logo

21 Ekim 2023

İnsanın Gelişim Özellikleri


admin
vatandas1959@hotmail.com
Gelişim özelliklerimizi bilmek kendimizi anlamanın yolunu açıyor. Çünkü insan tek bir süreçte kalan ya da aynı düzeyde ilerleyen değil, bazen hızlı bazen yavaş, bazen dışa yönelik bazen içsel süreçleri yoğun yaşayan bir varlık. Ne olduğunu anlamamız neye ihtiyaç duyduğumuzu da anlamak demek. İhtiyaçları karşılanan ve de karşılayan birey hayatla daha sıkı bağlar geliştirebiliyor.
Gelişim dönemi özelliklerini bilmeyi en iyi şu örnekle açıklayabiliriz. Aileler çocuklarına okulda verilen ödevi yaptırırken yardım ederler. Yardım ederken kendilerinin anladığı çok basit bir konuyu çocukların anlamamasına şaşar kalırlar. Okul öncesinde bir çocuğun iki ayrı bardakta bulunan meyve suyunu bir geniş bardağa aktardığımızda sıvının azaldığı düşünmesi normaldir. Çünkü nesnenin farklı şekillerde azalıp çoğalmadığını, korunduğu özelliğini kazanmamışlardır. Ailenin bunu fark etmesi çocukla ilişkilerinde farklı yöntemlere başvurmasını sağlayacak, çocuğa karşı öfke üzüntü gibi olumsuz duyguları azaltacaktır.
Gelişimde bireysel farklılıklar vardır. Genel olarak kızlar erkeklerden daha erken ergenliğe girse bile her kız her erketen önce ergenliğe giriş özellikleri göstermeyebilir. Belirtileri erken veya geç başlasa uzun veya kısa sürse de biliriz ki çocukluk döneminden sonra ergenlik dönemi başlar. Yani gelişim bir sırayı takip eder. Çocuklarımızı kıyaslamadan önce herkesin kendine özgü zamanı olduğunu hatırlamak, kıyaslanmanın verdiği yetersizlik hissinden çocuklarımızı koruyacaktır. Bu o kadar önemlidir ki. Sırf daha çok yeterli olabilmek adına kendi hayatını istediği gibi yaşayamayan çok fazla insan var.
Çocukluk döneminde birey için öğrenme, merak, aileye iyi çocuk olduğunu gösterme, başarı hakimken ergenlik döneminde bedendeki değişimi fark etme, dünyayı anlama, içsel dünyayla ilgili kendine yakın bulduğu kişilerle konuşma ihtiyacı içindedir. Ailesiyle çatışma yaşamayan bireylerin dahi bu dönem ilişkilerinin aileden çok arkadaşlara, dış dünyaya yöneldiği bir gerçektir. Aileler çocuğumuz elden gidiyor deyip baskıcı davranmaya çalışırlarsa çocukla aile arasındaki iletişim daha zor hale gelecektir.
Ergenlikten sonra da 3 başlık altında gelişim dönemimiz devam eder. Bunlar yakınlık dönemi, evlilikler en yoğun bu dönemde gerçekleşir. Sonrasında üretkenlik dönemi gelir. İş hayatı hayatımızın merkezinde olur. Çocuk sahibi olmak bakıldığında genel olarak bu dönemdedir. Sonra tüm hayatı gözden geçirdiğimiz yaşlılık dönemi gelir. Kişiler doyum verici bir hayat geçirmişlerse ölüme karşı daha az kaygı duyarlar.
Doğumdan ölüme kadar farklı gelişim dönemlerinden geçiyoruz. Bir dönemdeki ihtiyaçlar karşılanmadığında diğer dönemi de etkiliyor. Sonra tüm hayatımızı bu tamamlanmamışlıklar sarmalıyor.
İnsan olarak kalıtsal özelliklerimizden gelen yeteneklerimizi açığa çıkaracak bir çevrede bulunmak, iyi bir hayat yaşamak hakkımız.

Share
289 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Empatiye Neden İhtiyacımız var?

    03 Mayıs 2025 Köşe Yazıları

    Çünkü empati kurmak saldırganlığı azaltır. Gün geçmiyor ki haberlerde ölüm, yaralanma, zarar verme gibi davranışlar görmeyelim. Kendimizin ve diğerlerinin ruh halinden etkileniyoruz. Belki bazen birbirimizden zarar görüyoruz. Birbirimize karşı sorumluyuz. Bu yazıda empatiyi anlayalım, yararlarını konuşalım. Empatinin önündeki engelleri kaldıralım. Empati bir başkasının nasıl hissettiğini anlamak anlamına gelir kısaca. Bunu sağlamak için kendimizi onun yerine koyarız. “Onun yaşadığını yaşasaydım ben de durumlar ne olurdu?” sorusunu sorarız. Kıs...
  • Kenevirde başa dönüldü

    30 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Bugün; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için  mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz bir Vezirköprü halkı var... Bahar aylarını gelmesi ve tarlaların yeşillenmeye başlamasıyla birlikte doğanın rengarenk duruşu hemen herkesin içinde bir uyanışı da getirir. Tarım İlçesi olan Vezirköprü'de özellikle son yıllarda ayçiçeği tarlalarında özçekim yapan insanların sayısında artış olduğunu görüyorduk. Bugün ay...
  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...