logo

Vezirköprü’de Kent Konseyi neden kurulmadı?

Vezirköprü’de Kent Konseyi neden kurulmadı?

Seçimlerden sonraki 3 ay içerisinde oluşturulması gereken Konsey için yaklaşık bir yıldır çalışma yapılmadı.

Vezirköprü’de Kent Konseyi neden kurulmadı?

Bir kentin yerel yönetimine yurttaşların katılımını teşvik eden, belediye meclisine kent kararı olabilecek önerge verme hak ve yetkisine sahip, demokratik bir üst sivil toplum oluşumu olan Kent Konseyi Vezirköprü’de isteneni veremedi.
Özellikle Kanun çıktıktan sonra Vezirköprü’de ilk kurulduğu günlerde seçimler için farklı adayların ortaya çıkması ve çekişmesiyle geçen Kent Konseyi çalışmaları için seçimlerin ardından geçen süreye rağmen halen bir çalışma yapılmadı.
Vezirköprü Kent Konseyi’nin de, yönetmeliğe göre; mahalli idareler seçimlerinin sonuçlarını izleyen 3 ay içinde oluşturulması gerekiyordu.
Kente dair konuların tartışılmasına yarayan Kent Konseyi için bu güne kadar neden bir çalışma olmadı?
Olmayacak mı?

Vezirköprü Kent Konseyi yeni yönetimi ve organları için seçim yapılmadı.
Oysa Kent Konseyleri seçimlerinin de, seçimlerden sonraki 3 ay içinde yapılması gerekiyordu.
Belediyeler Kanunu’nda yapılan değişiklikle gündeme gelen ve Belediye meclislerine kent kararı olabilecek önerge verme hak ve yetkisine sahip olan sivil toplum kuruluşu olan Kent Konseyi, seçimlerin üzerinden neredeyse 1 yıl geçmesine rağmen halen oluşturulmadı.
Yerelde demokrasinin gelişmesi için önemli görülen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Kent Konseyleri halkın yönetime katılma şansı yakalaması bakımından da oldukça önem taşıyor.
Konsey nasıl oluşuyor?
Kent Konseyleri, Belediye teşkilatı olan yerlerde mahalli idareler genel seçim sonuçlarını takip eden 3 ay içinde Belediye Başkanının çağrısı ile oluşur. Özellikle muhtarlar yer alır.
Gönüllülük esasına dayalı olarak çalışan Kent Konseylerinin oluşmasıyla Vezirköprü’de de seçimleri yapılmış ve özellikle ilk seçimleri oldukça çekişmeli geçmişti.
Vezirköprü’de ilk kent konseyi başkanı olarak Havva Şen Saygın seçilmişti.
Son olarak iki dönemde Sarıalan eski Muhtarı Kenan Demir Kent Konseyi başkanlığını yürütüyordu. İki dönem Vezirköprü Kent Konseyi başkanlığı görevini yürüten Demir; Kent Konseyi başkanlığında Belediye Meclisi’ne özellikle ilçe trafiği ve turizm alanında yapılması gerekenlerle ilgili sunumlar yapmıştı.
Neden önemli?
Türkiye’nin birçok yerinde kurulduktan sonra başarılı önerilere imza attıkları görülen Kent Konseylerinin başlıca amaç ve hedefleri arasında halkın yerel yönetim kararlarına katılımını sağlamak bulunuyor.
Yaşanılan kentin sosyal, ekonomik, çevresel sorunları yanı sıra, çevre, ulaşım, eğitim, sağlık, kültür alanında da projeler geliştirerek Belediye Meclisi’ne ve diğer yerel yönetim birimlerine sunma hakkına sahip.
Toplum yararına sosyal sorumluluk projeleri yürütebilen Kent Konseyleri aynı zamanda tarihi ve kültürel mirası korumak ve dezavantajlı gruplara yönelik destek programları oluşturmak gibi faaliyetlerde de bulunabiliyor.
Kendilerine ait bütçeleri olmayan kent konseyleri için belediyelerin ayırdıkları ödeneklerle sürdürülen çalışmalarında 6 ayda bir de genel kurul yapmak zorunluluğu bulunuyor.
Özellikle hemşerilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesine önem veren kent konseyleri ortaya çıkan sorunlarla ilgili olarak çözüm önerileri geliştirirler.
Kent konseylerinin çalışma ilkeleri arasında; kentine sahip çıkma, aktif katılım ve çözümde ortaklık ilkelerinin bütünlüğünde, kentlerin yaşanabilir bir geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak olduğu gibi, Türkiye Devletinin imzaladığı ve onayladığı Birleşmiş Milletler zirveleri ile diğer uluslararası sözleşmelerde kent ve kent yaşamına yönelik temel ilkeleri hayata geçirmek bile bulunuyor.

Ali SEZGİN – VATANDAŞ

Share
414 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+9 = ?