logo

Vezirköprü’de üretilen kenevir Samsun’da geleneksel el ürünü haline geliyor. Kenevir sadece Vezirköprü’de ilerlemiyor..

Vezirköprü’de üretilen kenevir Samsun’da geleneksel el ürünü haline geliyor. Kenevir sadece Vezirköprü’de ilerlemiyor..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında “Türkiye’nin kenevir başkenti Vezirköprü olacak” sözleriyle gündeme gelen ve o günden bugüne Vezirköprü’nün umutla beklediği kenevir için tek ilerlemeyen bölge Vezirköprü oldu.

Narlı ve Vezir isimleri verilen kenevir tohumlarını yıllarca ekerek bugüne taşıyan Vezirköprü üreticisi ve bir dönem kenevir pazarı bile kurulan Vezirköprü bugün keneviri uzaktan seyreden bir ilçe haline geldi.

Erdoğan’ın açıklamasından sonra TİGEM’in tohum alım garantisiyle artan kenevir üretiminde, önce özel firmalardan kenevir ekicilerinin ücretlerinin ödenmesinde sıkıntı yaşandığı için ekimi düşen kenevir, sonradan bölgeye gelen bir firma ile yeniden ekimi artırdı.
Vezirköprü’de Organize Sanayi olmadığı gerekçesiyle Havza OSB’de yatırım yapmaya başlayan firmayı da seyreden Vezirköprü şimdi de kenevirden elde edilen iplikle yapılan ürünlerin Samsun ekonomisine yaptığı katkıyı seyrediyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede, kenevirden üretilen iplikle dokunan tekstil ürünleri üretiliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre; kadınlara istihdam kapısı olan Sevgi Kafe yanındaki atölyeyi ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Kenevir üretiminin artması ve daha fazla ürün üretilmesi kentimizin tarımına, ekonomisine ve büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Kenevirden üretilen iplikler, kadınların istihdamına katkı sunmak ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara miras bırakılmasını sağlamak amacıyla atölyede işleniyor.
Kenevir ve ipek dokumacılığı üzerine eğitim alarak istihdam edilen kadınlar kenevirden yapılan kumaşlardan ceketten gömleğe, elbiseden pantolona birçok ürün üretiyor. Anti bakteriyel özellikli organik mefruşat, ev tekstili ve giyim ürünleri, organik olması ve dayanıklılığı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Kenevir liflerinden yapılan giysi ve ürünler şıklığın yanında rahatlık ve dayanıklılığı ile de öne çıkıyor.

Endüstride artık ‘yeşil altın’ olarak bahsedilen kenevir, pamuktan 10 kat daha dayanıklı ve maliyetinin de daha az olduğu belirtilen kenevir hammaddesiyle üretilen işlerin atölyesinde Meslek lisesi mezunu 30 yaş altı kadınların başvurduğu istihdam projesi kapsamında 11 kadın çalışıyor.

Share
144 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+2 = ?