logo

Dopamin Bağımlılığı: Sürekli Keyif Veren Şeyler Yapmak İsteği


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Olumsuz duygu durumlarından hemen çıkmayı istemek, kendimizi tekrar motive edip kaldığımız yerden devam etmek ve hayatı yakalamak düşüncesi herkesçe sıkça kullanılıyor. Çünkü gerçekten de olumsuz duygularda kalmak oldukça zorlayıcı olabiliyor. Böyle olduğu için de bize keyif veren şeyler yapma isteğinde bulunuyoruz. Bunlar; sosyal medyada gezinmek, yemek yeme, alışveriş yapmak gibi aktiviteler olabiliyor.
Dopamin beyindeki motivasyon, ödül mekanizması, duygusal tepkiler ve hareket kontrolünden sorumlu beyin kimyasalıdır. Daha kısa şekilde açıklayacak olursak hayattan zevk almamızı sağlar. Eksikliğinde depresif duygular hissedilebilir.
Dopamin bağımlılığı, sürekli keyif veren şeyler yaparak dopamin salınımını arttırmak ve buna alışkanlık kazanmaktır. Dopaminin kendisine bağımlı olmayız. Dopamin salınımı sonucundaki iyi hissetme duygusuna bağımlı oluruz. Sürekli bizi iyi hissettirecek şeyler yaparız veya daha iyi hissetmek için yaptığımız şeyleri daha sık ve çok yapmaya başlarız. Bu duygu, günlük hayattaki sorumluluklarını düzenlememizi zorlaştırır dolayısıyla fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açar.
Fiziksel sorunlar olarak; uyku problemleri, beslenme problemleri, sosyal medyada çok fazla kalmaya bağlı olarak dikkat süresinin kısalması gibi. Psikolojik problemler ise kontrol duygusunun azalması, belirsizliklerin artması haliyle kişinin duygusal anlamda çökmesine neden olabilir.
Dopamin vücudumuzda doğal olarak bulur. Yani hayattan zevk almak için ekstra şeyler yapmaya ihtiyaç duymayız. Sevdiğimiz bir işi yaparken, sevdiğimiz insanlarla konuşurken veya sadece açık havaya çıktığımızda bile iyi hissederiz. Daha iyi hissetmeye duyduğumuz ihtiyaç, olumsuz duygularda kalmak istememeden doğabilir.
Halbuki hayatımızda her duyguya yer vardır. Özellikle olumsuz duygular bize ne istediğimizi veya ne istemediğimizi daha iyi anlatır. Çünkü olumlu duygular anda kalmayı sağlarken olumsuz duygular ise harekete geçmemizi söyler.
Her duyguyu yaşamaya hakkımız olduğunu, daha iyi hissetmek zorunda olmadığımızı hatırlayalım. Hiçbir duygu sonsuza kadar bizimle kalmaz. Bir misafir gibi gelir ve gider sonra tekrar gelir.

Share
539 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...
  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...
  • Yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz bağlar tüm hayatımızı nasıl etkiler?

    12 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Psikoloji geçmişten bugüne insan davranışlarını anlamaya çalışmıştır. Bunu yaparken anlamlandırılamayan noktalarda yeni bakış açıları geliştirmiştir. Bu yazıda yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz ilişkilerin hayatımızı nasıl şekillendirdiğine bakmış olacağız. İnsan doğumdan itibaren ilişki arayışına girer Çocuk anneyle ilişkili olarak doğar ve anneyle olan ilişki yaşamında diğerleriyle kuracağı ilişkinin temellerini oluşturur. Çünkü yaşamla ilk ilişkiyi annemizle kurarız. Bakım verenle kurduğumuz ilişkiler kimliğimizin belirleyicisidir. Güvende ...