logo

Sanayi için kooperatif toplantısı..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’nün gelişme hayalleri her zaman başka bahara kalıyor.
Küçük Sanayi olarak adlandırılan Sanayi toplantısında Macit İğci hatırlatma yaptı: “Bu üçüncü sanayi kooperatifi. İkisi lağvedildi. İlçeye bir sanayi kazandıracaksak bu kooperatif yaşamalı.”
Bir tarafta 6 yılı doldurmuş, bir kısmı pandemi ile geçse de, bu dönemde elle tutulur bir ilerleme kaydedilememiş bir Karma Sanayi Kooperatifi; diğer tarafta ne zaman tamamlanacağı bilinmeyen OSB ve BESİ OSB.
Karma Sanayi toplantısında gördüğümüz küçük sanayi esnafının bir an önce yeni, ferah ve ucuz maliyetli, şehirden de çok uzak olmayan alanda yapılacak sanayi oluşturma çabasındaki ciddiyet.
Karma Sanayi adındaki kooperatifin organize sanayinin yanına küçük sanayi koyma çabası, organize sanayi için buldukları yerin BESİ OSB için ellerinden alınması, siyasetin kendi önlerinde engel olduğu iddiasıyla savunduğu altı yılın tartışması sonunda küçük sanayi esnafı kendilerine biran önce küçük sanayi için yer bulma gerekliliğini söyleyerek ayrılma yolunu seçtiler.
Örnek olarak galericiler sitesini veren küçük sanayi esnafı, “aynı zamanda işe başlayıp yer bile alsaydık bugün yeni yerlerimize geçiyorduk. Üstelik maliyeti daha uygun olacaktı. Şimdi bize söylenen yer için istenen ücreti ödeyecek kimse yok” diyerek yollarını çizdiler.
Zor ve meşakkatli bir sürece giriliyor. Özellikle tüm girdi maliyetlerinin artığı dönemde, her tarafı ‘ova kapsamında’ olduğu için tarım arazisi görünen bir ilçede 200 dönüm civarında yer bulup sanayi alanına çevirmek bile uzun sürecektir.
Belediye ile arası iyi olduğu halde Galericilerin resmi işlemleri tamamlaması yaklaşık 2 yıl sürmüştü. Buradaki işlemlerin bir kısmının da Büyükşehir Belediyesi ve devletin diğer kurumlarından geçtiğini unutmamak gerek.
Üstelik dönem olarak seçimden sonra olması, iki belediyenin aynı parti içinde olması gibi etkenleri de unutmamak gerek.
Sıfırdan bir kooperatif kurmak, üye yapmak aidat toplamak gibi zorlukları işin bir başka zor tarafı. Bunları yapabilmek için insanlara bazı somut gelişmeleri sunmak gerekir. Şu bölgede yer bakıyoruz, fiyatları şu civarda, bize maliyeti şu kadar olacak gibi.
Bugün Vezirköprü’deki fiyatları düşündüğünüzde işin maliyet kısmı bile tek başına insanların gözünü korkutacak seviyelerde. Eğer küçük sanayideki küçük esnafın gelir seviyesi ile kendilerine ait bir dükkan kazanmalarını düşünürseniz. Yok, biz yer yapalım parası olan alsın sonra bu esnafa kiraya verir derseniz işin rengi biraz değişir.
Sanrım bu sebeplerden dolayı diğer tarafta Belediye’nin öncülüğünü yaptığı ve sanayi esnafına sunduğu Küçük Sanayi Sitesi fiyatları da yüksek gelmiş.
Daha önce de değindiğim gibi dükkan fiyatlarının 1-1,6 milyon liralar arasında olduğu ödemelerinin aylık 14 bin 500 liraları bulduğu şekliyle her hangi bir küçük esnafın kendine dükkan alabilmesi mümkün görünmüyor. Bu dükkanlar için esnafın aklındaki soru, yer için para ödenmediği halde bu kadar yüksek ödeme tablosuyla karşı karşıya kalınması. Vezirköprü’nün ihtiyacı olan Küçük Sanayi Sitesi için TOKİ’nin daha uygun ödeme planları çıkararak esnafın bir dükkan sahibi olmasına ön ayak olacak bir projenin hazırlanması taleplerinde haksızlar mı?

Tüm okuyucularımın Kurban Bayramlarını kutlarım.

Share
417 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İlçenin yazılı tarihinde 65 yılı geride bıraktık..

    22 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır tek derdi Vezirköprü olan VATANDAŞ Gazetesi'nin yayın politikası; sadece olanı bildiği ve gördüğü üzerinden başta ilçe haberlerini okuyucusuna aktarmak ve gelecek nesillerle de oldukça iyi bir arşiv bırakabilmektir.Yıllardır tek derdi Vezirköprü olan VATANDAŞ Gazetesi'nin yayın politikası; sadece olanı bildiği ve gördüğü üzerinden başta ilçe haberlerini okuyucusuna aktarmak ve gelecek nesillerle de oldukça iyi bir arşiv bırakabilmektir. Vatandaş Gazetesi'nin 65 yılı geride bıraktığı bu hafta okuyucularımıza 4523 sayıyla ulaşan bir ...
  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...
  • Anne Babamızın Anne Babalığını Yapmak

    11 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Her aile için çocuk farklı anlamlarla dünyaya gelir. Kimi aile için bir neşe kaynağı, kimi aile için bir insan yetiştirmek, kimi aile için kalabalıklaşmak, kimi aile için yaşlılığında en yakınından birinin olması gibi. Tüm bunlar doğru ya da yanlış değil, kabul edilebilir durumlardır. Genel duruma bakıldığında ise -belki şu an çok fazla olmasa bile yakın zamanda bir tarım ülkesi olduğumuzdan olsa gerek- çocuğun dünyaya geliş amacı çoğunlukla işlere yardımcı olmak, ailenin sürecini kolaylaştırmak, kalabalık olmak olarak görüldü. Bu durum geçmişt...