logo

19 Ağustos 2023

Suç ve Psikoloji


admin
vatandas1959@hotmail.com
Psikolojik rahatsızlıklar öncelikle bu durumu yaşayan kişi için zor olsa da aile ve toplumda derin yaralanmalar kopuklular oluşturmaktadır.Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklu sayısı günden güne artmakta olup, son dönemlere ise rekor seviyeye ulaşmıştır. Pandeminin ilk çıktığı yıl olan 2020 de bu sayıda % 8’lik bir azalma olsa da şu an cezaevleri nüfusu rekor düzeydedir. Diğer bir boyutu ise birçok aile mağdur olmuş olup toplumsal olarak da güven problemi daha yoğunlukta yaşanmaktadır.
Bugün ruhsal rahatsızlıkların suç işleme potansiyelini oluşturduğu bir gerçek. Psikolojik problemlere yol açan durumlar ise anne karnından itibaren bireyin ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması oluyor. Bu ihtiyaçların en başında ise sevgi geliyor. Sevgi bağı yeteri kadar kurulamadığında kişi kendini ait hissedemiyor ve duygusal olarak zorluklar baş gösteriyor. Bazen tam tersi sevginin aşırı verilip çocuğun sınırları bilmemesi de mümkün.(Çocuğa bakım verenlerin de psikolojik iyi oluşunun desteklenmesi gerekiyor)
Duygusal zorlanmalar, baş edilemediği takdirde kendini zararlı alışkanlıklarla duygusal kolaylaşma sağlanılarak hafifletiliyor. Suç işleyen kişilere bakıldığında alkol ve madde kullanımı gibi durumların daha çoğunlukta olduğu görülmektedir.
Cezaevlerinde olan erkek sayısı kadın sayısından daha fazla olmaktadır. Erkekler kadınlar kadar duygularını ifade etmeseler de duyguyu ifade etmek sağlıklıdır.(İllaki biriyle gidip konuşmak olmayabilir sanatsal bir faaliyet dahi olabilir) İfade edilmeyen duygular daha çok öfke patlamaları olarak geri dönebiliyor. Tabi toplumun erkekten beklentileri erkeksi olmak zorunda kalmak gibi durumlar da var. (Bir kadında mücadeleci olmak gibi erkeksi özellikler olabilir, bir erkekte şefkat gibi kadınsı özellikler olabilir. Bu durum kişinin genel kadınsı ve erkesi özelliğini etkilemez.)
Üniversite mezunu olanların ilkokul ve liseye göre ceza oranlarının düşük olması ise eğitimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bir diploma sahibi olmadan da kişi kendini eğitebilir, öğrenmek istediği konu ve alanda o kişilerle bir araya gelebilir.
Gençler daha ileri yaşlara göre cezaevlerine daha çok girmektedirler. Bunda yine duygusal olgunluğun gençlerde daha az olması daha çok enerji atımına ihtiyaç duymaları ve bunu olumsuz bir şekilde şiddetle gösterdikleri düşünülmektedir. Burada gençleri daha çok sportif faaliyetlere yönlendirmenin hem disiplin hem de duygusal gelişimi sağlaması önemi de dikkate değer.
Psikolojik desteğe yapılmayan yatırım ilerde çok daha büyük problemler oluşturmaktadır. Psikolojik zorlanmalarda erken dönemde müdahalenin öneminin bir başka kanıtını da bize göstermektedir. Çünkü bir gelişim döneminde çözülemeyen bir problem diğer gelişim dönemine sarkmaktadır Psikolojik destek alan bireylerin çoğu ilk görüşmeden itibaren desteğin hayatlarına bir anlam kattığını, kendilerini duygusal olarak daha iyi hissettiklerini söylemektedirler. İşler çok fazla çıkmaza girmeden son çare olarak görülmeden, ilaç kullanımına varmadan destek almaya açık olmak gereklidir.

Share
274 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Empatiye Neden İhtiyacımız var?

    03 Mayıs 2025 Köşe Yazıları

    Çünkü empati kurmak saldırganlığı azaltır. Gün geçmiyor ki haberlerde ölüm, yaralanma, zarar verme gibi davranışlar görmeyelim. Kendimizin ve diğerlerinin ruh halinden etkileniyoruz. Belki bazen birbirimizden zarar görüyoruz. Birbirimize karşı sorumluyuz. Bu yazıda empatiyi anlayalım, yararlarını konuşalım. Empatinin önündeki engelleri kaldıralım. Empati bir başkasının nasıl hissettiğini anlamak anlamına gelir kısaca. Bunu sağlamak için kendimizi onun yerine koyarız. “Onun yaşadığını yaşasaydım ben de durumlar ne olurdu?” sorusunu sorarız. Kıs...
  • Kenevirde başa dönüldü

    30 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Bugün; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için  mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz bir Vezirköprü halkı var... Bahar aylarını gelmesi ve tarlaların yeşillenmeye başlamasıyla birlikte doğanın rengarenk duruşu hemen herkesin içinde bir uyanışı da getirir. Tarım İlçesi olan Vezirköprü'de özellikle son yıllarda ayçiçeği tarlalarında özçekim yapan insanların sayısında artış olduğunu görüyorduk. Bugün ay...
  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...