Son Dakika
Ramazan Bayramı’nın kısa süren tatilinin ardından her zamanki Bayram kalabalığını arayan Vezirköprü yaz başlarının sakin görüntüsüne doğru yol alıyor.
Çiftçinin tarlaya çekilmesiyle birlikte neredeyse ölü şehir haline gelmesine alıştığımız ilçemizde zaten sönük durumdaki esnaf ekonomisini zor günlerin beklediğini söylemek falcılık olmaz.
Okulların da kapanmasıyla birlikte ilçenin tamamen tatil havasına gireceğini önceki yıllardan biliyoruz.
Bu boşluk Vezirköprü ekonomisinin tarıma ve öğretmenler başta olmak üzere memur maaşlarına bağlı bir durumda olduğunun en büyük göstergesi.
Peki, Vezirköprü gibi gelirinin önemli kısmını oluşturan bir tarım ilçesi için, tarımda kalkınmış olduğu söylenebilir mi?
Tarım için gerekli altyapının bile oluşturulduğunu iddia edebilir miyiz?
Mesela, Yatırım İzleme Başkanlığı’nın Kaymakamlık Lojmanı için ayırdığı bütçe kadar bir bütçe de İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ayıramaz mıydı?
Atakum gibi neredeyse çiftçisi olmayan bir ilçedeki personel sayısı kadar Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü’ne de memur atanmış olsaydı, buradaki mühendisler, veterinerler sadece dosya hazırlamak gibi üreticinin kırtasiye işini mi yapmak zorunda kalırlardı, yoksa alanda üretimin daha iyi olması için mi çalışırlardı?
Belki unutanlar olmuştur diye hatırlatayım, İlçe Tarım Müdürlüğü yıkıldıktan sonra 3 kaymakam görev yaptı Vezirköprü’de.
Tarım demişken, ilçede bir kıpırdanma olacağını umarak beklediğimiz BESİ OSB’den halen olumlu bir ses çıkmaması da hayra alamet değil gibi.
Komşu ilçelerdeki BESİ OSB’lerin yatırımlarının büyümesi için MERA arazilerinin açıldığını ek tesisler yapılması için kararların alındığını duyarken Vezirköprü’deki MERA arazisinin halen Bakanlık’ta izin kapısının önünde sırasını beklemesini kim nasıl açıklayacak?
Kendi bütçesi için küçük kalacak miktardaki parayı veren Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Vezirköprü’deki BESİ OSB’nin akıbetini sormamasına şaşırmıyorum ama, üyelerinden zar zor parayı toplayarak sadece “Vezirköprü’de bir yatırım olsun” diyerek işin önüne düşmüş olan Esnaf Odası’nın sormamasını, sorsa da muhatap alınarak düzgün cevap verilmemesini anlamıyorum.
Samsun Ticaret Odası’nın çok ilgilenmeyeceğini tahmin edebiliyorum ama, ilçedeki her işten sorumlu olduğunu iddia eden Vezirköprü Belediyesi’ni ve konunun ilk muhatabı olan Ziraat Odası’nın ilgilenmemesini, ilgilenseler bile siyaset ve bürokrasi kanalları arasında kaybolmalarını anlamıyorum.
Siyaset demişken Vezirköprü’de neredeyse sesini unuttuğumuz iktidar partisinin tarım konularında neler yaptıklarını da merak ediyorum. Çünkü ne gazetelerde ne de başka alanlarda hiçbir açıklamalarına rastlamak mümkün değil.
Vezirköprü’de sadece düğün, cenaze, mevlit gibi etkinliklere katılmak bugün oy kazandırıyor gibi görünebilir ama yarın ilçede ‘geçinemiyoruz’ sesleri çoğaldığında aynı etkiyi gösterir mi?
Ben emin değilim.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
02 Ekim 2024 Köşe Yazıları
28 Eylül 2024 Köşe Yazıları
25 Eylül 2024 Köşe Yazıları
21 Eylül 2024 Köşe Yazıları