logo

Vezirköprü’de 2022 yılı sulama sezonunu Duruçay Barajı’nda açıldı 13 Mahalleye Su Verildi

Vezirköprü’de 2022 yılı sulama sezonunu Duruçay Barajı’nda açıldı 13 Mahalleye  Su Verildi

DSİ 7.Bölge Müdürlüğü Vezirköprü Sulama Birliği 2022 yılı sulama sezonu geçtiğimiz Perşembe günü Duruçay Barajı’nda düzenlenen programla açıldı.
Yaklaşık 20 yıl önce açılışı yapılan Duruçay Barajı’ndan tarımsal üretimi desteklemek amacıyla Alanbaşı, Kovalı, Kuşçular, Elbeyi, Kadıçayırı, Elaldı, Çamlıca, Ortaköy, Sarıyar, Başfakı, Melikli, Tepeören, Taşlıyük Mahallelerine su verildi.
Duruçay Barajından yaklaşık 13 bin dönüm alanın sulanacağı ve ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacağı belirtildi.

Geçtiğimiz Perşembe günü Duruçay Barajı’nda gerçekleştirilen 2022 yılı sulama sezonu açılış programında ilk konuşmayı Vezirköprü Sulama Birliği Başkanı Salih Çiçek yaptı.
Çiçek; “24 köyü kapsayan sulama projemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün su vermekle birlikte 13 köyü daha Duruçay Göletinden sulanabilir hale getirmiş bulunacağız. Yeni sulama sezonunun ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Samsun DSİ 7.Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe; “Aslında sulama sezonumuz bir süre önce başladı. Bugün itibariyle Vezirköprü’nün hatta Amasya’nın da bir kısmının hizmete açılan 13 Bin hektarlık yeni bir sulama sahasından söz edebiliyoruz. Bugün burada gördüğümüz barajımız ve barajımıza ait sulama tesislerinin tamamlanması ve tamamının çiftçimize, topraklarımıza su vermesi bizim için de bir gurur kaynağı.
Vezirköprü tarımı, üretmeyi, memlekete katkı sağlamayı çok seviyor. Biz de sizlerin yanındayız. Biriz, beraberiz. Ayrıca 13 Bin dönüme su verebilmekte bizim için ayrıca bir kıvanç kaynağı. Vezirköprü’de yatırımlarımız yine devam edecek. Yeter ki siz üreteceğiz deyin. Biz de elimizden gelen gayreti gösterelim. Hayırlı uğurlu olsun.”şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ise; “Önceliğimiz tarım ve hayvancılık, bunun peşine de turizmin gelmesi. Bugüne kadar 525 Bin dönüm tarım arazimizin 160-170 Bin dönümünün sulu tarıma geçilmesi ve bugün de 13 Bin dönüm arazinin sulu tarım olması ve sulu tarıma başlaması, yaklaşık 10 köyümüzün de buradan istifade etmesi bizim için çok önemli bir gün. Tarımın da geliştirilmesi, işlenmesi ve bugüne kadar bu çalışmaların bugünden itibaren de başlaması ve sürecek olmasının önemini gördük ve görüyoruz.
Bugün DSİ’nin etkinlikleri kapsamında yaptığı çalışmaları gördük ve görüyoruz. Uluçay deremizin ihalesi yapıldı. Yer teslimi yapıldı. Oruç mahallemizde ihalesi yapıldı, köprü yapımı başladı. Susuz mahallemizde dere ıslahımızın 2.etabı başladı, ihalesi yapıldı, yer teslimi yapılacak. Doluca Barajımızın da yapım ihalesi bitti. Yapımına başlandı ve devam ediyor.
Bunlar ülke genelinde yapılan bir çalışma. Bugüne kadar bunların yapılmaması, ilçemizdeki eksikliklerin tamamlanamaması birlikte göçü de getirdi. Duruçay mahallemizden, alt mahallemiz ve diğer mahallelerimizden istihdam sağlamak üzere göç etmeye başladı insanlar. Tarımın sulu tarıma geçilmesi, ikili tarım, üçlü tarım olması ekonomiye geri kazanımları olacağına ve çok büyük katkılar sağlayacağına hepimiz inanıyoruz.
İnşallah 525 Bin dönüm alanda sulu tarıma geçildiği zaman ekonomiye çok büyük katkısı da, KDV’si de, istihdamı da olacağını düşünüyoruz.

Besi OSB’nin de bu sene çalışmalarına hep birlikte başlayacağız. Karma OSB’miz bizim için çok önemli. Sizlerle birlikte 2022 yılının sonuna doğru yer tahsisini başlatacağız. Bu Vezirköprümüzün olmazsa olmazlarından. Kim ne yaparsa yapsın, kim ne derse desin Vezirköprü bunları kazanmak zorunda. Bugün biz başka ilçeleri örnek alarak yolumuza devam etmek istemiyoruz. Biz kendimiz yapacağız bu işleri, kendimiz ortaya koymak zorundayız. Onun için çalışmak, üretmek ve kazanmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Kaymakam Halid Yıldız ise; “Bugün burada çok mutlu bir iş için toplanmış bulunuyoruz. 10 dan fazla köyümüzün tarım arazilerinin suya kavuşması için burada toplandık. Vezirköprü büyük bir tarım potansiyeline sahip. Bu tarım potansiyelini artırmamız için su çok önemli. Yani ikinci ürünü ekebilmemiz için daha fazla yapabilmemiz için, verimliliği artırmamız için çok önemli.
Bu anlamda bu proje çok güzel bir şeye imza atmış oldu. Burada bizim de üzerimize düşen bir sorumluluk ve yük var. Bu da suyu düzgün kullanma meselesi. Türkiye’nin birçok noktasında bu suya kavuşmayla birlikte maalesef vahşi sulama ve israf meselesine çok fazla gidiliyor. Bu sene sezon iyi gidiyor, yağmur yağdı. Barajlarımızda doluluk oranlarımız çok güzel. Bu sene iyiyiz, ama bir sonraki sene nasıl olacağını bilmiyoruz.
Dünya kuraklık diye bir afet kapsamına alındı, böyle bir tehlikeyle de karşı karşıya. Bunun için özellikle dört kuruma çok iş düşüyor. İlçe Tarım Müdürlüğümüze, Ziraat Odası Başkanlığımıza, Sulama Birliği’ne ve kıymetli muhtarlarımıza. Biz artık vahşi sulamadan vazgeçeceğiz. Zaten parasını ödüyorum açayım gitsin, böyle bir şey yok. Su kıymetli bir şey, bu değişmez bir gerçek. Aynı zamanda verimliliği de düşüren bir şey. Bundan sonra bütün çiftçilerimizin damlama ya da fıskiyeyle sulama, bu sistemi geliştireceğiz.
Hibe programları yapılıyor, ucuz krediler veriliyor bunları değerlendireceğiz. Bunu sürekli olarak anlatacağız. Türkiye’de büyük bir Konya örneği var. Konya yer altı sularını kullanmaktan mahvetti. DSİ suyu getirdi diye sürekli bir sulama var. DSİ’de, Sulama Birliği de üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra bizde. Üreteceğiz, üretmekten vazgeçmeyeceğiz. Bilinçli tarım yapmadığımız sürece biz bundan para kazanamayız, verimli olarak sürdürülebilir olmaz.”
Vezirköprü Sulama Birliği 2022 Yılı Sulama Sezonu, yeni sulamaya açılan hatlarda dahil olmak üzere yapılan konuşmalar ve dualar eşliğinde kurban kesilerek geniş katılımcı kitlesiyle açıldı.

Share
352 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?