Medeniyetlere KÖPRÜ’lük yapmış olan Vezirköprü tarihi zenginlikleriyle ön plana çıkmalı.
İlçenin hemen her bölgesinde ayrı bir tarih fışkırıyor.
Ne tarafına gitseniz tarihin içindeki bir medeniyetin izine rastlamanız mümkün.
En son definecilerin kazmaya çalışırken yakalandıkları Öz Güney Mahallesi’ndeki kazıda çıkan mozaikler de bunun güzel örneklerinden biri. Ancak böylesi kazı çalışmaları uzun sürdüğü için maliyetleri de oldukça fazla oluyor. Doğal olarak müzelerin kendi başlarına ayırabildikleri bütçelerle sadece ‘Koruma Kazısı’ denen aç-bak-kapat kazılarına ödenek yetiyor.
Yıllardır kazısı süren Oymaağaç’taki Nerik bulgular açısından ne kadar zengin. Hatırlarsanız binlerce yıl öncesine ait fındık bile bulunmuştu. Ancak kazı ekibinin bir eli yağda bir eli balda çalışma yürüttüklerini söylemek zor. Dışarıdan bulabildikleri paralarla ne kadar yapabilirlerse o kadar kazabiliyorlar.
Yine İlçemizde bir çok kazıda bulunan yüzlerce eşyanın hikayelerini duymayan dinlemeyen yoktur.
Nerik kazısının yeni başladığı dönemlerde buluntuların ne olacağını sormuştuk. Samsun’da müzenin deposuna kaldırılacağını öğrendiğimizde “neden Vezirköprü’de sergileme imkanı yaratılmıyor?” diye araştırdık.
Dönemin AKP İlçe Başkanı Neçmi Sarıkaya bunun yolunun Vezirköprü’ye açılacak bir MÜZE olacağını, bunun ilçemize kazandırılmasını sağlamak için çalışacağını kaydetmişti.
O zaman söylediklerinin neredeyse tamamını yapan bir İlçe Başkanı olan Sarıkaya’nın girişimde bulunacağını duymak sevindirmişti. Ancak siyaseten Sarıkaya’nın İlçe Başkanlığı dönemi sona erdi. Müze fikride onun dönemiyle birlikte sona ermiş oldu.
Oysa Vezirköprü gibi yerlerde müzenin önemi ayrıdır. Müzeler, insanlığın geçmişine ait materyalleri araştırır, araştırdığı gibi çevreyi de korur. (Koruma özellikle bölgemizdeki gibi alanlarda kaçak kazıların önüne geçilmesi açısından da önemli yer tutacaktır.) Topladıkları materyalleri arşivler, belgeler, bakım onarımını yapar ve korumaya alır. Bu materyalleri sergilerken aynı zamanda eğitim de verir.
Vezirköprü’de Üniversite veya Ticari Kuruluşların finansmanını sağladığı bir müze açılması kolay görünmüyor. Ya Devlet Müzesi olacak, ya da yerel yönetim müzesi olacak. Kaldı ki, Vezirköprü Belediyesi Derici Malikanesi’nde bir yerel yönetim müzesi örneğini yaptı.
Zamanında Taşmedrese’nin Kütüphane olarak kullanılması oldukça iyi bir fikir olsa da, bugün özellikle internet sayesinde kütüphanecilik eskisi gibi değil. Daha önce de ortaya attığımız şu fikri yeniden ele almak faydalı olacaktır.
“Taşmedrese MÜZE olarak kullanılabilir ve kütüphane başka bir alana taşınabilir.”
Bu çalışma sayesinde hem tarihi bir mekanımız sağlıklı bir koruma altına alınmış olur, hem de tarihin içerisinde tarih sergilenmiş olur.
Müze için yeniden bir bina oluşturma maliyeti ortadan kalktığı gibi, Vezirköprü’yü görmeye gelenlerin ilgiyle gezebilecekleri merkezde bir Müze’si olur.
Burayı görmeye gelenler sayesinde de Şahinkaya Kanyonu’nu görüp ilçeye beş kuruş faydası olmayan turistlerin ve acentelerin Vezirköprü merkezi gezisini de tur programlarına eklemeleri sağlanmış olur.
Burada iş sadece bu vizyonu ilçeye katacak yöneticileri bulmaya kalıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları
06 Kasım 2024 Köşe Yazıları
02 Kasım 2024 Köşe Yazıları
29 Ekim 2024 Köşe Yazıları