logo

VEZİRKÖPRÜ NASIL BİR YER?


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Başka memleketlere gittiğinizde Vezirköprü’yü tanıyan birisiyle karşılaştığınızda sohbet başlayınca size ilk soracağı soru; “Vezirköprü nasıl bir yer?” oluyor.
Böyle bir soru sorulduğunda karşınızdaki başlıyor sıralamaya:
-İnsanları sokakta gezerken birbirine yol vermez, yaşlı, kadın, erkek fark etmez, koştuğunu sanar, sana çarpar geçer.
-İnsanlar da birbirine saygı diye bir şey yok. Halbuki başka memleketlerde böyle bir durum olmaz, hata yapan olunca anında karşı taraftan özür diler.
Dışarıda Vezirköprü’yü tanıyan birisiyle karşılaştığınızda bu ve buna benzer sorularla karşılaşırsınız.
Evet; Kültür yapısı gelişmiş, aydınlanmış yörelerin insanları çok farklı.
Mesela; elinizde bir paket var farz edelim biraz da ağırca, yanınızdan geçen bir genç kız; “amca, teyze yorulmuşsunuz verin elinizdeki poşeti ben taşıyayım.”
Şaşırırsınız, etrafınıza bakınırsınız teklif sizedir. İtiraz edersiniz, teşekkür edersiniz, ama bırakmaz. İster istemez elinizdeki paketi verirseniz, sizinle evinizin karşısına kadar gelir. Paketi kapınıza bırakır, iyi günler diler ayrılır gider. Arkasından bakakalırsınız.
Caddede yürürken karşıdan gelen genç hemen yolun kenarına çekilir, sizin rahat yürümenizi sağlar.
Erkekler, gençler karşıdan gelen yalnız genç bir kadını görünce hemen yolun kenarına çekilir, hanıma yol verirler.
Geceleri kadınlar sokaklarda rahat rahat gezerler, kimse ilgilenmez…
Cadde kenarlarında yayaların geçmesini engelleyen sergiler yoktur.
Sokaklarda gezerken kimse kimseye kolunu vurmaz !..
Kimse kimseye laf atmaz, birtakım anlamsız hareketlerle kimse kimseyi rahatsız etmez.
Rahmetli Vefai abi anlatmıştı;
“Geçmişte büyük vilayetlere gezmeye gidince, okullardan dağılan öğrencileri seyrederdim. Kızlı, erkekli cıvıl cıvıl dağılan öğrencileri. Bir gün bizim Vezirköprü’de de ortaokul, lise, üniversite öğrencileri de böyle cıvıl cıvıl olacak mı ( ? )… diye hayıflanırdım. Nihayet o günleri de gördük, mutluyum” derdi.
Vefai abinin bu anısından esinlenerek şimdi ben de diyorum ki; acaba Vezirköprü halkı kültürel, bilgi, eğitim ve ekonomik açıdan gelişecek, sokaklarında rahat ve mutlu olarak dolaşacak, kadınlar rahatsız edilmeden gece gündüz sokaklarda gezebilecek mi?…
İnsanlar karşıdan karşıya birbirlerine laf atarak kavga etmenin yollarını aramaktan vazgeçecek mi?..
Umarım, hepsi gerçekleşir. Ama pek umutlu değilim. Toprağımızda, suyumuzda bir yanlışlık var gibi!
Geçenlerde bir arkadaş ilginç bir iddiada bulundu ; “70 yaşlarını aşmış, yüksek tahsil yapmış olduğu söylenen birisinin adam dövdürmek için mafya kiralamış olduğunu” iddia ediyordu. İddia doruysa çok ilginç ve tehlikeli bir oyun, böyle bir durum küçük bir ilçede kötü sonuçlar doğurur.
Vezirköprü için bizim hayalimiz ne? Birilerinin yapmak istediği ne?
Şimdi yabancılar gibi ben de soruyorum; Bu Vezirköprü nasıl bir yer?..

Share
1339 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Başkan Doğan gerçekten dinledi

    07 Mayıs 2025 Köşe Yazıları

    Derdinin Vezirköprü olduğunu söyleyenlere şunu hatırlatayım, Başkan Doğan gerçekten dinleyen ve çözüm üretmeye çabalayan bir Başkan görüntüsü veriyor. Bu fırsat her zaman ele geçmez. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın Vezirköprü'deki toplantısını izleme fırsatı buldum. Açıkçası, yerel seçim atmosferinden çıkıldıktan sonra ilk kez direk olarak dinleme şansı buldum Sayın Doğan'ı. Benimle birlikte salonda bulunan hemen herkesin; Doğan'ın rahatlığı olsun, konulara hakimiyeti olsun, iş görmek için ön açması olsun ve birlikte çalış...
  • Empatiye Neden İhtiyacımız var?

    03 Mayıs 2025 Köşe Yazıları

    Çünkü empati kurmak saldırganlığı azaltır. Gün geçmiyor ki haberlerde ölüm, yaralanma, zarar verme gibi davranışlar görmeyelim. Kendimizin ve diğerlerinin ruh halinden etkileniyoruz. Belki bazen birbirimizden zarar görüyoruz. Birbirimize karşı sorumluyuz. Bu yazıda empatiyi anlayalım, yararlarını konuşalım. Empatinin önündeki engelleri kaldıralım. Empati bir başkasının nasıl hissettiğini anlamak anlamına gelir kısaca. Bunu sağlamak için kendimizi onun yerine koyarız. “Onun yaşadığını yaşasaydım ben de durumlar ne olurdu?” sorusunu sorarız. Kıs...
  • Kenevirde başa dönüldü

    30 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Bugün; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için  mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz bir Vezirköprü halkı var... Bahar aylarını gelmesi ve tarlaların yeşillenmeye başlamasıyla birlikte doğanın rengarenk duruşu hemen herkesin içinde bir uyanışı da getirir. Tarım İlçesi olan Vezirköprü'de özellikle son yıllarda ayçiçeği tarlalarında özçekim yapan insanların sayısında artış olduğunu görüyorduk. Bugün ay...
  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...