logo

Koronavirüsle gelen kaygıyı fobiye dönüştürmeyin!


Gülsüm Ceylan
gulsumcansiz1@hotmail.com

Koronavirüs, yaşamımızı tehdit edip, anksiyeteye neden olup, rutinimizi bozarak hayatımızda ciddi kısıtlamalara neden oldu.
Olağanüstü bir hal alan, belki de bu kadarını beklemediğimiz durum yoğun kaygı, korku ve stres hissetmemize neden olabilir. Ve tüm bu durumlardan psikolojik olarak olumsuz etkilenmemiz de normal diyebiliriz. Özellikle Anksiyete Bozukluğu ve Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan bireyleri daha fazla etkilemiş olabilir.
Mikrop, virüs kapma korkusuyla çok daha fazla endişeli bir ruh hali ve tüm hijyen tedbirlerinin uygulanması durumunda dahi yetersiz hissedip, defalarca aynı eylemi üst üste tekrarlama durumu oluşmuş olabilir. Her durumda yeterli ve kontrollü stres bizlere fayda sağlayabilir ama fazlası fobiye dönüşebilir.
Peki bu korku ve kaygıyı yenmek için neler yapmalıyız?
İlk olarak, güvenli bir geçici bir yerleşim planı oluşturun. Ailede risk grubundaki kişilerle yaşıyorsanız, alternatif geçici başka yerleşim planı oluşturun. Çünkü risk grubunda olmamız aile ve sevdiklerimizi enfekte etme olasılığını sıklıkla düşünme hali ekstra stres ve kaygıya neden olabilir.
Beslenme ve uyku düzenine dikkat edin. (Özellikle 01:00-04:00 gece uykusunu kaçırmayın. 6 saatten az,11 saatten fazla uyumayın.)
Kaygının yükseldiği anda derin nefes alın, verin. (Burundan nefes alıp, ağızdan kısık kısık verin.) Nefes egzersizlerini öğrenin.
İşte ve evde iyi hissettiğiniz güvenli bir alan seçin.
Günlük mola saatlerinizi düzenli kullanmaya dikkat edin, özellikle mola saatlerinde hastalık ve vakalar hakkındaki konuşmalardan uzak durun.
Şekerli gıda tüketimine dikkat edin. (Tüketemediğiniz enerji ekstra gerginliğe yol açabilir.)
Bir günlük edinin.
Evde yapılabilecek bir hobi edinin.

İşten sonra evde müzik dinleyin, sevdiğiniz filmleri izleyin.
Deniz, dalga, rüzgar, fırtına sesi dinle ve hayal kurmayı deneyin.
Gündemi takip edin. 2 -3 saat aralıklarla ve zararlı içerik, görüntü, ses ve videolardan uzak durun.
Fiziksel mesafenizi koruyun, sosyal mesafenizi artırın.
Tüm bu zorlu günlerin geçeceğine inanın ve sağlıklı, mutlu, huzurlu yeni gelebilecek güzel günleri hayal edin.
Sizi kaygı seviyenizi artıracak sohbetlerden uzak kalmaya çalışın. Etrafınızdaki insanların fazla kaygılı olması sizinde kaygı seviyenizin artmasına sebep olabilir.

Share
619 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Küçük Sanayi Sitesi

    02 Temmuz 2025 Köşe Yazıları

    Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ve Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül'ün Vezirköprü'de bir sanayi sitesi yapılması için destek vereceklerini açıkladıklarını biliyoruz. Ancak bu sözde kaldığı sürece ilerleme yaşanması mümkün değil. Vezirköprü'de hiçbir iş kolay olmaz. Görüyoruz ki, Küçük Sanayi Sitesi yapımı da kolay olmayacaktır. Vezirköprü'ye 40 yıldır hizmet veren Küçük Sanayi Sitesinin artık yetmediği gün gibi ortada. Bu durumdan hem sanayide kendisine dükkan bulamayan özellikle yeni iş yeri açan ya da büyümek isteyen esnaf şikayet...
  • Gizli Saldırgan Davranışlar

    28 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    İçimizde bir yerlerde görünürde her şey iyi olsa bile huzursuz hissettiğimiz durumlar vardır. Mesela bir arkadaşımızla aramız iyidir ama onun yanındayken farkına varamadığımız bir gerginlik yaşarız. Bu gerginliği arkadaşımıza daha iğneleyici olarak, anlattıklarını şakaya vurarak farklı şekillerde gösterebiliriz veya anlattığı şeyleri dinleyemeyebiliriz. Burada o kişiyle ilgili hissedilen veya başka bir durumu bize hatırlatan gerçek olumsuz bir duygu vardır. Biz bu duygunun ne olduğunu bazen bulamayız bazen kendimize itiraf edemeyiz. Duygular is...
  • Psikolojik İlk Yardım Sunabilmek

    26 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Hayatta güzellikler olduğu kadar afetler, kazalar, kayıplar, şiddet olayları gibi zorluklar da vardır. Herkesi ilgilendiren toplumsal olaylar, örneğin bir salgın durumu, kendi hayatımızda yaşanan bir kriz durumundan daha önemli veya önemsiz değildir. Örneğin; sınava giren bir öğrenci, belki 4 yılını belki tüm hayatını geçireceği bir sınava her gün girmiyordur. Ona şunu diyemeyiz değil mi:” Savaşlarda insanlar ölüyor senin sınav kaygın ne ki?” Bu yazıda psikolojik ilk yardım sunabilmeyi öğreneceğiz. Başlayacağımız ilk yer acılarımızı kıyaslamam...
  • Kentsel Dönüşüm İlçe için şart..

    18 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Kentsel Dönüşüm çalışmasının Tikenli Mahallesi'nden de önce Mehmet Paşa Mahallesi'nde özellikle Kale İçi'nde yapılması gerekir. Bu sayede Belediye'nin arkasındaki atıl olan alanın hem düzeltilmesi hem de çarşı dediğimiz alanın bölgede büyümesi sağlanabilir. Vezirköprü'nün önemli problemlerinden birisi de ÇARŞI'nın küçük gelmesi. Eski alışkanlıkların devam ettiği alışverişlerde yeni bir ticaret kültürü üretilemeyen küçük yerleşim yerlerinde olduğu gibi Vezirköprü'de de çarşı olarak bilinen alan aslında küçük bir alanı kapsıyor. Bu çarşı bi...