İlçemizin cennet köşelerinden olan Kuruçay ve Altınkaya Mahallelerinin olduğu Kayıkbaşı olarak nitelenen bölge (Şahinkaya Kanyonu) 30 yıldan fazla bir zamandır çözüm bekliyor.
Çözümden kasıt; bu mahallelerin yanı sıra, Alaçam ve Bafra’yı da Vezirköprü’ye bağlayacak olan bir KÖPRÜ yapılmasıydı.
Bilenler bilir; karayolu bağlantısı Kayıkbaşı’nda kesilir, suyun karşısına feribotla geçilir, daha sonra karayolu ile istediğiniz yola devam edilir.
30 yıldır böyle.
Televizyon programlarında, haberlerde yer almış yaygın basında dahi defalarca dile gelmiş bir sorundur.
Suyun ilk olarak eski köprüyü altına aldığı ilk yıllarında bölge insanı kendisine çözüm üretmek zorunda kalmış ve o günlerden bu zamana kadar, gerek köylülerinin gerekse suyun karşı tarafında işi olanları karşıya geçmeleri için taşımayı iş olarak benimsemişti.
Ahşaptan geniş bir kayıktı bu. Vatandaşlar bu tahta kayıkla hastalarını, hayvanlarını, ürettikleri ürünleri, arabalarını, traktörlerini, minibüslerini ve kendilerini 30 yıl taşıdılar. Hatta yangın olduğunda itfaiye aracı bile geçirdiler karşı tarafa.
Buranın sıkıntısı da geneldeki diğer sıkıntılar gibi seçimler yaklaştıkça ısıtılan sıkıntılardan biri haline geldi.
Oysa daha önce de, “burası bu kadar para etmez; buraya köprü yapmak için harcanacak parayla köyleri taşısak daha uygun olur.” gibi fikirler ortaya atılmıştı.
Oysa GÖÇ etmenin sıkıntısını, yeni yaşama ayak uydurmanın sıkıntısını Vezirköprü daha önce de yaşamıştı.
Üstelik Samsun’da hem nüfusu bu bölge kadar olmayan, hem de önemi buraya yapılacak bir köprü kadar olmayan köprüler yapılmıştı. İddialar; bu köprülerin maliyeti kadar bir maliyetle buraya da köprü yapılabileceğiydi.
Elimizde bir maliyet şeması yok, resmi olarak buraya bir proje dahi çizilmesine çalışılmadığı için sadece ‘çalışacağız’ diyerek oyalanan vatandaşlara ciddi bir maliyet söylenemedi.
Soruyu başka türlü sorarsak; “Kuruçay ve Altınkaya bölgesinde yaşayan insanlar devletin gözünde kaç para ediyorlar?” açıklanmadı.
Sonunda bir resmi ağız, Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ‘buraya köprü olmaz’ diyerek 30 yıldır sallantıda durarak insanların umutlarını sürdürten politikaya son verdi. Keşke daha önce birileri bu kadar net bunu söyleseydi de, vatandaşlar ona göre davransalardı. Belki zamanında Tülay Bakır’ın farklı düşüncelerini dinleyerek yol alabilirlerdi.
Şimdi Büyükşehir Belediyesi buraya feribot alarak çözüm olacakmış; Samsun’daki gazeteler de buna alkış tutmuşlar.
Büyükşehir; hem bölgeye yatırım yapmamış, hem turizm gelirine göz koymuş, hem de 30 yıldır bölge halkını taşıyan üç beş kuruş kazanmaya çalışan feribotçulara rakip olacakmış.
Gerçekten alkışlanacak bir yatırım…
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
27 Kasım 2024 Köşe Yazıları
23 Kasım 2024 Köşe Yazıları
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları