logo

Koronavirüsle gelen kaygıyı fobiye dönüştürmeyin!


Gülsüm Ceylan
gulsumcansiz1@hotmail.com

Koronavirüs, yaşamımızı tehdit edip, anksiyeteye neden olup, rutinimizi bozarak hayatımızda ciddi kısıtlamalara neden oldu.
Olağanüstü bir hal alan, belki de bu kadarını beklemediğimiz durum yoğun kaygı, korku ve stres hissetmemize neden olabilir. Ve tüm bu durumlardan psikolojik olarak olumsuz etkilenmemiz de normal diyebiliriz. Özellikle Anksiyete Bozukluğu ve Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan bireyleri daha fazla etkilemiş olabilir.
Mikrop, virüs kapma korkusuyla çok daha fazla endişeli bir ruh hali ve tüm hijyen tedbirlerinin uygulanması durumunda dahi yetersiz hissedip, defalarca aynı eylemi üst üste tekrarlama durumu oluşmuş olabilir. Her durumda yeterli ve kontrollü stres bizlere fayda sağlayabilir ama fazlası fobiye dönüşebilir.
Peki bu korku ve kaygıyı yenmek için neler yapmalıyız?
İlk olarak, güvenli bir geçici bir yerleşim planı oluşturun. Ailede risk grubundaki kişilerle yaşıyorsanız, alternatif geçici başka yerleşim planı oluşturun. Çünkü risk grubunda olmamız aile ve sevdiklerimizi enfekte etme olasılığını sıklıkla düşünme hali ekstra stres ve kaygıya neden olabilir.
Beslenme ve uyku düzenine dikkat edin. (Özellikle 01:00-04:00 gece uykusunu kaçırmayın. 6 saatten az,11 saatten fazla uyumayın.)
Kaygının yükseldiği anda derin nefes alın, verin. (Burundan nefes alıp, ağızdan kısık kısık verin.) Nefes egzersizlerini öğrenin.
İşte ve evde iyi hissettiğiniz güvenli bir alan seçin.
Günlük mola saatlerinizi düzenli kullanmaya dikkat edin, özellikle mola saatlerinde hastalık ve vakalar hakkındaki konuşmalardan uzak durun.
Şekerli gıda tüketimine dikkat edin. (Tüketemediğiniz enerji ekstra gerginliğe yol açabilir.)
Bir günlük edinin.
Evde yapılabilecek bir hobi edinin.

İşten sonra evde müzik dinleyin, sevdiğiniz filmleri izleyin.
Deniz, dalga, rüzgar, fırtına sesi dinle ve hayal kurmayı deneyin.
Gündemi takip edin. 2 -3 saat aralıklarla ve zararlı içerik, görüntü, ses ve videolardan uzak durun.
Fiziksel mesafenizi koruyun, sosyal mesafenizi artırın.
Tüm bu zorlu günlerin geçeceğine inanın ve sağlıklı, mutlu, huzurlu yeni gelebilecek güzel günleri hayal edin.
Sizi kaygı seviyenizi artıracak sohbetlerden uzak kalmaya çalışın. Etrafınızdaki insanların fazla kaygılı olması sizinde kaygı seviyenizin artmasına sebep olabilir.

Share
427 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Psikolojik Zorlukları Azaltacak Durumlar

    13 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Günlük hayatta fark etmeden karşılaştığımız durumları kendi hayatımıza katarız ve seçimlerimizi, kararlarımızı buna yönelik yaparız. Bu durumlarsa psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir. Maddeler halinde bakalım. - Diğerlerinin hayat tecrübelerine bakarak çok fazla önlem almak, hayatımızı kısıtlamak.  Örneğin yakınımızdan birinin sosyal medyada zorbalığa uğradığını görüp çocuğumuza sosyal medyayı yasaklarız. Çünkü böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz. İnsan başka insanlardan da öğrenen bir varlıktır ama bu korku kültürüne dönüşürse bizi etki...
  • Vezirköprü’de seçmen değişmedi, Yine AKP dedi..

    03 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Özellikle İç Anadolu'da ve Karadeniz'in iç kesimlerinde kırsalda yaşayan vatandaşların henüz bu ekonomik sıkıntıyı derin yaşamamaları ve parti tutma davranışı nedeniyle AKP'den uzaklaşmadıklarını söyleyebiliriz. 31 Mart yerel seçimleri sürprizlerle sona erdi. Beklenmeyen CHP'nin Türkiye genelinde birinci parti çıkması ve yıllardır güçlü şekilde iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilk kez ikinci parti konumuna düşmesi özellikle EGE'de hemen her yerin CHP adayları tarafından alınmasıydı. Komşu il Amasya ve Kastamonu da bu beklenmeye...
  • YORGAN GİTTİ KAVGA BİTTİ

    03 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir gece Nasrettin Hoca'nın evinin önünde iki grup arasında kavga başlar. Kavga biraz uzun sürer, aşırı gürültüden rahatsız olan hoca yataktan kalkar yorganı eline toplar balkona çıkar. Kavgacılara seslenir falan ama kavgacılar kendi gürültü ve hırslarından hocayı tınlamazlar bile; Sinirlenen hoca; Omzundaki yorganı kavgacıların üzerine doğru fırlatır. Yorgan kafalarına dolanan kavgacılardan bir grup ne olduğunu anlamadan yorganı alıp korku içinde kaçıp giderler. Kavgacıların diğer grubu da kavga ettikleri grubun kaçması üzerine olay yerin...
  • Psikolojik Destek Almaya Karşı İsteksizlik

    30 Mart 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojik destek almak bir sağlık yardımı almaktır. Bazılarımız vücudumuzda bir ağrı hissettiğine bunun kaynağını anlamaya çalışır ve hemen muayene olur bazılarımız da ağrının daha büyük bir soruna işaret edebileceğini düşünüp muayene olmayı sürekli erteler. Psikolojik danışma alırken de insanlar, bazen bu hizmete erken şans verirler bazen de zaten yardım almanın faydasız olacağını düşünerek umutsuzluğa kapılıp destekten uzak kalırlar. Çünkü onlara sorun oluşturan kişiler onların deyimiyle, kişinin psikolojisini bozan o kişiler diplerinde oldu...