logo

Benimle Aynı Düşüncede Olmayana Karşı Nasıl Davranmalıyım?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com
Son zamanlarda ülkemizde yaşanan durumlar (tutuklanmalar, gösteriler, boykotlar) kişilerin hangi tarafta olduğunu anlamaya çalışmasına, farklı görüşler olduğunda birbirlerine doğrusunu açıklamaya, haklılık ya da haksızlıkla ilgili düşünmeye dolayısıyla da öfke, üzüntü gibi olumsuz duyguların daha yoğun yaşanmasına sebep olmaktadır.
Psikolojik destek toplumdaki durumlara karşı kayıtsız kalamaz. Çünkü deprem gibi doğal afetlerde, göçte veya pandemide birçok özellikle olumsuz durumda gönüllü olarak çalışırız ve bu gibi krize müdahale durumlarında her zaman psikolojik destek veren uzmanlara ihtiyaç duyulur. Burada politik ya da apolitik tutum üzerinde durmak yerine “Süreçte psikolojik sağlığımızı nasıl koruruz?” kısmına odaklanmak isterim. Çünkü toplumdaki zorlu süreçlerde bireylerin endişe seviyesi yükselir, belirsizlik duygusu artar. Bunlar da günlük rutinleri, beslenme uyku gibi sağlık durumlarını olumsuz etkiler.
Toplum bireylerden oluşur ve bireylerin tek tek iyilik hali toplum için önemlidir. Toplum bilimi veya bir grubu yönetmek başlı başına bir alan olduğu için olabildiğince kendi sınırımda kalmaya çalışacağım.
Hepimizin kendince bir görüşü vardır ve bu görüşte özgürüzdür. Peki ya karşı taraf benim gibi düşünmüyorsa ne yapmalıyım? Üstelik hepimiz, düşüncelerimizin doğru olduğunu, haklı olduğumuzu kabul ederiz. Öncelikle birbirimizin düşüncesini ısrarla değiştirmeye çalışmak tepki almamıza, karşı tarafın düşüncesine daha çok tutunmasına neden olur. Psikolojik destekte de yardım almaya istekli olmak denilen gönüllülük kavramı önemlidir. Yani kişi kendi düşüncesini değiştirmek isterse bu konuda zaten açıktır. Diğer taraftan düşüncelerimiz davranışlarımız üzerinde o kadar etkili değildir. Örneğin bazı durumların bize iyi gelmediğini biliriz ama onu yapmaya devam ederiz. Çünkü davranışın bir boyutunu da duygular oluşturur. Alışkanlıklarımız ve seçimlerimiz de sürece dahildir.
Ülke gündemimizin yanında kendi gündemimiz olduğunu da hatırlamamız önemlidir.  Birbirimizle görüş ayrılıkları yaşamamız gerçekten normaldir. Bu durum eleştirel düşünme dediğimiz, farklı yönüne bakmak, düşünülmeyeni düşünmek yeni bir olasılık üretmek insan olmanın doğasında vardır. Yine bizim gibi düşünmeyenle de kalabilmek… Aslında hayatımızda sıkça yaparız. Örneğin eşinizin ailesiyle kendi düşünceleriniz arasında fark olabilir. Sevmediğiniz bir işte sevmeyerek bir müddet kalmanız gerekebilir.
Peki ama benimle aynı düşüncede olmayan birine karşı gerçekten nasıl ama nasıl davranmam gerekir? Bizi hayata karşı harekete geçiren bazen tutan, yönlendiren değerlerimizle.  Sizi siz yapan hangi değerler var? Örneğin benimle aynı düşünce de olmayabilir ama saygısızlık edemem. Ya da farklı düşünüyoruz ama onun düşüncesini değiştirmem neyi değiştirebilir? Hangi ihtiyacı karşılamaya çalışıyorum? Bazen toplumdaki bu durumlardan o kadar endişeli umutsuz hissederiz ki sanki karşı tarafın düşüncesi üzerine yorum yapmak haklılığımızı savunmak bir nebze olsun bizi rahatlatır. Lütfen endişeni azaltma ihtiyacının farkında ol ve bunu karşılamaya çalış, çünkü bu şekilde kısa süreli rahatlama sağlasa da daha olumsuz hissetmene neden olabilir.
Bu yazı, toplumdaki olumsuz durumlarla ilgili ne olduğunu anlamakta zorlanan , umutsuz ve sıkışmış hisseden kişiler için olsun.Toplumda yaşayan bireyler olarak etki gücüne sahibiz ama kontrol edebileceğimiz durumlar sınırlı.Kontrol duygusu kaygımızı sakinleştirmekte önemlidir.En yakın kontrol edeceğimiz alan nefesimiz, bedenimiz günlük rutinlerimiz ve bugünümüz.

Share
198 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...
  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...
  • Yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz bağlar tüm hayatımızı nasıl etkiler?

    12 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Psikoloji geçmişten bugüne insan davranışlarını anlamaya çalışmıştır. Bunu yaparken anlamlandırılamayan noktalarda yeni bakış açıları geliştirmiştir. Bu yazıda yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz ilişkilerin hayatımızı nasıl şekillendirdiğine bakmış olacağız. İnsan doğumdan itibaren ilişki arayışına girer Çocuk anneyle ilişkili olarak doğar ve anneyle olan ilişki yaşamında diğerleriyle kuracağı ilişkinin temellerini oluşturur. Çünkü yaşamla ilk ilişkiyi annemizle kurarız. Bakım verenle kurduğumuz ilişkiler kimliğimizin belirleyicisidir. Güvende ...