logo

VEZİRKÖPRÜ NASIL BİR YER?


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Başka memleketlere gittiğinizde Vezirköprü’yü tanıyan birisiyle karşılaştığınızda sohbet başlayınca size ilk soracağı soru; “Vezirköprü nasıl bir yer?” oluyor.
Böyle bir soru sorulduğunda karşınızdaki başlıyor sıralamaya:
-İnsanları sokakta gezerken birbirine yol vermez, yaşlı, kadın, erkek fark etmez, koştuğunu sanar, sana çarpar geçer.
-İnsanlar da birbirine saygı diye bir şey yok. Halbuki başka memleketlerde böyle bir durum olmaz, hata yapan olunca anında karşı taraftan özür diler.
Dışarıda Vezirköprü’yü tanıyan birisiyle karşılaştığınızda bu ve buna benzer sorularla karşılaşırsınız.
Evet; Kültür yapısı gelişmiş, aydınlanmış yörelerin insanları çok farklı.
Mesela; elinizde bir paket var farz edelim biraz da ağırca, yanınızdan geçen bir genç kız; “amca, teyze yorulmuşsunuz verin elinizdeki poşeti ben taşıyayım.”
Şaşırırsınız, etrafınıza bakınırsınız teklif sizedir. İtiraz edersiniz, teşekkür edersiniz, ama bırakmaz. İster istemez elinizdeki paketi verirseniz, sizinle evinizin karşısına kadar gelir. Paketi kapınıza bırakır, iyi günler diler ayrılır gider. Arkasından bakakalırsınız.
Caddede yürürken karşıdan gelen genç hemen yolun kenarına çekilir, sizin rahat yürümenizi sağlar.
Erkekler, gençler karşıdan gelen yalnız genç bir kadını görünce hemen yolun kenarına çekilir, hanıma yol verirler.
Geceleri kadınlar sokaklarda rahat rahat gezerler, kimse ilgilenmez…
Cadde kenarlarında yayaların geçmesini engelleyen sergiler yoktur.
Sokaklarda gezerken kimse kimseye kolunu vurmaz !..
Kimse kimseye laf atmaz, birtakım anlamsız hareketlerle kimse kimseyi rahatsız etmez.
Rahmetli Vefai abi anlatmıştı;
“Geçmişte büyük vilayetlere gezmeye gidince, okullardan dağılan öğrencileri seyrederdim. Kızlı, erkekli cıvıl cıvıl dağılan öğrencileri. Bir gün bizim Vezirköprü’de de ortaokul, lise, üniversite öğrencileri de böyle cıvıl cıvıl olacak mı ( ? )… diye hayıflanırdım. Nihayet o günleri de gördük, mutluyum” derdi.
Vefai abinin bu anısından esinlenerek şimdi ben de diyorum ki; acaba Vezirköprü halkı kültürel, bilgi, eğitim ve ekonomik açıdan gelişecek, sokaklarında rahat ve mutlu olarak dolaşacak, kadınlar rahatsız edilmeden gece gündüz sokaklarda gezebilecek mi?…
İnsanlar karşıdan karşıya birbirlerine laf atarak kavga etmenin yollarını aramaktan vazgeçecek mi?..
Umarım, hepsi gerçekleşir. Ama pek umutlu değilim. Toprağımızda, suyumuzda bir yanlışlık var gibi!
Geçenlerde bir arkadaş ilginç bir iddiada bulundu ; “70 yaşlarını aşmış, yüksek tahsil yapmış olduğu söylenen birisinin adam dövdürmek için mafya kiralamış olduğunu” iddia ediyordu. İddia doruysa çok ilginç ve tehlikeli bir oyun, böyle bir durum küçük bir ilçede kötü sonuçlar doğurur.
Vezirköprü için bizim hayalimiz ne? Birilerinin yapmak istediği ne?
Şimdi yabancılar gibi ben de soruyorum; Bu Vezirköprü nasıl bir yer?..

Share
1281 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İYİ BİR KİŞİLİK, NASIL BİR ANNE BABA TUTUMUYLA MÜMKÜN OLUR?

    15 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Nasıl biri olduğumuz, diğer insanlarla olan ilişkilerimizden, hayatımızla ilgili verdiğimiz kararlardan ve yaşamla ilgili deneyimlerimizden oluşur. İnsanlar doğuştan değişmeyen kişilik özellikleriyle dünyaya gelmezler. Kişilik özelliklerimiz büyüme sürecinde oluşur ve yetişkinlikte kolay kolay değişmez hale gelir.. Bu yüzden çocuğun yetişmesinde, sağlıklı kişilik oluşturmak önemlidir. Ailelere bazı anne baba tutumlarında bahsedeceğim ve nasıl bir tutum çocuk için faydalı olur bu yazıda sizlere bunu anlatacağım. Eğer anne baba değilseniz bu yazı...
  • Vezirköprü’de Olmayıp bitmeyenler…

    12 Mart 2025 Köşe Yazıları

    İlçemizde olup bitenleri (daha doğrusu olmayıp bitmeyenleri) alt alta yazdığımızda geleceğimizin de yıllardır şikayet ettiğimiz gibi çevremizdeki ilçelerin ya da bir zamanlar başa baş gittiğimiz ilçelerin gerisinde neden ve nasıl kaldığımızı ortaya koyuyor. Samsun'un üç büyük ovası içinde geçen yerlerden biri Vezirköprü. Bilindiği gibi, 2017 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, Samsun'da Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ova kapsamına alınmıştı. Türkiye'de 49 ilde toplam 141 adet ova bu kapsamda yer alıyor. Samsun'daki ovalardan Bafra Ova...
  • Kabul ve Kararlılık Terapisinden Terapi Tadında Bazı Notlar

    08 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Hepimizin bir hikayesi vardır. Kim olduğumuz, kültürel geçmişimiz, sevdiklerimiz, sevmediklerimiz, umutlarımız beklentilerimiz… Bu hikayeyi bir çanta gibi düşünecek olursak hayatın akışında çantanın içindekiler değişebilir. Hikayemizi kutsal kilitli bir sandık gibi sımsıkı taşırsak hayat amacımızı bu sandığı taşımak olur. Hikayemiz bundan fazlasıdır. Hayatımızın kalitesini öncelikli belirleyen şey geçmiş veya geleceği fazlaca düşünmek yerine şu andaki eylemlere odaklanmaktır. Bu eylemler bizim, hayat için benimsediğimiz değerlerle bütünleşirse...
  • Dopamin Bağımlılığı: Sürekli Keyif Veren Şeyler Yapmak İsteği

    01 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Olumsuz duygu durumlarından hemen çıkmayı istemek, kendimizi tekrar motive edip kaldığımız yerden devam etmek ve hayatı yakalamak düşüncesi herkesçe sıkça kullanılıyor. Çünkü gerçekten de olumsuz duygularda kalmak oldukça zorlayıcı olabiliyor. Böyle olduğu için de bize keyif veren şeyler yapma isteğinde bulunuyoruz. Bunlar; sosyal medyada gezinmek, yemek yeme, alışveriş yapmak gibi aktiviteler olabiliyor. Dopamin beyindeki motivasyon, ödül mekanizması, duygusal tepkiler ve hareket kontrolünden sorumlu beyin kimyasalıdır. Daha kısa şekilde açık...