logo

Talihsiz Vezirköprü’ye DYP’den bir darbe.. Vezirköprü’lü Ali Eser Milletvekili Listesinin 3.Sırasından Çektirildi 7 Mart 1999 Pazar

Talihsiz Vezirköprü’ye DYP’den bir darbe.. Vezirköprü’lü Ali Eser Milletvekili Listesinin 3.Sırasından Çektirildi 7 Mart 1999  Pazar

DYP’nin 3.sırayı kazanması zor diyorduk. Ancak biz Vezirköprülüler olarak partiden, particilik yarışının sürdürülmesinden ziyade Ankara’da ilçemizi temsil eden birinin bulunmasını, bu ilçeye de bir şeyler yapılmasını istiyorduk.
Ali Eser Milletvekili iken denenmişti:
Vezirköprü Barajının, komisyonda 20 milyar ödenek kaydırarak projenin açılmasını sağlamıştı. (Bu baraj 100 bin dönüm araziyi sulayacak.)
Vezirköprü-Havza yolunun bitirilmesi, Duruçay Barajı, Yüksekokul için çalışması gibi sayısız girişimleri vardı. (Ali Eser Milletvekilliğinden ayrılınca Yüksekokul yatırılmıştır.)
Anadolu Lisesi gibi birçok yatırım.
Daha birçok konularda yararlı olmuş, Vezirköprü’nün sesini duyuran toplumsal çalışmalar sürdürmüştü. Ali Eser orta yaşlarda idi, çalışıyordu. Birçok kimse, Belediye de Suat Binici; milletvekilliğinde Vezirköprü’lü aday olduğu için Ali Eser diyordu.
DYP’de önce önseçim bozuldu. Sonra baktılar ki Vezirköprü’nün sesi çıkmıyor, önüne ne konursa itiraz etmeden kabul ediyor; ittifaklar hep çalışanları körletmek için yapılıyor. İddialara göre Nazım Yüksel tarafı Ali Eser’i tehdit etmeye başladığı bildiriliyor. Anlatılanlar doğruysa DYP Samsun İl Başkanlığına silahla dayanmışlar. Tehditler, baskılar sonucu devreye genel merkez girmiş.

Vezirköprü adayına sahip çıkmayınca, böylece Ali Eser’in milletvekilliğinden çekilmesi sağlandı. Yerine Nazım Yüksel adaylığa kondu.
Çekilen, darbelenen sade Ali Eser değil, Ali Eser’in şahsında Vezirköprü oldu.
Vezirköprü ilçe örgütü İbrahim Muştalı’yı kaybetti.
Ali Eser’in şahsında Vezirköprü’nün çiğnenmesine göz yumdu. Deniyor.
Vezirköprü’nün sorunu ilçenin %70’inin sit alanı gösterilmesi. Yeni meclis bu olumsuz çıkmaza bir çare bulamaz mı?
Sorumlusu Kim?
İlçemizin yapılarının %70’inden fazlası, tarihi ev yani (SİT) diye gösterilmiş.
Bugün birçok yapı göçüyor, kimse dokunamıyor.
Neymiş, tarihi binaymış, sit alanı imiş. Bu yüzden köhne evlerde durulamadığı, yeni konut yada işyeri üretilmediği için bunların sıkıntısı ayyuka çıkmış olur.
Bugün sit alanı sayılan yerlerin çoğu, 1943 depreminden sonra yapılmış, baraka gibi evler.
Vezirköprü’yü perişan eden bu karar için, 7-8 yıl önce mimarlık fakültesi öğrencileri gelmiş; o zaman ilçede görevli olanlardan ilgi ve yardım görememişler, kendi başlarına dolaşarak önüne gelen yere (tarihidir) damgası vurarak, ilçenin perişan durumda kalmasına seyirci kalınmasından 300’den fazla konut sit alanına alınmış, komisyondan da öyle geçmiştir.
Gerçekten mimar ve mühendislerin belirttiğine göre: tarihi yapı özelliğine taşıyan ev Vezirköprü’de çok az var.
Soruyoruz: Talihsiz Vezirköprü’yü böyle can evinden vuran kararın sorumlusu kim ve kimlerdir.
Bir yeri yıkamıyorsun, yeniden yapamıyorsun.
Bu sadece ilçede yeni konut ve işyeri üretilmesine de engel oluyor. Hiçbir tarihi değeri olmayan evler, eskimiş göçüyor. Yeniden yapımı ya olanaksız, ya da çok zor. (Nitekim Trabzon’da planı yaptırıp inşaata başlayan bir yurttaş usta hatası yüzünden 6 ay cezaevinde yatmıştı.)
Seçmen kütüklerini bile inceleme olanağı bulamadık
Yüksek Seçim Kurulu Şikayetleri incelemez mi?
Vezirköprü’de siyasi partiler Yüksek Seçim Kurulu’na yaptıkları şikayette, çok yüklü ve karışık bir seçimin, Vezirköprü Seçim Kurulu başkanı Hakim Mustafa Güngör beyle zor yürütüleceğini, hakimin imza atmakta bile zorlandığını, bu yüzden hiçbir evrakın gecikmesiz alınamadığını, bir siyasi partinin karar defterinin 15 günde tasdik edilip verilmediğini, kongrelerin tasdikli listesinin parti genel merkezinin istemesine rağmen bir ayda gönderilmediğini, bütün bunların art niyetle değil, hakimin imza atmakta zorlanmasından ileri geldiğini, zamanında bazı seçmen listelerinin askıya çıkmadığını, hiçbir siyasi partinin seçmen listesini alamadığını bu hakimle sağlıklı seçim yapılamayacağını iddia ederek, konunun incelenerek gereğinin yapılmasını isteyen ilçemizdeki siyasi partiler: (FP Emrullah Yiğit, ANAP Baha Kalaycıoğlu, DYP Hüseyin Fakı, CHP İhsan Cömert, DTP Ömer Cevher, MHP Osman Muşta)’nın iddiaları ile ne yazık ki Yüksek Seçim Kurulu ilgilenmedi. Yakınıcılara Yüksek Seçim Kurulu (haklısınız yada haksızsınız) diye karşılık vermediği gibi ilgilenmemesi üzüntü yarattı.
Vezirköprü Semaveri Show TV’de
Vezirköprü’nün ünlü semaveri ve tarihi yerlerini görüntülemek için 12 kişilik televizyon ekibi 14 Şubat 1999 Pazar günü Vezirköprü’ye geldi.
Program yapımcısı Bülent Yurdakul yönetiminde gelen Show ekibi; Bedestende semavercileri, saat kulesinden Vezirköprü Panaromasını, Tacettin Paşa Camii gibi tarihi yerlerin görüntülerini aldılar.
Program Show televizyonunda 14-17 Mart tarihinde sabah saat 10’da gösterilecek.

Share
608 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+7 = ?