logo

İdeolojiyi boşver, Hayır de…


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

90’lı yıllardı. İstanbul’da Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da o zamanki kürtçü partili bir Belediye başkanı vardı.
O zaman konuyu rahmetli İlhan Selçuk yazmıştı.
Araştırmacı İstanbul’da seçmene soruyor. Bu belediye başkanı iyi çalışmıyor. Gene seçimde Erdoğan’a oy verir misin?..
Seçmen; “Ben ona çalışacak diye oy vermedim ki, o benim idiolojimin adamı tabi ki gene ona oy vereceğim” diyor.
Araştırmacı, Diyarbakır’da seçmene soruyor. Bu Belediye başkanı hiç iyi çalışmıyor. Gene seçimde bu başkana oy verir misin?..
Seçmen; “Ben ona çalışacak diye oy vermedim ki, o benim idiolojimin adamı tabi ki ona oy vereceğim” diyor.
O zaman konuyu ünlü yazar İlhan Selçuk’a anlatan araştırmacı şöyle bir not düşmüş.
-İstanbul’daki dinci, bölücü seçmenle, Diyarbakır’daki kürtçü, bölücü seçmen aynı noktada buluşuyor.”
Evet, toplumsal bilinç olarak idiolojik oy kullanmak iyi bir olay. Ama bu idioloji toplumu dinli-dinsiz, kürtçü-türkcü olarak bölmeye, ayrıştırmaya yönelik olursa işte onun sonu, yani o anlayışla oy kullanmanın sonucu toplumlar ve ülkeler felakete sürüklenir.!..
Ülkemizde de 12 Eylül 1980 darbesi sonucu Türkiye’de partilerde ayrılıkçı, idiolojik düşünceler hakim olmuştur.
Bunun sonucu olarak halk dinci-kürtçü ayrıştırarak oy kullanmaya başlamış, eğriyi-doğruyu ayırmakta seçmen zorlanmış, gene bunun sonucu olarak Fetullah’cı tarikatlar hizmet hareketi adı altında inançlı, tertemiz halkımızı Allah’la aldatarak iktidarda büyük güç oluşturmuşlar. Sonucun nereye geldiğini artık apaçık görüyoruz.!..
Şimdi 16 Nisan’da referandum var. Bu referandum iktidar, muhalefet seçimi değildir. Bu parti iktidar olsun, şu parti muhalefet olsun” seçimi değildir.
Bu halk oylaması bir partiyi iktidar yapma seçimi olsa, dört yıl sonunda beğenmezsek iktidardan düşürürüz. Ama bu oy öyle bir oy ki 16 Nisan’da sandığa attığımız oyu bir daha geri alma şansımız yok. “Ya harra, ya morro”
Demokratik parlamenter sistemde iktidar bizim elimizde, neden elimizde ki iktidarı bir kişiye devrediyoruz?..
Tek kişi yönetiminin ülkemizi nereye götüreceği belli olur mu?..
Şunu çok iyi bilelim ki tek adam yönetimi dersek bir daha dönüşü yok. Seçtiğimiz milletvekilleri bize değil tek adama hizmet edecektir. Artık senin elinden iktidar alınmış tek kişiye verilmiştir.
Gelen tek kişi 20 yıl mı, 80 yıl mı iktidarda kalır(?) bilinmez. İyi adam mı gelir tehlikeli adam mı gelir bilinmez.!..
Gelen tek adam iktidarı eşi ile mi, kızı ile mi, oğlu ile mi, damadı ile mi paylaşır bilinmez.!..
Onun için elindeki iktidarı başkasına devretme 16 Nisan’da mühürü “Hayır” a bas(!) Kendin için Hayır’lı olsun. İdiolojiyi boşver “Hayır” de…

Share
1218 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İlçe Tarım’ın ihalesi Başkan Doğan’a kaldı

    27 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Tarım Bakanlığı'na ait olan bir binayı neden Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını anlamamış olsam da, İlçemiz adına sevindirici gelişmenin hayata geçmesini önemserim. Kasım ayı genellikle tüm ülkede sonraki yıl için yapılacakların belirlendiği ve yapılacak işler için de bütçelere paraların altarıldığı aydır. Hem iktidar için böyledir, hem de belediyeler için.. Vezirköprü Beledyesi'nin ciddi bir artış göstererek onaylanan bütçesini geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştık. 658 milyon liranın üzerindeki bütçesiyle Vezirköprü Belediyesi Samsun'd...
  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...