logo

EMRULLAH DİNLER…!


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

12 Kasım Salı günü Bahaiddin DİNLER’i aradım. Baban nasıl (?..) diye sordum. Zaten Emrullah abi oldukça ağır hastaydı!..
Bahaiddin, çok iyi olmadığını söyledi. Kendisine; “babana iyi bak” diye tembihledim.
13 Kasım Çarşamba günü telefonum çaldı. Oğlum Nuri telefonun diğer ucunda kısa bir duraklamadan sonra “Baba Emrullah amca vefat etti” deyince birden gözümün önüne 1960’lı, 1970’li yıllar geldi.
Vatandaş Gazetesi kurucusu ve sahibi Vefai TEKER’le hem yaşıtlardı hem de çok iyi dostlardı.
Emrullah DİNLER’le Vefai TEKER, karşılaştıklarında birbirlerine ya “vatandaş” ya da “memet ağa” diye hitap ederlerdi.
Vatandaş gazetesinin dağıtıcısı Sefer dayı Vatandaşı dağıtırken “vatandaş kavlağan ağacının yanında satıcı Sefer’de ve orta camii civarında Emrullah DİNLER’de” diye bağırarak dolaşırdı.
1970’li yıllarda, benim vatandaş matbaasında bulunduğum bir sırada vatandaşın telefonu çaldı. Vefai abi yoktu, çalışan çocuklardan biri telefona cevap vermiş, karşıdaki ses “oğlum Memet ağa yok mu ? diye soruyor. Çocuk etrafta “memet ağa” arıyor. Ben Emrullah abi ile Vefai abinin birbirlerine “parola” hitap şeklini bildiğimden telefonu aldım. “Emrullah abi buyur, memet ağa yok, notun varsa alayım” dedim.
Emrullah abi “ ne bildin, İhsan benim sesimi? deyince, abi, aranızdaki paroladan biliyorum yanıtını verdim.
Emrullah abi, Vezirköprü’de renkli bir simaydı, sevilen, insanların işine yaramaya çalışan, beyefendi kişiliği ile tanınan, üç kuruş için eğilmeyen bir kişiliğe sahipti.
Emrullah abiyi, Perşembe günü ebediyete yolcu ettik. Işıklar ve nur içinde yatsın. Kendisine rahmet dilerken, sevgili oğulları Bahaiddin, Bülent ve yakışıklı tıpçı torunu Emrullah’a başsağlığı ve sabır diliyorum.

VEZİRKÖPRÜLÜ YETİŞMİŞLERDEN FAYDALANMAK
Vezirköprü’den yetişmiş birçok bilim adamı var. Mesela bunlardan bazıları, Cumhuriyet Üniversitesi eski rektörlerinden Prof.Dr. Ferit KOÇOĞLU, İstanbul’da Prof.Dr.Asım KAYTAZ, Prof.Dr. Mehmet KAYTAZ, Anadolu Üniversitesi eski rektör yardımcısı Prof.Dr. Asım KAPLANCIKLI, Ordu Üniversitesi eski rektör yardımcısı Prof.Dr.Tevfik NOYAN, Karadeniz Teknik Üniversitesinde tarihçi (Vezirköprü ile ilgili “1831’lerde Vezirköprü” adlı araştırması bulunan Mehmet ÇOĞ, gibi.
Bunlar ve daha aklıma gelmeyen bilim insanları Vezirköprü’ye davet edilse, hem fikirleri alınsa hem de lobi oluşturmaları istense hiç mi faydası olmaz?
Uzm.Dr. Gökhan TEKER, daha Çapa Tıp Fakültesi son sınıftayken Çapa Tıp’tan hocaları ile birlikte onlarca doktoru Vezirköprü’ye getirmiş, bir hafta boyunca Vezirköprü köylerinde sağlık taraması yapılmasını sağlamıştı!..
Yetişmiş insanımızla diyalog kurmaktan, onların hemşerisi olarak onlardan yararlanmaktan niye kaçınırız?
Çok mu zor, yetişmiş insanımızla bir arada olmak?…
Not: İsmini unuttuklarımdan özür dilerim.

Share
452 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...
  • Ergenlik Dönemini Anlamak

    20 Nisan 2024 Köşe Yazıları

      “Ergen” kelimesi sanki biraz olumsuz çağrışımlar taşıyormuş gibi dursa da büyüme anlamına gelir ve çocukluktan çıkışı, yetişkinliğe atılan adımı temsil eder. Kızlarda 10-11 yaş itibariyle erkelerde ise 11-12 yaş itibariyle ergenliğe adım atılır. Kişiden kişiye daha erken ya da geç olabilir. Çocukta biyolojik değişikliklerle birlikte duygusal değişiklikler de görülmeye başlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğundan birey ne tam çocuk olabilir ne de tam bir yetişkin. Bireyin kendini anlamaya, dış dünyaya karşı duruşunu belirlemeye ba...
  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...