Kenevirde başa dönüldü
Bugün; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz bir Vezirköprü halkı var…
Bahar aylarını gelmesi ve tarlaların yeşillenmeye başlamasıyla birlikte doğanın rengarenk duruşu hemen herkesin içinde bir uyanışı da getirir.
Tarım İlçesi olan Vezirköprü’de özellikle son yıllarda ayçiçeği tarlalarında özçekim yapan insanların sayısında artış olduğunu görüyorduk.
Bugün aynı şekilde özçekim yapanların üretimi yeni yeni artan kanola tarlalarının içinde yapıldığına şahit oluyoruz.
Sarının tonlarıyla bezeli bu tarlalar bu yıl birçok yerde görülmeye başlandı.
Kanola bitkisini ekiminin artmasının nedeni bu bitkiyi alacağını söyleyen bir firmanın ekimi teşvik etmesiydi.
Hal böyle olunca aklımıza gelen KENEVİR oldu.
Bizim daha büyük beklentimizin olduğu KENEVİR için de pazarının büyüyeceği ve VEZİR ve NARLI isimleri verilen tohumlarıyla birlikte Vezirköprü’de ekiminin her geçen gün artacağı ve ana sanayi olarak gelişmese de küçük sanayi gelişmelerine neden olacağını umuyorduk.
Bugün gelinen noktada; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz Vezirköprü halkı var elimizde.
Hatırlayanlar vardır belki, bu işin ilk başlangıcı olan yıllarda (2020-2021) kenevir tohumunun kilogramı 1000 liraya kadar yükselmişti. Neredeyse altından daha kıymetli olmuştu.
Bugün alıcısı olmadığı için yüzüne bakılmayan bir ürün haline geldi.
Kenevir ekiminde ve hasadında yapılan bu yıl omayacağını bildiğimiz törenler vardı mesela.
Kenevirin Samsun için önemli ürünlerden biri olduğuna ilişkin açıklamalar yapılıyordu; bir dönem tüm Samsun’da 7 dönüme kadar düşen kenevir üretiminin 6 bin dönüme kadar arttığı aktarılıyordu.
Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya’nın defalarca kaydettiği “yapılan sözleşme üreticiyi korumuyor” açıklamalarına rağmen, üretici lehine önlem alınmayınca gelinen noktada yeniden üretimin artmasının ne kadar zor olduğunu görebiliyoruz.
Gittikçe azalan tarımsal üretim ve tarımdan elde edilen kazanç miktarı Vezirköprü nüfusunun hızla erimesine yol açtı.
Yerine ikame edilmeye çalışılan başta sanayi ve devamında turizm alanlarında da bu güne kadar somut bir kazanç elde edilemeyince, Vezirköprü’nün gelecek yıl da aynı şekilde nüfus kaybı yaşaması kesin gibi.
Bu kadar verimli arazilerin boş kalması, verimli arazilerde yapılan verimsiz işlerden kaynaklı olarak katma değerli ürünlerin yetiştirilip satılamaması nedeniyle İlçemize tarımsal üretim bekleneni uzun zaman daha veremeyecektir.
Oysa değişen hava durumundan kaynaklı olarak bu ilçede birçok farklı ürün yetiştirilebileceği, bu ürünlerden ciddi gelir elde edilebileceğini anlatan birçok ziraat mühendisimiz var.
Bölgemizde yei ürünlerin gelişebilmesi için öncelikle pazar sıkıntısının aşılması, alıcının garantisi olması gerektiği ise kanola üretiminin artmasından da görülüyor.
Umudumuz odur ki, kanola üretimi kenevir gibi olmasın. Üreticinin de yüzü gülsün.