logo

İLK İŞ BABALIK


Gülsüm Ceylan
gulsumcansiz1@hotmail.com

‘İlk iş babalık’ 2017 yılında uygulanan bir projenin ismidir. Bu projenin sahibi AÇEV(Anne Baba Çocuk Vakfı)’dır. Baba olmanın ne kadar önemli bir merci olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Babaların çocuklarıyla geçirdikleri zaman ve kurdukları ilişki, çocukların hem zihinsel, hem fiziksel gelişimini hem de sosyal ve duygusal kapasitesini etkilemektedir. Neden erkeklerin ilk işi babalıktır diye düşündüğümüzde:
1-SORUMLULUK: Baba çocuğun bakımında anneyle eşit sorumluluk alırsa çocuk gelişir.
2-DOĞRU İletişim: Baba çocuğuyla doğru iletişimi, olumlu ve demokratik bir ilişki kurarsa çocuk kendini ifade etmeyi öğrenir.
3-GÜVEN: Baba çocuğunu incitmezse çocuk da babasına güvenir, baba fırsat verdiğinde çocuk hayatı keşfeder.
4-SEVGİ: Baba sevgi gösterdikçe çocuk da kendini sevmeyi öğrenir.
Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de babaların;

% 50 ‘si Çocuğunu hiç tuvalete götürmedi
% 36 ‘sı Çocuğunun altını hiç değiştirmedi
% 35 ‘i Çocuğunun tırnaklarını hiç kesmedi
% 35 ‘i Çocuğunun okul etkinliklerine ya hiç katılmadı ya da çok nadir katılıyor.
% 79 ‘u Çocuklarıyla evdeyken televizyon izliyor
% 50 ‘si Çocuklarına masal ve hikaye anlatıyor.
Çocuğunun bakımında ve gelişiminde sorumluluk alan baba, ilgili babadır.Siz de İlgili Babalığın 9 Kuralını uygulayın; çocuğunuzla kurduğunuz ilişkiyle çevrenize örnek olun.
İLGİLİ BABALIĞIN 9 KURALI
1-ZAMAN AYIRIN: Çocuğunuzla vakit geçirin ve ilk işinizin bu olduğunu unutmayın, sohbet edin, kitap okuyun, oyun oynayın.
2-SORUMLULUK ALIN: Çocuğunuzun bakımında ve ev işlerinde anneyle eşit sorumluluk alın. Örneğin; çocuğunuzun yıkanmasına destek olun. Çocukların kıyafetlerinin yıkanması ve toplanmasına yönelik sorumluluklarınızı üstlenin.
3-DİNLEYİN: Çocuğunuzun dediklerine kulak verin, ona fikirlerini sorun seçme hakkı tanıyın. Çocuğunuzu dinlerken onun gözlerine bakın, can kulağıyla dinlediğinizi hissettirin. Sadece çocuğunuz ile vakit geçirip başka şeylerle ilgilenmeyeceğiniz faaliyetler kurgulayın. Elinizdeki işi bırakıp sadece çocuğunuzu dinleyin.
4-SEVGİ GÖSTERİN: İster konuşun, ister sarılın, ilişki kurnayı ve iletişimi hiç aksatmayın. Çocuğunuz bir hata yaptığında ‘ Sen ne yaparsan yap seni çok seviyorum’ demeyi unutmayın.
Çocuğunuzla birlikte mutlu olacağınız etkinlikler yapın.(Birlikte şarkı söylemek, film izlemek, bir birinizi ıslatmak, çamurla oynamak, fıkra ve hikâyeler anlatmak gibi)
5-ŞİDDETİ UZAK TUTUN: Ne fiziksel ne psikolojik; şiddetin hiçbir türünün yakınında olmasına izin vermeyin. Çocuk için evde şiddetten uzak bir ortam yaratın. Şiddete tanık olmanın çocukta yaratabileceği olumsuz etkileri aklınızdan çıkarmayın. Kadına/anneye yönelik şiddet de çocuğu kendine uygulanmış kadar olumsuz etkiler.
TV ve diğer teknolojik araçlardaki şiddetten de çocuğunuzu koruyun.
6-İLETİŞİM KURUN: Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin, ona da aynı fırsatı tanıyın.
Duygularının farkına varması için önce siz duygularınız onunla paylaşın. Çocuğunuzun yaşadıklarını anlatması hem rahatlamasına hem de değerli ve önemli hissetmesine yardımcı olur. Çocuğunuza anlatın ki o da size anlatsın. Beraber okuduğunuz bir kitaptan sonra beraber duygularınızı konuşun.
7-EŞİT DAVRANIN: Çocuklarınızı birbirinden ayırmayın, her birine aynı vakti ayırın, aynı dili kullanın. Ev işlerinin cinsiyete göre ayrılmayacağını gösterin.
8- FIRSAT YARATIN: Çocuğunuzun kendini ifade etmesi için ortam hazırlayın. Çocuğunuz yeni denemeler yaptığında onu destekleyin ve takdir edin. Çocuğunuz bir şeyi başardığında onu başarısından dolayı tebrik edin.
9-BİRLİKTE ÖĞRENİN: Büyürken ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşabileceği bir ortam yaratın, okuluyla ilgili bütün süreçleri takip edin, destek gerektiğinde yanında olun.
KAYNAK: TÜRKİYE’DE BABALIĞI ANLAMAK SERİSİ: TÜRKİYE’DE İLGİLİ BABALIK VE BELİRLEYİCİLERİ RAPORU, 2017 AÇEV

Share
608 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Engellenen hizmetler neler?

    09 Temmuz 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprülü olarak soruyorum: Ali Faik Çamurcu'nun işaret ettiği ve Vezirköprü'ye yapılması için çalışıldığı halde Samsun İl Başkanlığı tarafından ısrarla önlenen hizmet veya hizmetler nelerdir? Geçtiğimiz haftanın en fazla konuşulan konularının başında Ali Faik Çamurcu'nun partisinin ilçe başkanlığından istifası geliyordu. Öncelikle sebebi kısaca geçiştirildi, arkasından yeni İlçe Başkanının kim olacağı tartışmalarına geçildi. Oysa ki, sebebi Vezirköprü adına çok önemliydi. Her zaman, iktidardaki partilere yeni başkan olmak isteyenlerin...
  • Küçük Sanayi Sitesi

    02 Temmuz 2025 Köşe Yazıları

    Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ve Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül'ün Vezirköprü'de bir sanayi sitesi yapılması için destek vereceklerini açıkladıklarını biliyoruz. Ancak bu sözde kaldığı sürece ilerleme yaşanması mümkün değil. Vezirköprü'de hiçbir iş kolay olmaz. Görüyoruz ki, Küçük Sanayi Sitesi yapımı da kolay olmayacaktır. Vezirköprü'ye 40 yıldır hizmet veren Küçük Sanayi Sitesinin artık yetmediği gün gibi ortada. Bu durumdan hem sanayide kendisine dükkan bulamayan özellikle yeni iş yeri açan ya da büyümek isteyen esnaf şikayet...
  • Gizli Saldırgan Davranışlar

    28 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    İçimizde bir yerlerde görünürde her şey iyi olsa bile huzursuz hissettiğimiz durumlar vardır. Mesela bir arkadaşımızla aramız iyidir ama onun yanındayken farkına varamadığımız bir gerginlik yaşarız. Bu gerginliği arkadaşımıza daha iğneleyici olarak, anlattıklarını şakaya vurarak farklı şekillerde gösterebiliriz veya anlattığı şeyleri dinleyemeyebiliriz. Burada o kişiyle ilgili hissedilen veya başka bir durumu bize hatırlatan gerçek olumsuz bir duygu vardır. Biz bu duygunun ne olduğunu bazen bulamayız bazen kendimize itiraf edemeyiz. Duygular is...
  • Psikolojik İlk Yardım Sunabilmek

    26 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Hayatta güzellikler olduğu kadar afetler, kazalar, kayıplar, şiddet olayları gibi zorluklar da vardır. Herkesi ilgilendiren toplumsal olaylar, örneğin bir salgın durumu, kendi hayatımızda yaşanan bir kriz durumundan daha önemli veya önemsiz değildir. Örneğin; sınava giren bir öğrenci, belki 4 yılını belki tüm hayatını geçireceği bir sınava her gün girmiyordur. Ona şunu diyemeyiz değil mi:” Savaşlarda insanlar ölüyor senin sınav kaygın ne ki?” Bu yazıda psikolojik ilk yardım sunabilmeyi öğreneceğiz. Başlayacağımız ilk yer acılarımızı kıyaslamam...