logo

Bayram gelmiş neyime?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Ramazan Bayramı’nın kısa süren tatilinin ardından her zamanki Bayram kalabalığını arayan Vezirköprü yaz başlarının sakin görüntüsüne doğru yol alıyor.
Çiftçinin tarlaya çekilmesiyle birlikte neredeyse ölü şehir haline gelmesine alıştığımız ilçemizde zaten sönük durumdaki esnaf ekonomisini zor günlerin beklediğini söylemek falcılık olmaz.
Okulların da kapanmasıyla birlikte ilçenin tamamen tatil havasına gireceğini önceki yıllardan biliyoruz.
Bu boşluk Vezirköprü ekonomisinin tarıma ve öğretmenler başta olmak üzere memur maaşlarına bağlı bir durumda olduğunun en büyük göstergesi.
Peki, Vezirköprü gibi gelirinin önemli kısmını oluşturan bir tarım ilçesi için, tarımda kalkınmış olduğu söylenebilir mi?
Tarım için gerekli altyapının bile oluşturulduğunu iddia edebilir miyiz?
Mesela, Yatırım İzleme Başkanlığı’nın Kaymakamlık Lojmanı için ayırdığı bütçe kadar bir bütçe de İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ayıramaz mıydı?
Atakum gibi neredeyse çiftçisi olmayan bir ilçedeki personel sayısı kadar Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü’ne de memur atanmış olsaydı, buradaki mühendisler, veterinerler sadece dosya hazırlamak gibi üreticinin kırtasiye işini mi yapmak zorunda kalırlardı, yoksa alanda üretimin daha iyi olması için mi çalışırlardı?
Belki unutanlar olmuştur diye hatırlatayım, İlçe Tarım Müdürlüğü yıkıldıktan sonra 3 kaymakam görev yaptı Vezirköprü’de.
Tarım demişken, ilçede bir kıpırdanma olacağını umarak beklediğimiz BESİ OSB’den halen olumlu bir ses çıkmaması da hayra alamet değil gibi.
Komşu ilçelerdeki BESİ OSB’lerin yatırımlarının büyümesi için MERA arazilerinin açıldığını ek tesisler yapılması için kararların alındığını duyarken Vezirköprü’deki MERA arazisinin halen Bakanlık’ta izin kapısının önünde sırasını beklemesini kim nasıl açıklayacak?
Kendi bütçesi için küçük kalacak miktardaki parayı veren Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Vezirköprü’deki BESİ OSB’nin akıbetini sormamasına şaşırmıyorum ama, üyelerinden zar zor parayı toplayarak sadece “Vezirköprü’de bir yatırım olsun” diyerek işin önüne düşmüş olan Esnaf Odası’nın sormamasını, sorsa da muhatap alınarak düzgün cevap verilmemesini anlamıyorum.
Samsun Ticaret Odası’nın çok ilgilenmeyeceğini tahmin edebiliyorum ama, ilçedeki her işten sorumlu olduğunu iddia eden Vezirköprü Belediyesi’ni ve konunun ilk muhatabı olan Ziraat Odası’nın ilgilenmemesini, ilgilenseler bile siyaset ve bürokrasi kanalları arasında kaybolmalarını anlamıyorum.
Siyaset demişken Vezirköprü’de neredeyse sesini unuttuğumuz iktidar partisinin tarım konularında neler yaptıklarını da merak ediyorum. Çünkü ne gazetelerde ne de başka alanlarda hiçbir açıklamalarına rastlamak mümkün değil.
Vezirköprü’de sadece düğün, cenaze, mevlit gibi etkinliklere katılmak bugün oy kazandırıyor gibi görünebilir ama yarın ilçede ‘geçinemiyoruz’ sesleri çoğaldığında aynı etkiyi gösterir mi?
Ben emin değilim.

Share
353 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Mindere bile çıkmadan pes ettik..

    02 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Bu ilçeyi eksi gidişatından kurtararak artıya çevirebilecek olan artık sadece büyük projeler olacaktır. Büyük projeler ise, onları yakalayıp geliştirerek, peşinden koşacak idarecilere ihtiyaç duyar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 100 İl önerisi ile gündeme gelen bazı ilçelerin il olmasını daha önce de tartışmıştık. İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyordu. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il ...
  • Akran Zorbalığı

    28 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    4-6 yaşlarından itibaren başlayabilen zorbalık davranışı, çocukların yaşamını etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Okullarda, en önemli üç problemden biri olduğunu söyleyen araştırmalar mevcuttur. Her zorbalık saldırganlık olmakla birlikte her saldırganlık zorbalık anlamına gelmemektedir. Zorbalık; kasıtlı olarak zarar vermeyi, güçlünün görece güçsüz üzerinde hakimiyet kurmak istemesini ve bu davranışları sürekli yapmasını içerir. Eğer bir zorba varsa, bu zorbalığa maruz kalan kurban ve tüm bunları izleyen seyirciler de vardır. Hem zorbal...
  • Enseyi karartmayalım ama

    25 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Gittikçe azalan bir kesimin dışında, dışarda çalışarak başta inşaatlardan Vezirköprü'ye para gönderilmezse, insanlar geçinecek parayı bile kazanamıyor. Çareyi de GÖÇ etmekte buluyorlar. Samsun ve çevre ilçelerde Organize Sanayi çalışmaları biterken, Vezirköprü'den de bazı OSB'lere çalışmaya hergün onlarca minibüsle işçi giderken İlçemizde halen OSB'nin faaliyete geçmemesi birçok yerde eleştiri konusu oluyor. Vezirköprü'nün en büyük sorunu olarak ilk sıradaki yeri istihdam alanı oluşmaması sayılsa da, ilçede bununla birlikte trafik başta ol...
  • Çocuklarımıza Neden Masal Anlatmalıyız?

    21 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Sözlü aktarım nesiller boyunca en çok başvurulan ve kolay yayılan kültür olmuştur. Hemen her coğrafyada oraya özgü hikayeler destanlar bulunabilir. Masallar sadece çocuklar için değil tüm insanlar için gereklidir. Karar vermemiz gereken zorlu bir durum olduğunda zorlu bir yaşantı geçirdiğimizde şunları şunları yap gibi etrafımızdan verilen tavsiyeler bizim için daha zorlayıcı olabilir. Oysaki yaşantımızla benzer bir hikaye anlatıldığında kahramanla bağ kurup kendi sorunumuza da dışarıdan bakmak fırsatı bulabiliyoruz. Masallar herkes için önemli...