logo

10 Haziran 2020

TÜKETİCİNİN CAYMA HAKKI


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amacı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumaktır. Bu kapsamda kanunun tüketici işlemi olarak nitelendirildiği işlemlerin her aşaması detaylı olarak kanunda düzenlenmiştir. Bu durumlardan biri de tüketicinin cayma hakkıdır.
Tüketici her zaman cayma hakkını kullanabilir mi? Örneğin ben bu kıyafeti beğenmedim, aldığım tencereyi eşim beğenmedi, eve aldığım koltuk takımı odaya sığmadı gibi nedenler ile tüketiciler cayma haklarını kullanabilirler mi? Bu soruları her zaman olumlu cevaplamak mümkün değildir.
Satıcı ile tüketicinin karşılıklı olarak bir araya gelerek yaptığı sözleşmelerde, tüketicilerin ürünü inceleme ve ürün hakkında bilgi edinme fırsatları vardır. Bu nedenle tüketicilerin yaptığı bu tür sözleşmelerde hiç bir neden belirtmeden ürünü geri iade etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat aldığınız ürün ayıplı ise bu nedene dayanılarak ürünü iade edebilirsiniz. Örneğin aldığınız kıyafet satın aldığınız yerde yırtılmış olabilir ve o an bu durumu fark etmemişsinizdir. Bu durumda ürünü iade edip paranızı geri alabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen durumların dışında tüketicinin sebep göstermeksizin ürünü iade etme hakkını yani cayma hakkını kullanabilmesi ise kanunun belirlediği sözleşmelerde mümkündür. Aşağıda belirtmiş olduğumuz sözleşmeler neticesinde mal veya hizmet satın alan tüketiciler belirlenen süreler içerisinde herhangi bir neden belirtmeksizin cayma hakkını kullanabileceklerdir.

Tüketicinin Sebep Göstermeden Cayma Hakkını Kullanabileceği Sözleşme Türleri
Tüketicilerin sebep göstermeden cayma hakkını kullanabileceği sözleşme türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
· Uzaktan yapılan alışverişlerde 14 gün içinde,
· Kapıdan satışlarda 14 gün içinde
· Taksitli alışverişlerde 7 gün içinde,
· Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Tüketici kredisi sözleşmelerinde 14 gün içinde
· Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde 14 gün içinde,
tüketiciler herhangi bir sebep göstermeksizin cayma hakkını kullanabilirler. Bu hakların kullanılmasında satıcıların tüketicileri bilgilendirmeleri gerekir. Tüketicinin bilgilendirildiğini ispatlama yükümlülüğü satıcılardadır.
Tüketicilerin cayma haklarını kullanabilmeleri için bir diğer şart ise ürünü gözden geçirme dışında kullanmamaktır. Örneğin internet aracılığı ile ayakkabı alan tüketici, bir hafta ayakkabıyı kullandıktan sonra ben bu ayakkabıyı beğenmedim diyerek ürünü iade edemez.

Share
724 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Engellenen hizmetler neler?

    09 Temmuz 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprülü olarak soruyorum: Ali Faik Çamurcu'nun işaret ettiği ve Vezirköprü'ye yapılması için çalışıldığı halde Samsun İl Başkanlığı tarafından ısrarla önlenen hizmet veya hizmetler nelerdir? Geçtiğimiz haftanın en fazla konuşulan konularının başında Ali Faik Çamurcu'nun partisinin ilçe başkanlığından istifası geliyordu. Öncelikle sebebi kısaca geçiştirildi, arkasından yeni İlçe Başkanının kim olacağı tartışmalarına geçildi. Oysa ki, sebebi Vezirköprü adına çok önemliydi. Her zaman, iktidardaki partilere yeni başkan olmak isteyenlerin...
  • Küçük Sanayi Sitesi

    02 Temmuz 2025 Köşe Yazıları

    Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ve Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül'ün Vezirköprü'de bir sanayi sitesi yapılması için destek vereceklerini açıkladıklarını biliyoruz. Ancak bu sözde kaldığı sürece ilerleme yaşanması mümkün değil. Vezirköprü'de hiçbir iş kolay olmaz. Görüyoruz ki, Küçük Sanayi Sitesi yapımı da kolay olmayacaktır. Vezirköprü'ye 40 yıldır hizmet veren Küçük Sanayi Sitesinin artık yetmediği gün gibi ortada. Bu durumdan hem sanayide kendisine dükkan bulamayan özellikle yeni iş yeri açan ya da büyümek isteyen esnaf şikayet...
  • Gizli Saldırgan Davranışlar

    28 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    İçimizde bir yerlerde görünürde her şey iyi olsa bile huzursuz hissettiğimiz durumlar vardır. Mesela bir arkadaşımızla aramız iyidir ama onun yanındayken farkına varamadığımız bir gerginlik yaşarız. Bu gerginliği arkadaşımıza daha iğneleyici olarak, anlattıklarını şakaya vurarak farklı şekillerde gösterebiliriz veya anlattığı şeyleri dinleyemeyebiliriz. Burada o kişiyle ilgili hissedilen veya başka bir durumu bize hatırlatan gerçek olumsuz bir duygu vardır. Biz bu duygunun ne olduğunu bazen bulamayız bazen kendimize itiraf edemeyiz. Duygular is...
  • Psikolojik İlk Yardım Sunabilmek

    26 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Hayatta güzellikler olduğu kadar afetler, kazalar, kayıplar, şiddet olayları gibi zorluklar da vardır. Herkesi ilgilendiren toplumsal olaylar, örneğin bir salgın durumu, kendi hayatımızda yaşanan bir kriz durumundan daha önemli veya önemsiz değildir. Örneğin; sınava giren bir öğrenci, belki 4 yılını belki tüm hayatını geçireceği bir sınava her gün girmiyordur. Ona şunu diyemeyiz değil mi:” Savaşlarda insanlar ölüyor senin sınav kaygın ne ki?” Bu yazıda psikolojik ilk yardım sunabilmeyi öğreneceğiz. Başlayacağımız ilk yer acılarımızı kıyaslamam...