logo

19 Şubat 2020

TAKSİTLİ ARAÇ SATIŞINDA ÜCRET NASIL TAHSİL EDİLİR?


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Son yıllarda araçlar bir aile için zaruri ihtiyaç haline gelmiş bulunmaktadır. Bu nedenle ülkemizde ikinci el araç satışları oldukça yaygındır. Bu satış sürecinde alacaklı veya satıcı konumunda bulunan kimseler yapmış oldukları ticaretin hukuki açıdan bir güvenceye dayanmasını istemektedirler.
Bu yazımızda yapılan araç satışı esnasında satıcı ne gibi tedbirler alabilir veya hukukun kendisini korumasını sağlayacak ne adımlar atabilir bu durum üzerinde duracağız.
Günümüzde araç satışları genelde taksitli olarak yapılmaktadır. Taksitle yapılan araç satışında genellikle satıcı kendini güvende hissetmek açısından alıcı ile sözleşme yapmakta veya alacakları nispetince araç alıcısından senet almaktadır. Fakat bu durum satıcı açısından hukuki anlamda yeterince güvenli bir yol değildir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumlar, alacağın ispatı açısından elbette önemlidir. Yani alacaklı mahkemeler önünde alacağını her zaman sözleşme ile veya senetle ispatlayabilir. Yalnız tüm bu işlemler esnasında veya daha öncesinde aracın alıcısı almış olduğu aracı bir başkasına satabilir. Bu gibi durumlarda herhangi bir mülkü bulunmayan kimseden de para tahsil edilemez.
Taksitli araç satışlarında, yukarıda değinmiş olduğumuz durumların dışında satıcı açısından daha güvenilir olan bir yol vardır. Satıcı taksitle aracını herhangi bir alıcıya sattığı durumlarda, ödenmemiş miktar üzerinden aracın üzerine rehin koydurabilir. Bu durum araç satıcısını ve alıcısını hukuken mağdur etmeyecek hatta satışın hakkaniyetli bir biçimde gerçekleşmesine neden olacaktır.
Rehin koydurmak kavramı yabancı gelse de sağlam ve güvenilir hukuki bir yoldur. Bu süreci işletebilmek için öncelikle satıcı ile alıcı arasında noterde rehin sözleşmesi yapılmalıdır. Daha sonra bu rehin ruhsata işlenmelidir. Bu şekilde aracın alıcısı, aracı bir başkasına satmak istese dahi araç üzerinde rehin kalacaktır. Bu sayede kendisine ödeme yapılmadığı taktirde satıcı mağdur olmayacak, satmış olduğu aracı geri alabilecektir.
Alacaklı açısından da olumsuz bir durum yoktur. Almış olduğu aracın tüm taksitlerini ödedikten sonra, satıcı rehni kaldırmasa bile, satıcıdan aldığı ödeme makbuzları ile araç üzerindeki rehni kaldırabilecektir. Bu şekilde iki taraf açısından güvenli bir şekilde araç satışı gerçekleşmiş olacaktır.

Share
2051 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+3 = ?

#

TAKSİTLİ ARAÇ SATIŞINDA ÜCRET NASIL TAHSİL EDİLİR?” için 2 Yorum

  1. Salih : diyor ki:

    Alici ve satici disinda 3 kisi rehin nasil koyabilir

  2. Dursun candan : diyor ki:

    Bireysel satislarda da satici sahis rehin koydurabiliyormu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...