Son Dakika
Vezirköprü’de kurulması planlanan Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için geçtiğimiz hafta Perşembe günü Kaymakam Kudret Kurnaz başkanlığında toplantı düzenlendi.
İlçmizde uzun zamandır beklenen Besi Organize Sanayi için toplantı yapıldı.
Toplantıda Kaymakam Kudret Kurnaz, “Besiciler isterse bu iş olacak” dedi.
Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen toplantıda proje hakkında bilgi veren Kaymakam Kudret Kurnaz; “ Vezirköprü tarım ve hayvancılık ilçesi. Birinci temeli tarım ve hayvancılık olan bir ilçe. Samsun ilinde en fazla hayvan varlığına sahip olan ilçeyiz. 92 bin büyükbaş hayvan, 34 bin küçükbaş hayvan ve diğerleri. Bu ciddi bir rakam. Bu rakam burada çok ciddi bir potansiyelin olduğunu gösteriyor.
Bu tarımın sanayiyle entegre edilebilir olduğunu gösteriyor. O yüzden bu ilçede tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulması şart. Dedi.
Besi Organize Sanayi kurulmasının diğer sanayi bölgeleri için bir engel oluşturmadığını kaydeden Kaymakam Kudret Kurnaz:
Bu demek değil ki karma OSB kurulmasın. Kesinlikle değil. Karma OSB kurulması için de çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda onunla ilgili yer çıkartmaya çalışıyoruz. O başka bir konu.
Biz tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesini Kızılcaören-Doyran köyleri arasındaki mera bölgesinde kurmak istiyoruz. Bu bölgede toplam 5 tane mera parselimiz var ve yaklaşık 1200 dönüm civarında. Biz bu projeye doğrudan kendimiz girmedik. Bu proje için ilk attığımız adım Tarım Bakanlığı ile görüşmek oldu.
Tarım Bakanlığı’nın bu işe bakan daire başkanlığıyla görüştük. Niyetimizi, fikrimizi açıkladık. Onların bize söylediği şey şu, illerden veya ilçelerden doğrudan proje dosyası hazırlanıyor ve bize sunuluyor. Biz de yer tespiti için geldiğimizde yerin uygun olmadığına kanaat getiriyoruz, daha proje başlamadan bitiyor. O yüzden doğru yapmışsınız dediler. Birlikte hareket edelim dediler. Proje dosyanızı hazırlamadan önce biz bir teknik heyetle ilçenize gelelim dediler.
Bu anlattığım Ocak, Şubat aylarında gerçekleştirdiğim bir görüşme. Normalde Mart ayında buraya geleceklerdi. Yerimizi inceleyecekler, uygun olup olmadığına karar verecekler ve eğer uygun derlerse projenin devamı gelecekti. Fakat araya pandemi girdi ve Mart, Nisan, Mayıs aylarını kaybettik. Haziran ayında normalleşme başlayınca biz tekrar görüştük. Bu sefer heyet 1 Temmuz’da buraya geldi. Heyetle birlikte araziyi ben de gezdim. Karış karış gezdik bu mera parselini. 3’ü hakikaten o kadar eğimi yüksek ki, yani ancak dağ keçisi tırmanır. Çok düzgün değil. Uygun olmaz dediler. Fakat bu iki mera parseli uygun dediler. Büyük olan Doyran köyünün merası 724 dönüm. Küçük olan ise Kızılcaören köyünün merası burası da yaklaşık 96 dönüm civarında. İkisinin toplam büyüklüğü ise 820 dönüm. Bu iki parsel uygun dediler ve gittiler.
Tarım Bakanlığından gelen heyet işletmeciler ve besicilerle görüşme yapmak istiyoruz. Çünkü Anadolu’nun değişik illerinde, ilçelerinde OSB’leri kurduk. Kurduktan sonra boş kaldı. Yatırımcılar gelip de oralara yatırım yapmadılar. Sizdeki projenin de kurulduktan sonra boş kalmasını istemiyoruz. O yüzden sizin ilçenizde buraya yatırım yapacak olan yatırımcılar yani besiciler yani sizlerle bir görüşme yapıp yarın buraya OSB kurulduğunda yatırım yapar mısınız, yapmaz mısınız, bunu ölçmek için gelecekler. Bizim bu toplantıyı yapmaktaki amacımız bu.” Dedi.
Projenin detaylarından da bahseden Kaymakam Kurnaz; “Biz projeyi üç etapta gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Birinci etabımız buydu. Burada bir parantez açıp bir şeyden bahsedeceğim. 2015 yılında ilçede bize yer lazım diye talepte bulunulunca Büyükşehir Belediyesi tarafından bu iki mera parseli için çalışma yapılmış. 5 sene sürmüş ve 5 senenin sonunda Tarım Bakanlığı iki defa reddederek bu işi kapatmış. Doğrudan karma OSB’ye yönelik bir talepmiş. Bizim daha sonra Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede tarımla ilgili bir yatırım yaptığınız taktirde size izin veririz dediler ve biz bu projeyi onun üzerine hazırladık.” Şeklinde konuştu.
Burası için geçmişte yapılan çalışmaların neticeye varılamamış bir çalışma olduğunu belirten Kurnaz; “İnşallah bu projemize onay verecekler. Ama az önce de ifade ettiğim gibi ilçemizde yeni bir karma OSB’ye ihtiyacımız var. Bununla ilgili de Avdan bölgesinde bir çalışmamız var. Oldukça da iyi gidiyor. Yeri kazandığımız taktirde önce İhtisas OSB, akabinde kurduğumuz İhtisas OSB’yi Karma OSB yapacağız. Bu ikinci büyük projemiz. Ama o bundan bir adım geride geliyor. Bu bir adım önde gidiyor şu an itibariyle.” İfadelerine yer verdi.
İkinci etap olarak da bu bölgede bulunan 350 dönümlük araziyi satın alarak buraya dahil edecekleri belirten Kurnaz; “Bu alanın satın alma işini ilçe belediyemiz yapacak. Bununla ilgili olarak belediye meclisinden yetki alındı ve görüşmelere başlandı. Burayı da alabilirsek ana yol üzerinden doğrudan girişi sağlayacağız.” Dedi.
Kimsenin malını ederinin altında almak istemiyoruz diyen Kurnaz; “O bölgede eğimine göre dönümü 7-10 bin TL arasında imiş. Eğimi az olan yerlerde 10 bin civarında, eğimi az olan yerlerde ise 7 bin civarında dönümü satışı yapılıyor. Ama vatandaşımızda da şöyle bir beklentimiz var. Burayı devlet alacak diye de yüksek fiyatlar istemesinler. Piyasada dönümün satış fiyatı 10 bin liraysa, 10 bin liradan alalım. Kimse bedava yer versin istemiyoruz. Kimsenin vuralım abalıya yaklaşımında bulunmasını istemiyoruz. Bu proje ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlayacak.” Şeklinde konuştu.
Üçüncü etap içinde gerçekleştirilecek olan alım işi OSB kurulduktan sonra OSB Tüzel kişiliğinin yapacağı bir iş diyerek sözlerini sürdüren Kaymakam Kudret Kurnaz, bu bir vizyon. Yarın OSB kurulur, tüzel kişilik kazanır, altyapısını sağlar, daha sonra kendisi bakanlıkla görüşür, hibe krediye başvurur kamulaştırma yapar, bu çok uzun vadeli bir şey. Oraya kurulacak olan OSB dosyasının içine en az 50 yatırımcının taahhüt vermesi gerekiyor. ”ifadelerine yer verdi.
Bu tesislerle ilgili olarak örneklerin gösterilmesinin ardından toplantı son buldu.
Toplantıya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yakup Çağlıyan, Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Fişekci, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hüseyin Yılmaz, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Orhan Şahin ile üreticiler katıldı.
Toplantıdan sonta görüştüğümüz Esnaf Odaları Başaknı Orhan Şahin:
Biz besicilerle ayrıca birkaç toplantı daha yaptık. Arkadaşlarımız bu işin olması yönünde kararlılar. Çevre Bakanlığı’nın uyarıları ve cezaları bile bizim buradaki maliyetimizi çıkaracak kadar ağır. Besicilerimiz istiyor, Besi Organize Bölgesi ilçemizde olacaktır. Dedi.
BENZER HABERLER