logo

Stresin Olumsuz Etkileri


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com
Stres kısaca bedenimizdeki ve zihnimizdeki sınırların zorlanmasıyla ortaya çıkan istenmeyen durum olarak ifade edilir. Uzun süreli ve kısa süreli olarak yaşanabilir. Kısa süreli strese müdahale etmek kolayken uzun süreli stresle mücadele etmek zordur. Harekete geçmeyi sağlayan stres sağlıklıyken, stresin insan bedeninde oldukça az olması veya aşırı yoğun olması kişinin işlevselliğini düşürür. Örneğin sabah güne başlamak gün içinde yapacaklarınızı düşünmek ve böylece harekete geçmek, bunun gerginliğini yaşamak sağlıklıyken hiç strese sahip olmayanlar ya da aşırı strese sahip olanlar için yataktan çıkmak zor olabilir. Kendimizi geliştirmek veya zor durumlarla mücadele etmek için de olumlu stres dediğimiz kontrol edebileceğimiz strese ihtiyacımız olmaktadır.
Yas süreci, sağlık sorunları, göç etme, iş yaşamındaki zorluklar,  ekonomik zorluklar insanın taşıyabileceğinin üstüne çıkıp olumsuz stres kaynakları olabilir. Kaldı ki son zamanlarda her şey o kadar hızlı değişmekte ve gelişmektedir ki insanların buna uyum sağlama çabaları bile başlı başına bir stres kaynağı olabilir. Özellikle ekonomik dengesizlik ve sürekli fiyat artışı  insanlar için oldukça zorlayıcıdır. Bu ve benzeri durumlarla stresin fizyolojik, bilişsel, psikolojik olumsuz sonuçları görülmeye başlar.
Stresin bedensel etkileri:
Stres bedensel dayanma gücünü azaltarak hastalıklara daha kolay yakalanmaya neden olur. Araştırmalar stresin tek başına bir organı veya sistemi doğrudan olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermiştir. Stresin fiziksel etkileri; artmış kalp atım hızı, terlemenin artması, soğuk ve ıslak deriye giden kan akımının azalması, karın ağrısı, hızlı nefes alıp-verme, kas gerginliği, ağzın kuruması, tuvalete gitme isteğidir. Stresin neden olduğu hastalıkların basında ise depresyon, uyku bozuklukları, kroner kalp hastalığı, migren, bağışıklık faaliyetinde azalma ve kanser gelmektedir.
Stresin düşünsel etkileri:
Stres, çoğu durumu sürekli olumsuz değerlendirmeye, olayları felaketleştirme veya olumluyu görmezden gelme gibi düşünce hataları yapmaya neden olur. Bunun yanında karar vermeyi, konsantre olmayı zorlaştırır, unutkanlığın artmasına, eleştiriye daha duyarlı hale gelmeye neden olur.
Stresin Psikolojik Etkileri:
Stres psikolojik sağlamlığımızı düşürür. Özgüven özsaygı gibi kendimizi algılayış biçimlerimiz olumsuzlaşmaya başlar. Bu durum kişinin çevreyle ilişkilerini de zorlaştırır. Aile yaşamında, iş yaşamında iletişim kazalarını daha sık yaşamaya başlar.
Stresli olduğumuzu fark ettiğimizde içsel konuşmamızın bize neler söylediğine bakmak faydalı olacaktır. Kendimize acımasız olmayı durdurmak bile duygu düzenlememizi sağlayıp, biraz daha sakin ve güvenli alanda kalabilmemizin yolunu açacaktır. Hayattaki birçok belirsizlik içinde öncelik olarak şu anı ve kendimizde olanı kontrol edebileceğimizi sürekli hatırlayalım.
Herhangi bir hastalık sonucu tedavi amaçlı verilen ilaçların çoğunda bir miktar stres azaltıcı bulunmaktadır.

Share
566 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...
  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...
  • Yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz bağlar tüm hayatımızı nasıl etkiler?

    12 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Psikoloji geçmişten bugüne insan davranışlarını anlamaya çalışmıştır. Bunu yaparken anlamlandırılamayan noktalarda yeni bakış açıları geliştirmiştir. Bu yazıda yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz ilişkilerin hayatımızı nasıl şekillendirdiğine bakmış olacağız. İnsan doğumdan itibaren ilişki arayışına girer Çocuk anneyle ilişkili olarak doğar ve anneyle olan ilişki yaşamında diğerleriyle kuracağı ilişkinin temellerini oluşturur. Çünkü yaşamla ilk ilişkiyi annemizle kurarız. Bakım verenle kurduğumuz ilişkiler kimliğimizin belirleyicisidir. Güvende ...