logo

BİR ADAM İŞTE !..


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Okurlarıma uzun bir ayrılıktan sonra yeniden merhaba:
Okurlarımlarımdan ve rahmetli Vefai abiden özür dileyerek bu yazımda Vezirköprü sorunlarından bahsetmeyeceğim.
Kendisini Dünya ve Türkiye sorunlarına yoran bir aydın dostumun bir paylaşımını ben de okurlarımla paylaşacağım.
Şöyle diyor değerli dostum :

Japonlar ne Hıristiyan ne Musevi, ne de Müslümandır , ne peygamberleri , ne de kutsal kitapları var ama, inandıkları insani değerler ile bütün Dünya ‘ ya ders verdiler.
Demek ki insan olmak başka bir şey son tsunami faciasından sonra Japonlardan öğrenilmesi gereken 10 temel ilke :
1- AĞIRBAŞLILIK : hiçbir dövünmeye ya da aşırı hareketlerle ızdırap ifade etme görüntüsü yok, üzüntünün kendisi yüceltildi.
2- ONUR : Su ve yiyecek kuyruklarındaki disiplin : Hiçbir kaba söz ya da sert el , kol hareketi yok. Sakinlikleri övgüye değer.
3- YETENEK : Örneğin, inanılmaz mimarileri . Binalar sallandı ama yıkılmadı.
4- ERDEM : İnsanlar sadece o anda gereksinimleri olanları aldılar. Herkes bir şeyler olabilsin diye.
5- DÜZEN : Hiçbir dükkanda yağmalama yok . Korna çalmak,sollamak yok, sadece anlayışları tavırları var.
6- ÖZVERİ : Elli çalışanı deniz suyu pompalamak için nükleer reaktörlerin içinde kaldı. Bunların yaptıklarının karşılığı nasıl ödenebilir?
7- DUYARLILIK : Lokantalar fiyatlarında indirim yaptı.Korunmayan bir bankamatiğe hiç kimse saldırmadı . Güçlüler zayıflara baktı.
8- EĞİTİM : Yaşlılar ve çocuklar dahil herkes ne yapacağını tam olarak biliyordu. Aynen de yaptılar.
9- MEDYA : Bültenlerde kendilerini mükemmel bir şekilde dizginlediler.
10- VİCDAN : Bir mağazada elektrikler kesildiğinde insanlar aldıkları şeyleri tekrar raflara koydular ve sessiz bir şekilde çıktılar. Ülkeleri dev bir felakete uğramış durumdaki Japon vatandaşlarından Dünya ‘ nın alacağı çok ders var.
Bir parkta oturup aydın dostumun bu manifestunu düşünürken yanımdaki masaya bir adam oturdu.
Adam kendi kendine konuşuyordu. Anladığım kadarıyla kafasında benim gibi ses var. Garson geldi. Adamı masadan kaldırmak istedi.
Müdahale ettim. Adamı kendi masama aldım. Çay ikram ettim. Adam konuşmaya devam ediyordu. “ Hırsızın , soysuzun karşısında ceket düğmelerler , deli diye beni kovarlar.
İmam vaiz veriyor. Sen doğmadan binlerce yıl önce , hatta galubeladan önce Allah cc. Ne kadar yaşayacağımızı , başımıza neler geleceğini alnımıza yazmış .” diyor.
Sen ne yaparsan yap ‘ yazın ‘ değişmez diyor, iyide Allah cc. Kur’anda “ aklınızı kullanın .” diyor . Aklımızı kullanmayacaksak mal gibi yaşayacaksak , o bir dünyda Allah cc. bize ne soracak ? .. !..
“ Yoksulu , yetimi itip kakacaksın, ondan sonra da koşa koşa camiye gideceksin , hacca gidip temizleneceksin .“
Ne demek istedi bilmiyorum ama “ okyanusun en derin yeri 14 bin kilometre “ deyip ikram ettiğim üçüncü çayı da içti.
Anlattı , anlattı, anlattı, “ seni yordum.” dedi . Akıllıların açık bırakıp gittiği şeker kutularını ‘içine kuş pisler’ diyerek kapattı.
Sen kimsin (?..) tanışalım dedim. ‘boşver bir adam işte ‘ deyip gitti !..

Share
584 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Gizli Saldırgan Davranışlar

    28 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    İçimizde bir yerlerde görünürde her şey iyi olsa bile huzursuz hissettiğimiz durumlar vardır. Mesela bir arkadaşımızla aramız iyidir ama onun yanındayken farkına varamadığımız bir gerginlik yaşarız. Bu gerginliği arkadaşımıza daha iğneleyici olarak, anlattıklarını şakaya vurarak farklı şekillerde gösterebiliriz veya anlattığı şeyleri dinleyemeyebiliriz. Burada o kişiyle ilgili hissedilen veya başka bir durumu bize hatırlatan gerçek olumsuz bir duygu vardır. Biz bu duygunun ne olduğunu bazen bulamayız bazen kendimize itiraf edemeyiz. Duygular is...
  • Psikolojik İlk Yardım Sunabilmek

    26 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Hayatta güzellikler olduğu kadar afetler, kazalar, kayıplar, şiddet olayları gibi zorluklar da vardır. Herkesi ilgilendiren toplumsal olaylar, örneğin bir salgın durumu, kendi hayatımızda yaşanan bir kriz durumundan daha önemli veya önemsiz değildir. Örneğin; sınava giren bir öğrenci, belki 4 yılını belki tüm hayatını geçireceği bir sınava her gün girmiyordur. Ona şunu diyemeyiz değil mi:” Savaşlarda insanlar ölüyor senin sınav kaygın ne ki?” Bu yazıda psikolojik ilk yardım sunabilmeyi öğreneceğiz. Başlayacağımız ilk yer acılarımızı kıyaslamam...
  • Kentsel Dönüşüm İlçe için şart..

    18 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Kentsel Dönüşüm çalışmasının Tikenli Mahallesi'nden de önce Mehmet Paşa Mahallesi'nde özellikle Kale İçi'nde yapılması gerekir. Bu sayede Belediye'nin arkasındaki atıl olan alanın hem düzeltilmesi hem de çarşı dediğimiz alanın bölgede büyümesi sağlanabilir. Vezirköprü'nün önemli problemlerinden birisi de ÇARŞI'nın küçük gelmesi. Eski alışkanlıkların devam ettiği alışverişlerde yeni bir ticaret kültürü üretilemeyen küçük yerleşim yerlerinde olduğu gibi Vezirköprü'de de çarşı olarak bilinen alan aslında küçük bir alanı kapsıyor. Bu çarşı bi...
  • Çocuğum Beni Çileden Çıkarıyor, Dövmemek İçin Kendimi Zor Tutuyorum

    14 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Bazen çocuğunuza o kadar sinirlenebilirsiniz ki şöyle bi güzel pataklamayı aklınızdan geçirebilirsiniz. Sakın! Çocuğunuza biri el kaldırsa onun kapısına dayanırsınız. Şiddet çözüm sunmaz ve öğreticiliği yoktur, pişmanlık doğurur. Öfkeyi sakinleştirmenin farklı birçok yolu vardır. Çocukları dövmeden de durumu kontrol etmeniz mümkün. Öbür türlü çocuğunuz özgüveni kırılmış, bedeni zarar görmüş korkak veya hırçın bir çocuğa dönüşür. Çocuğumuz için yapabileceğimiz en iyiyi yapmaya çalışırız ve çocuğumuzun da bizim mücadelemizi görmesini, bizim için...