logo

10 Haziran 2020

TÜKETİCİNİN CAYMA HAKKI


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amacı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumaktır. Bu kapsamda kanunun tüketici işlemi olarak nitelendirildiği işlemlerin her aşaması detaylı olarak kanunda düzenlenmiştir. Bu durumlardan biri de tüketicinin cayma hakkıdır.
Tüketici her zaman cayma hakkını kullanabilir mi? Örneğin ben bu kıyafeti beğenmedim, aldığım tencereyi eşim beğenmedi, eve aldığım koltuk takımı odaya sığmadı gibi nedenler ile tüketiciler cayma haklarını kullanabilirler mi? Bu soruları her zaman olumlu cevaplamak mümkün değildir.
Satıcı ile tüketicinin karşılıklı olarak bir araya gelerek yaptığı sözleşmelerde, tüketicilerin ürünü inceleme ve ürün hakkında bilgi edinme fırsatları vardır. Bu nedenle tüketicilerin yaptığı bu tür sözleşmelerde hiç bir neden belirtmeden ürünü geri iade etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat aldığınız ürün ayıplı ise bu nedene dayanılarak ürünü iade edebilirsiniz. Örneğin aldığınız kıyafet satın aldığınız yerde yırtılmış olabilir ve o an bu durumu fark etmemişsinizdir. Bu durumda ürünü iade edip paranızı geri alabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen durumların dışında tüketicinin sebep göstermeksizin ürünü iade etme hakkını yani cayma hakkını kullanabilmesi ise kanunun belirlediği sözleşmelerde mümkündür. Aşağıda belirtmiş olduğumuz sözleşmeler neticesinde mal veya hizmet satın alan tüketiciler belirlenen süreler içerisinde herhangi bir neden belirtmeksizin cayma hakkını kullanabileceklerdir.

Tüketicinin Sebep Göstermeden Cayma Hakkını Kullanabileceği Sözleşme Türleri
Tüketicilerin sebep göstermeden cayma hakkını kullanabileceği sözleşme türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
· Uzaktan yapılan alışverişlerde 14 gün içinde,
· Kapıdan satışlarda 14 gün içinde
· Taksitli alışverişlerde 7 gün içinde,
· Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Tüketici kredisi sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde 14 gün içinde,
tüketiciler herhangi bir sebep göstermeksizin cayma hakkını kullanabilirler. Bu hakların kullanılmasında satıcıların tüketicileri bilgilendirmeleri gerekir. Tüketicinin bilgilendirildiğini ispatlama yükümlülüğü satıcılardadır.
Tüketicilerin cayma haklarını kullanabilmeleri için bir diğer şart ise ürünü gözden geçirme dışında kullanmamaktır. Örneğin internet aracılığı ile ayakkabı alan tüketici, bir hafta ayakkabıyı kullandıktan sonra ben bu ayakkabıyı beğenmedim diyerek ürünü iade edemez.

Share
523 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Toplumsal Cinsiyet Rolleri

    04 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Kadın ve erkek cinsiyetinin sahip olduğu özellikler doğuştan bellidir. Cinsiyet özelliklerimizi 3-5 yaş arasında fark ederiz ve bir yaşam boyunca bu özellikleri taşıyacağımızı biliriz. Çocuk da kendi cinsiyet özelliklerinin ondan beklentilerini öğrenmeye başlar çünkü kadın ve erkek cinsiyet özelliklerinin yanında toplumun kadına ve erkeğe atadığı cinsiyet rolleri vardır. Öyle ki kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncaklar farklılık göstermeye başlar. Cinsiyet özelliklerimiz doğaldır ama toplumsal cinsiyet rolleri insan icadıdır. Kadına ve erk...
  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...