logo

Tükenmişlik Sendromu


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Tükenmişlik sendromu çalışma hayatında zorlanmalarla birlikte duygusal çöküş olarak değerlendirilse de çalışma hayatı dışında çocuk veya yaşlı bakım, sınava çalışma, ilişkilerde belirsizlikler, evlilik hayatında sürekli çatışmalar gibi durumlar dolayısıyla da karşımıza çıkabilir. Başarısızlık hissi, yıpranma, enerji kaybı tükenmişliğin belirtileridir.
Tükenmişlik yaşayan kişiler öncelikle, çok heyecanlı, istekli ve çabaya hazırdırlar. Sonrasında yaşanan aksaklıklarla heyecan ve istek azalmaya, mutsuzluk görülmeye başlar. Sonrasında ise sistemdeki olumsuzlukların düzelmeyeceğine kişilerin değişmeyeceğine inanır ve son olarak tükenmişliğe neden olan işe veya ilişkiye katlanarak sürece devam eder.
Bu katlanma durumunda bazı duygusal sistemler çöker. Kendini daha olumsuz ve umutsuz hisseder. İletişimde aksaklıklar oluşur. Öfke ve kaygı yoğun hale gelir. Gün içindeki basit aktiviteler kişi için zulüm haline gelir. Uyku bozuklukları, kilo kaybı ya da aşırı kilo alımı, baş ağrıları, alerjik rahatsızlıklar, sindirim sorunları veya cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşayabilir.
Kişinin tükenme yaşamasına neden olan çeşitli durumlar söz konusudur. Bunların başında kişilik özelliği gelir. Mükemmelliğe önem veren kişiler için karşılaştıkları küçük sorunlar işin tamamına yayılmış aksaklıklar olarak görülebilir veya otoriter kişiler için kontrolün kendilerinde olmaması durumu tatmin edici olmayabilir. Beklenti düzeyimiz bir diğer etmendir. Yaptığımız uğraştan beklentimiz onay almaksa ve bu karşılanmıyorsa isteksizlik olabilir.
Bir başka örnek kişinin maddi olarak beklentisi yüksekse ve bu ihtiyaç karşılanmıyorsa kişi tükenme yaşayabilir. Tükenmişlik yaşamamıza neden olan bir diğer durum ise benlik imajımızdır. Öz yeterliği yüksek olan kişiler yaptıkları işten doyum alırken kişisel yeterliği düşük olan bireyler yaşadıkları sorunlarda daha kolay yılgınlık yaşayabilirler.
Tüm bunların yanında tükenmişlik yaşamak; kişinin yaşıyla, aile durumuyla, ekonomik durumuyla yakından ilgili olabilir. Ekonomik olarak zorlanan birisi ekonomik olarak daha rahat birine göre daha az tükenmişlik yaşayabilir. Kişinin sorumlulukları fazlaysa öncelik verdiği işte, ilişkide tükenmişlikle daha fazla karşılaşabilir.
Tükenmişlik her ne kadar bireysel bir sorun olarak görülse de sonuçları kişinin çevresini etkiler. Aile ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri zarar görür. İşteki verimi düşer. İş yerlerinde genelde tükenmişlik kişinin kendi problemi olarak görülür, aksi takdirde şartların iyileştirilmesi gerekir.
Örneğin iş yükünü azaltma, işyerinde bazı değişiklikler yapma gibi. Kişi kendini iyileştirse bile sosyal çevreyi değiştiremez. O yüzden kurumların sağlıklı ilerleyişi için de insan odaklı iyileştirmeler yapılmalıdır.
Öncelikle kendimizden sorumlu olduğumuz için tükenmişliği önlemek veya tükenmişlik yaşıyorsak bu durumdan kurtulmak için neler yapabiliriz bakalım.
Öncelikle birey kendisini, sınırlarını, isteklerin gözden geçirmelidir. Bazen olduğumuz kişi yerine olmak istediğimiz kişi olarak davranmak oldukça yorucudur. Tükenmişliğe neden olabilecek durumlarla ilgili bizi daha az zorlayacak ulaşılabilir hedefler koymak önemli. Bunu yaparken kendimizi diğerleriyle kıyaslamamak ve uzak hedefler yerine yakın hedeflere odaklanmak gerekiyor.
Bir diğeri ise, bardağın dolu tarafına bakmak. Tükenmişlik yaşayan insanlar olumsuzu daha çok görme eğilimindedirler. Hâlbuki olumlu ve olumsuz durumlar vardır. Olumsuzu daha çok görmeye başlayıp kendimizi daha umutsuz hissediyorsak olumluya daha çok dikkat etmek kendi olumlu yönlerimizi görmek motive edici olabilir.
Kendimize zaman ayırmak, ihtiyaca yönelik hareket etmek de önemli. Örneğin pazar günü dışarı çıkmadan tamamen evde olmak bizi iyi hissettiriyorsa bu yapılabilir. Yaşadığın ortamdan farklı bir yeri görmekse size iyi gelen buna yönelik bir aktivite yapılabilir. Egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de daha iyi hissettirecektir. İşte veya ilişkilerde bazı durumları kolaylaştırmak, yüklerimizi hafifletmek de bunlardan bir tanesi.
En önemlisini en sona sakladım. Ruhsal problemler genelde, olaylarda kendimize yönelttiğimiz suçlamalarla baş gösterir. Bazı şeyler bizimle ilgili değildir, kişiselleştirmemek ve işler yolunda gitmiyorsa da kendimize acımasız davranmadan ilerlemek ya da bazen başka yöne bakmak faydalı olacaktır.
Tükenmişlik basit bir sorun değildir. Tükenmişliğe neden olan ek sorunlar olabilir. Aile ve sosyal ilişkilerinizin güçlü olması tükenmişliğinizi azaltabilir. Gerekirse uzman desteği almaktan çekinmeyin.

Share
740 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Doğum sonrası depresyonu

    18 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Gebelik sürecinde ve çocuk doğduktan sonra kadınlar; fiziksel ve duygusal olarak birçok değişim yaşamaktadır. Bu değişimler kadınlarda duygu durum dengesizlikleri yaşamalarına neden olmaktadır. Özellikle doğumdan ilk altı haftalık süreçte (bu süreç ortalamadır kişiden kişiye daha kısa veya uzun süre olabilir) kadın bedeninin hamilelik öncesi haline dönmesi dediğimiz lohusalık dönemi yaşanır. Bu dönemde yaşanan ruhsal sorunlar anne sağlığı başta olmak üzere; anne bebek bağlanmasını, eşlerin birbirleriyle ilişkisini, aile içi rolleri ve bebek sah...
  • AKIL YOLUNA ÇAĞRI

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Biz halk olarak, Vezirköprü'de kendi sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz.. Ama nasıl?.. -Atanmış idareciler kendine bağlı kurumları çalıştırmalı.!.. -Atanmış, seçilmiş tüm kurumların koordinesini sağlamalı.!.. -Görevini yerine getirmeyen olursa (onlara gücü yetmezse) onları kamuoyunda aforoz etmeli.!.. -İşler yukarıdan ilçeye büyük adamlar gelince koşarak protokolde yer almakla bunlar olmaz.!.. -Zaman harcayıp ilçenin yapılması gereken işlerini rapor ederek sürekli gündemde tutmalıdır.!.. Bunlar yurdunu ve o yurtta yaşayan insanları seven ins...
  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...