Son Dakika
Bu haftaki yazımda psikolojik destekle ilgili çevreden duyduğum önyargılı ifadeleri cevaplamış olacağız. Bu önyargılar, hayatla ilgili zorlayıcı yaşantılar olduğunda psikolojik destek almamızı engelliyor. Yıpranan insanlar çözüm için devam etme gücünü kendilerinde bulmakta zorlanıyorlar. Örneğin bir ilkokul öğrencisi okula uyum sağlayamadığından eğitim hayatında tembel olarak yaftalanıyor. Başka bir örnek evliliklerde çiftlerin bazı noktaları görememesi onları, yıllarca aynı evi paylaşan hatta birbirlerine katlanan iki arkadaşa çevirebiliyor. Yıllar geçtikten sonra gelen çözümler insanları daha suçlu, kızgın hissettiriyor. Umarım faydalı olur. Hadi başlayalım.
Önyargı 1: Önceden psikoloji mi vardı, yaşayıp gidiyorduk, şimdi biraz da şımarıklıktan oluyor.
Cevap: Şimdiki kadar popüler olmaması önceden ihtiyaç duyulmadığı anlamına gelmiyor. Belki kendin için daha zor yaşam deneyimlerinden geçmiş olabilirsin bu yüzden sana diğerlerinin yaşamındaki zorluklar yüzeysel gelebilir. Herkesin acısı kendince önemlidir ve görülmeye değerdir. Başka bir seçenek de psikolojik desteğin ne demek olduğunu anlamayacağın zorlu yaşantıların olmamış olabilir. Psikolojik destek sadece zor bir duruma müdahale etmek anlamına gelmez. Bazı içine sinmeyen durumları fark etmek seçim yapmak gibi önleyici hizmetler de destek kapsamındadır.
Önyargı 2: Benim kaliteli() eşim dostum var psikolojik desteğe ihtiyacım yok!
Cevap: Psikolojik desteğe ihtiyacınız varsa eşinizin dostunuzun iyi olmasının kolaylaştırıcı olsa da iyileştirici olmasını beklemek onlarla ilişkinize zarar verebilir. (Eşiniz sizin travmalarınızı dinlemek zorunda değil, sonra rol çatışmaları yaşanıyor sınırlar kayboluyor) Dikkat edin o kaliteli çevrede sorun çıkaran veya idare edilen siz olmayın.
Önyargı 3: Psikolojik destek alınca ne oluyor ki sadece dinliyorlar?
Cevap: Birini sizi tüm önyargılarını ve kendi deneyimlerini bir kenara koyarak dinlemesi (nasihat etmeden, yargılamadan) günlük hayatta en yakınlarınızın bile yapmakta zorlandığı bir durumdur. Hatta en yakınlarınız sizi daha çok korumaya, kayırmaya veya size kızmaya başlarlar. Ayrıca dinlemek önemli bir bölümü olsa da psikolojik sağlığınızı iyileştirmek için uzmanla sorumluluğu paylaşmak, uygun adımlarla iyileşmeye gitmenizi sağlar. Bunu yaparken ihtiyacınıza uygun bilişsel duyuşsal davranışsal yöntemler belirlenir.
Önyargı 4: Ben böyle şeylere çok inanmıyorum.
Cevap: Ablacım abicim, psikoloji de sen inanmıyorsun diye yeni bir yol aramıyor. Bu bir insana hizmet alanı. İhtiyaç duyarsan alman gerekir. (Sosyal ortamlarda inanmıyorum diye başlayıp sürekli soru soran bu kişilere, inanmıyorsunuz ama çok da meraklısınız diyorum.. Acaba ihtiyacınız olduğu halde direnç gösteriyor olabilir misiniz?)
Yazıyı fazla uzun tutmamak için devam etmeyelim. Tüm önyargılarınıza rağmen takipte kaldığınız, yazıları okumaya devam ettiğiniz ve ihtiyaç duyduğunuzda başvurduğunuz için kendinize teşekkür edin. Sorunlar çözülerek gittiğinde, hayatla aktığımızda, işimizde gücümüzde sevdiğimiz insanlarla olduğumuzda hayat çok güzel bir yer değil mi?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
24 Mayıs 2025 Köşe Yazıları
21 Mayıs 2025 Köşe Yazıları
10 Mayıs 2025 Köşe Yazıları
07 Mayıs 2025 Köşe Yazıları