerimizin ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisinin karşılanmaması durumunda ise çiftçilerimiz alternatif ürün ekimine yönelecektir. Yetkililerimize buradan ayçiçek fiyatlarını beklentimiz seviyesinde ve biran önce açıklaması yönünde çağrıda bulunuyorum. dedi.
Girdi fiyatlarındaki artışa da değinen Kaya:
– Girdi fiyatlarındaki artış gübrede son bir yılda %120 ile %160, mazotta %38, tohumda %35 olmuştur. Genel olarak maliyet artışı %40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışları ile ayçiçeği alım fiyatlarının 6 lira olması, çiftçimizin önümüzdeki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale getirecektir. Fiyat beklentisi karşılanmazsa üreticimiz önümüzdeki yıl kanola ekimine yönelecektir. Bu durumda ülkemizin bitkisel yağ açığı artacaktır. Dedi.
BENZER HABERLER