logo

SORUNLAR YEREL DEĞİL ULUSAL


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Vezirköprü’nün kendine has çözüm bekleyen elbette diz boyu sorunu var. Şunu belirtelim ki;
Vezirköprü çağımızda dünyaya kapalı bir yerleşim yeri olarak çukurda, göz ardında kalmış bir ilçe. Örneğin;
Komşu ilçeler Merzifon’la, Gümüşhacıköy’le, Osmancık’la, Alaçam ve Bafra ile ulaşıma kapalı. Havza-Durağan’la da çağa uygun olmayan zoraki ulaşım sağlanıyor.
Çağımızda hâlâ kar yağdığında Göğembeli Havza ile ulaşımı kesiyor, dolayısıyla Vezirköprü’nün dünya ile bağlantısı kesiliyor.
Bu durum günümüzde ilkel bir olay değil mi?…
Bir diğer konu, çevre ilçelerin küçük sanayi sitelerinden başka organize sanayi siteleri yapıldı.
Vezirköprü’nün bırakın organize sanayisini küçük sanayi sitesinin bile ancak lafı ediliyor.
Samsun’un Bafra-Çarşamba gibi iki büyük ilçesine fakülte açılmışken Vezirköprü bu konuda da yaya kalmıştır.
Geçmiş yıllarda Vezirköprü’ye yapılması planlanan hatta arsası bile alınıp sonradan ceviz bahçesi yapılan yarı açık cezaevini bile elinden kaçıran zavallı Vezirköprü!…
Yeri Kemal KAYALIOĞLU tarafından bağışlanan, su basmanına kadar gene KAYALIOĞLU tarafından yapılan huzurevini yapmamak için yıllarca direnildi. Sonuçta Belediye Başkanı’nın el atarak dernek kurması ve halkın katkıları ile huzurevi yapımı başlayabildi.
Nedir bu Vezirköprü’ye yatırım yapmama direnci?…
Vezirköprü-Havza yolu yapılacakmış, inşallah yapılır. Ama nasıl yapılacak?…
Vezirköprü-Havza yolunun yapılması sadece genişleme sorunu değildir. Göğembeli’nin rahat geçilir olması gerekir.
Bize göre bunun için Dündardibi’nden Şeyhsafi’ye tünel açılması gerekir. O zaman Vezirköprü-Havza yolu çağa uygun olarak ulaşıma açılmış olur.
Bize göre Havza-Vezirköprü-Durağan yolunun yapılması 30 yılı aşar gibi geliyor.
Vezirköprü’nün işsizlik ve göç sorunu tüm ülkenin sorunu ile aynı.
Vezirköprü göç veriyor da Havza, Lâdik göç vermiyor mu (?) Sinop göç veriyor da Amasya göç vermiyor mu?
Bu durumun sebebi belli. Devletin yanlış sürdürülen tarım politikaları, gene yanlış sürdürülen sanayileşme yatırım politikaları.
Bir örnek verirsek, köy olan Suluova’nın şeker fabrikası yapıldıktan sonra (1954) nasıl çevre ilçeleri sollayarak hızla nüfusun arttığını görüyoruz.
Devlet ekonomiye yeniden katılmadıkça, yatırımlar İstanbul’a yapıldıkça acımasız kapitalizm, işsizlik, göç, çarpık kentleşme insanların birbirlerini sömürmesi başka bir deyimle insanların birbirini yemesi devam edecektir.
Sorun yerel değil ulusaldır.

Share
211 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...
  • Ergenlik Dönemini Anlamak

    20 Nisan 2024 Köşe Yazıları

      “Ergen” kelimesi sanki biraz olumsuz çağrışımlar taşıyormuş gibi dursa da büyüme anlamına gelir ve çocukluktan çıkışı, yetişkinliğe atılan adımı temsil eder. Kızlarda 10-11 yaş itibariyle erkelerde ise 11-12 yaş itibariyle ergenliğe adım atılır. Kişiden kişiye daha erken ya da geç olabilir. Çocukta biyolojik değişikliklerle birlikte duygusal değişiklikler de görülmeye başlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğundan birey ne tam çocuk olabilir ne de tam bir yetişkin. Bireyin kendini anlamaya, dış dünyaya karşı duruşunu belirlemeye ba...
  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...
  • Psikolojik Zorlukları Azaltacak Durumlar

    13 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Günlük hayatta fark etmeden karşılaştığımız durumları kendi hayatımıza katarız ve seçimlerimizi, kararlarımızı buna yönelik yaparız. Bu durumlarsa psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir. Maddeler halinde bakalım. - Diğerlerinin hayat tecrübelerine bakarak çok fazla önlem almak, hayatımızı kısıtlamak.  Örneğin yakınımızdan birinin sosyal medyada zorbalığa uğradığını görüp çocuğumuza sosyal medyayı yasaklarız. Çünkü böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz. İnsan başka insanlardan da öğrenen bir varlıktır ama bu korku kültürüne dönüşürse bizi etki...