logo

Psikolojik Destek Hakkında Bilgiler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Merhaba, size bu yazıda psikoterapiyi anlamanızı kolaylaştıracak bilgiler sunmak istedim. Faydalı olacağına inanıyorum.
Öncelikle, psikolojik destek bir ihtiyaçtır. Siz bu ihtiyacı moralinizi yüksek tutmaya çalışarak karşılamayı düşünüyorsanız, duygularınızı bastırıyorsunuz demektir. İşlenmemiş duygu ve düşünceler hayatınızı doyumsuz hale getirir, stres seviyenizi yükseltir, kendinizi ve çevrenizi zora sokarsınız.
Psikolojik zorlanmalarda başvurulan ilk yol psikiyatri ilaçları değildir. İlaçların kolaylaştırıcı özelliği vardır ama ilaçlar sorun çözmez. Beden duyumlarınız rahatlar ama sorun hala oradadır. Yıllardır sadece ilaç kullanmış ve psikoterapiyi hiç düşünmemiş ya da yönlendirilmemiş danışanlarımın pişmanlığına şahit oldum. Artık bedenleri ilaç kullanımını kabul etmiyordu.
Psikolojik destek konuşma anlatma rahatlama yeri olmaktan çok danışan ve danışmanın birlikte işbirliğinde öncelik ve hedef oluşturularak giden bir süreci ifade eder. Örneğin çocukta sosyal becerilerde yetersizlik varsa atılganlık becerileri çalışılır. Çiftlerle çalışılan süreç farklıdır. Travmayla çalışmak bambaşkadır.
Hayatınızın bir döneminde çözemediğiniz sorunlar diğer dönemlere maalesef ki aktarılır. Eğer farkında olarak ve seçimlerin sonucuna katlanarak ilerlemişseniz yaşlılık döneminde kendi yaşamınızı gözden geçirirken memnuniyet duyarsınız. Oradan oraya savrulmuş ve istediğiniz gibi bir yaşam sürememişseniz kendinizi suçlar, ölümden aşırı korkarsınız. Çünkü bazı işler tamamlanmamıştır.
Hepimizin duyguları önemlidir. Özellikle çocuklukta bu duygularımızın yönetiminden aile sorumludur. Çocuk, duyguları kabul edilen bir ailede yaşıyorsa hayatı ve insanları da kabul etmeye, anlamaya çalışır. Kabul edilmemiş duygular, paylaşılmamış duygular hırçınlık oluşturur. Huzursuz insanlar kendi dünyalarındaki olumsuz durumlarla meşgul olduklarından çevrelerindeki fırsatları görmekte zorlanabilirler.
İnsan çok yönlü bir varlıktır. Psikolojik iyi oluşa bu yönleri besleyerek katkı sunabiliriz. Bu yönler; uyku, beslenme, egzersiz, sosyallik, sevdiğimiz uğraşlarımız olması, üretkenlik gibi maddelerdir. Örneğin sadece egzersiz psikolojik iyi oluşu sağlamaz. Bunlar dengeli olmalıdır. Şunu tekrar söylemeliyim ki tek başına ilaçlara bel bağlamayın. İlaç kullansanız bile bu ihtiyaçlarınız devam eder.
Psikolojik iyi oluşu destekleyen şeylerden birisi sosyalliktir elbette ama en yakınlarız dahi olsa sizin travmatik yaşantınızla ilgili size nasıl yardım sunabileceklerini bilmeyebilirler.Siz anlatıp rahatlamış hissedersiniz ama karşı tarafta bir karmaşa bırakmış olabilirsiniz.Üstelik bazen o kadar ağır konular çocukların yanında konuşuluyor ki!!!! (Böyle yaparsanız çocukta kaygı oluşturabilirsiniz)Diğer taraftan bazen duymak ve dinlemek istemediğiniz konular olabilir. Karşı tarafa bunu mutlaka belirtin. Bizler dolaylı öğrenen varlıklarız ve diğerlerinin yaşantısı bizim davranışlarımızı da biçimlendirir.
Şu konunun da altını çizmek istiyorum. Özellikle eşinizin; çocukluktaki, geçmişteki travmatik yaşantılarınız konusunda sizin yanında olmanızı istiyorsanız ve ona bir kurtarıcı rolü biçiyorsanız bu karı koca ilişkisine zarar verebilir. Eşiniz(ya da sevgiliniz) sizin yanınızda olsun tabiî ki hangi duyguda olduğunuzu bilsin ama birbirinizi yüklediğiniz sorumluluklar ilerde ağır gelmeye başlayabilir.
Son olarak, zorlandığımız konularda inançlarımızla yol almak iyileştirici etki sağlayabilir ama lütfen hacı hocaya yüklü miktarlar yatırmak yerine tedavi olmayı seçin. Mutlu haftalar.

Share
263 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Toplumsal Cinsiyet Rolleri

    04 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Kadın ve erkek cinsiyetinin sahip olduğu özellikler doğuştan bellidir. Cinsiyet özelliklerimizi 3-5 yaş arasında fark ederiz ve bir yaşam boyunca bu özellikleri taşıyacağımızı biliriz. Çocuk da kendi cinsiyet özelliklerinin ondan beklentilerini öğrenmeye başlar çünkü kadın ve erkek cinsiyet özelliklerinin yanında toplumun kadına ve erkeğe atadığı cinsiyet rolleri vardır. Öyle ki kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncaklar farklılık göstermeye başlar. Cinsiyet özelliklerimiz doğaldır ama toplumsal cinsiyet rolleri insan icadıdır. Kadına ve erk...
  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...