logo

Ziraat Odası Başkanları Basın Açıklaması yaptı: “Ayçiçeğinin tonu 3 bin 300 lira olmalı.”

Ziraat Odası Başkanları Basın Açıklaması yaptı: “Ayçiçeğinin tonu 3 bin 300 lira olmalı.”

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya ve Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç Salı günü ortaklaşa bir basın açıklaması düzenlediler.
Önümüzdeki günlerde hasadı başlayacak olan ayçiçeği fiyatlarının düşük olmaması için bir araya gelen oda başkanları geçtiğimiz yıl 2 bin 500 lira olan ayçiçeğinin tonunun 3 bin 300 liradan aşağıda olmaması gerektiğini savundular.
Basın Açıklamasını okuyan Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya; bir gün önce Havza’da yapılan açıklamayı paylaştı. Kaya:
“İnsan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan, sanayi sektöründe de önemli bir hammadde kaynağı olan ayçiçeği, içeriğinde bulunan değerli maddeler sayesinde çok amaçlı kullanıma uygundur.
Geçmişten günümüze hızlı nüfus artışına bağlı olarak bitkisel yağ tüketiminde sürekli bir artış meydana gelmesine rağmen ülkemizde üretilen yağ miktarı bu tüketimi karşılayamamaktadır. Bunun bir sonucu olarak da her yıl yağlı tohum ve ham yağ ithalatı yapılmaktadır.
Yağ bitkileri üretiminde planlı bir istikrarın olmayışı, mevcut üretimde birim alandan yeterince verim alınamaması, bu konuda bilimsel çalışmaların yeterli olmayışı ve çiftçilerin yeterince bilinçlendirilememesi, bitkisel yağ açığının kapatılmasında sanayinin dışa bağımlı hale gelmesine sebep olmaktadır. Bu ithalatlar sonucu da ülkemiz petrolden sonra en fazla döviz kaybını bu ürünler yüzünden gerçekleştirmektedir.
Türkiye’de bitkisel yağ tüketimi, son yıllarda artış göstermiştir. Ancak ülkemiz iklim ve toprak özellikleri dikkate alındığında, yağlı tohumlu bitkilerin üretimi için büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, yağ ihtiyacını karşılayacak seviyelerde üretim gerçekleştirilememekte ve oluşan bitkisel yağ açığı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının yaklaşık %70’i ithal tohum ve ithal ham yağdan karşılanmaktadır.
Ayçiçeği bitkisel yağ üretimimizin %69’unu, toplam sıvı yağ tüketimimizin yaklaşık %84’ünü, toplam yağ kullanımının ise %32’sini tek başına karşılamaktadır. Ancak ayçiçeği yağ arzının %63’ü ithal ayçiçeği tohumu ve ham yağından karşılanmaktadır.
Dün yaptığımız telekonferans toplantısında ayçiçeği yetiştiren bölge ziraat odaları başkanlarıyla Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’ın koordinatörlüğünde ayçiçeğinde yaşanan sorunları görüştük. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; ayçiçeği fiyatının ayçiçeği/buğday paritesi 2’nin altına düşmeyecek şekilde yani en az ton başına 3.300 TL (üçbinüçyüz) olacak şekilde açıklanması gerektiğini değerlendirdi.
Bizlerde bugün burada aynı bölgesel sorunları yaşadığımız, sıkıntılarımızın ve umutlarımızın bir olduğu Havza ve Vezirköprü Ziraat Oda Başkanları olarak çiftçimizin sesi olma gayretiyle bu açıklamayı yapmayı önemli bulmaktayız.

Havza İlçemizde 87 bin dönüm, Vezirköprü İlçemizde 93 bin dönüm olmak üzere bölgesel olarak 180 bin dönüm ayçiçeği üretimi yapmakta ortalama 45 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ile ülke üretimimizin yaklaşık %4’ünü karşılamaktayız. Bitkisel yağ ihtiyacının temel taşı olan ayçiçeği, petrolden sonra en fazla döviz ödediğimiz kalemdir. Bu sebeple üreticimizin küstürülmemesi gerekmekte, çiftçimizin ayçiçeği üretimine devam edebilmesi sağlanmalıdır. Bunun için Yetkililerden beklentimiz;
Ayçiçeğinde devlet desteklerinin arttırılması, yüksek girdi maliyetleri olan tohum, gübre, ilaç, mazot maliyetleri karşısında üreticimizin ezdirilmemesi,
Ayçiçeği fiyatlarının hasattan önce açıklanmasının sağlanması
Ayçiçeği üreticisinin alın terinin karşılığının verilmesi, ayçiçeği fiyatlarının tatmin edici olması, Genel Başkanımızın da ifade ettiği üzere ayçiçeği fiyatın en az tonda 3.300 TL olması gerekmektedir.
Unutmayalım ki milli ekonominin temeli ziraattır, ülkelerin bağımsızlığını sürdürebilmeleri için karnını doyurabilmesi gerçeğinin anlaşıldığı bu süreçte, tarıma önem vermeli, üreticimizi küstürmemeliyiz.” Dedi.

Share
194 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+3 = ?