Son Dakika
Vezirköprü’nün hayat çizelgesinde dönüm noktası, varan: 1 Orman Fabrikasının İstimlâk İşlemi Başladı 17 Ocak 1971 Pazar
Vezirköprü eski milletvekili Ali Eser’in ilgisi üzerine; Kültür Bakanı (Vezirköprü Eski Kaymakamı) İstemihan Talay ilgileniyor… Köprülü Mehmet Paşa’nın Mezarı Perişan 21 Ocak 2001 Pazar
3. çocuğunu 15 gün sonra dünyaya getirecekti, şehirlerdeki başıboş köpeklere aldırmayanlar bu acı ve feci olaydan ibret alacaklar mı? Kayalar’da Kuyumcu Köylü İki Çocuklu Genç ve Hamile Bir Kadın Kudurarak Öldü 10 Ocak 1971 Pazar
Biz sorduk, Suat Binici açıkladı: Belediyeler, çok zor durumda… Belediye İşçi Sayısını Azalttı 14 Ocak 2001 Pazar
“Böyle de yar olursa olmayıversin. Beş kuruşa aldığım mendili versin” Vezirköprü Lisesi Samsun’da Folklör Yarışmasında 3 Ocak 1971 Pazar
Vezirköprü için Vedat Çınaroğlu Vezirköprü İle İlgili Çalışmalarını Anlatıyor… 7 Ocak 2001 Pazar
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amacı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumaktır. Bu kapsamda kanunun tüketici işlemi olarak nitelendirildiği işlemlerin her aşaması detaylı olarak kanunda düzenlenmiştir. Bu durumlardan biri de tüketicinin cayma hakkıdır.
Tüketici her zaman cayma hakkını kullanabilir mi? Örneğin ben bu kıyafeti beğenmedim, aldığım tencereyi eşim beğenmedi, eve aldığım koltuk takımı odaya sığmadı gibi nedenler ile tüketiciler cayma haklarını kullanabilirler mi? Bu soruları her zaman olumlu cevaplamak mümkün değildir.
Satıcı ile tüketicinin karşılıklı olarak bir araya gelerek yaptığı sözleşmelerde, tüketicilerin ürünü inceleme ve ürün hakkında bilgi edinme fırsatları vardır. Bu nedenle tüketicilerin yaptığı bu tür sözleşmelerde hiç bir neden belirtmeden ürünü geri iade etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat aldığınız ürün ayıplı ise bu nedene dayanılarak ürünü iade edebilirsiniz. Örneğin aldığınız kıyafet satın aldığınız yerde yırtılmış olabilir ve o an bu durumu fark etmemişsinizdir. Bu durumda ürünü iade edip paranızı geri alabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen durumların dışında tüketicinin sebep göstermeksizin ürünü iade etme hakkını yani cayma hakkını kullanabilmesi ise kanunun belirlediği sözleşmelerde mümkündür. Aşağıda belirtmiş olduğumuz sözleşmeler neticesinde mal veya hizmet satın alan tüketiciler belirlenen süreler içerisinde herhangi bir neden belirtmeksizin cayma hakkını kullanabileceklerdir.
Tüketicinin Sebep Göstermeden Cayma Hakkını Kullanabileceği Sözleşme Türleri
Tüketicilerin sebep göstermeden cayma hakkını kullanabileceği sözleşme türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
· Uzaktan yapılan alışverişlerde 14 gün içinde,
· Kapıdan satışlarda 14 gün içinde
· Taksitli alışverişlerde 7 gün içinde,
· Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Tüketici kredisi sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde 14 gün içinde,
tüketiciler herhangi bir sebep göstermeksizin cayma hakkını kullanabilirler. Bu hakların kullanılmasında satıcıların tüketicileri bilgilendirmeleri gerekir. Tüketicinin bilgilendirildiğini ispatlama yükümlülüğü satıcılardadır.
Tüketicilerin cayma haklarını kullanabilmeleri için bir diğer şart ise ürünü gözden geçirme dışında kullanmamaktır. Örneğin internet aracılığı ile ayakkabı alan tüketici, bir hafta ayakkabıyı kullandıktan sonra ben bu ayakkabıyı beğenmedim diyerek ürünü iade edemez.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
13 Ocak 2021 Köşe Yazıları
13 Ocak 2021 Köşe Yazıları
13 Ocak 2021 Köşe Yazıları
06 Ocak 2021 Köşe Yazıları