Son Dakika
İstimlâk çalışmaları devam ediyor Fabrika Arsasının İstimlâki Yapıldı 24 Ocak 1971 Pazar
42.yılımızda Kaymakamımız Şevket Cinbir, Vatandaş’a zarif bir çiçekle gelirken, Vezirköprü’ye önemli bir müjde haberi getirdi. Keloğlan Filmi Vezirköprü’de Çekilecek 28 Ocak 2001 Pazar
Vezirköprü’nün hayat çizelgesinde dönüm noktası, varan: 1 Orman Fabrikasının İstimlâk İşlemi Başladı 17 Ocak 1971 Pazar
Vezirköprü eski milletvekili Ali Eser’in ilgisi üzerine; Kültür Bakanı (Vezirköprü Eski Kaymakamı) İstemihan Talay ilgileniyor… Köprülü Mehmet Paşa’nın Mezarı Perişan 21 Ocak 2001 Pazar
3. çocuğunu 15 gün sonra dünyaya getirecekti, şehirlerdeki başıboş köpeklere aldırmayanlar bu acı ve feci olaydan ibret alacaklar mı? Kayalar’da Kuyumcu Köylü İki Çocuklu Genç ve Hamile Bir Kadın Kudurarak Öldü 10 Ocak 1971 Pazar
Biz sorduk, Suat Binici açıkladı: Belediyeler, çok zor durumda… Belediye İşçi Sayısını Azalttı 14 Ocak 2001 Pazar
Koronavirüs, yaşamımızı tehdit edip, anksiyeteye neden olup, rutinimizi bozarak hayatımızda ciddi kısıtlamalara neden oldu.
Olağanüstü bir hal alan, belki de bu kadarını beklemediğimiz durum yoğun kaygı, korku ve stres hissetmemize neden olabilir. Ve tüm bu durumlardan psikolojik olarak olumsuz etkilenmemiz de normal diyebiliriz. Özellikle Anksiyete Bozukluğu ve Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan bireyleri daha fazla etkilemiş olabilir.
Mikrop, virüs kapma korkusuyla çok daha fazla endişeli bir ruh hali ve tüm hijyen tedbirlerinin uygulanması durumunda dahi yetersiz hissedip, defalarca aynı eylemi üst üste tekrarlama durumu oluşmuş olabilir. Her durumda yeterli ve kontrollü stres bizlere fayda sağlayabilir ama fazlası fobiye dönüşebilir.
Peki bu korku ve kaygıyı yenmek için neler yapmalıyız?
İlk olarak, güvenli bir geçici bir yerleşim planı oluşturun. Ailede risk grubundaki kişilerle yaşıyorsanız, alternatif geçici başka yerleşim planı oluşturun. Çünkü risk grubunda olmamız aile ve sevdiklerimizi enfekte etme olasılığını sıklıkla düşünme hali ekstra stres ve kaygıya neden olabilir.
Beslenme ve uyku düzenine dikkat edin. (Özellikle 01:00-04:00 gece uykusunu kaçırmayın. 6 saatten az,11 saatten fazla uyumayın.)
Kaygının yükseldiği anda derin nefes alın, verin. (Burundan nefes alıp, ağızdan kısık kısık verin.) Nefes egzersizlerini öğrenin.
İşte ve evde iyi hissettiğiniz güvenli bir alan seçin.
Günlük mola saatlerinizi düzenli kullanmaya dikkat edin, özellikle mola saatlerinde hastalık ve vakalar hakkındaki konuşmalardan uzak durun.
Şekerli gıda tüketimine dikkat edin. (Tüketemediğiniz enerji ekstra gerginliğe yol açabilir.)
Bir günlük edinin.
Evde yapılabilecek bir hobi edinin.
İşten sonra evde müzik dinleyin, sevdiğiniz filmleri izleyin.
Deniz, dalga, rüzgar, fırtına sesi dinle ve hayal kurmayı deneyin.
Gündemi takip edin. 2 -3 saat aralıklarla ve zararlı içerik, görüntü, ses ve videolardan uzak durun.
Fiziksel mesafenizi koruyun, sosyal mesafenizi artırın.
Tüm bu zorlu günlerin geçeceğine inanın ve sağlıklı, mutlu, huzurlu yeni gelebilecek güzel günleri hayal edin.
Sizi kaygı seviyenizi artıracak sohbetlerden uzak kalmaya çalışın. Etrafınızdaki insanların fazla kaygılı olması sizinde kaygı seviyenizin artmasına sebep olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
13 Ocak 2021 Köşe Yazıları