logo

11 Kasım 2020

KIDEM TAZMİNATI


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Kıdem tazminatı, kanunun aradığı şartları taşıyan işçinin, iş akdinin feshi sonucu ortaya çıkan, mali değeri olan bir alacak türüdür. Tanımda belirttiğimiz üzere her iş sözleşmesi sonlanan işçi bu hakka sahip olmaz. Birtakım şartların oluşması lazım ki işçi kıdem tazminatına hak kazanabilsin. Öncelikle bu şartlar neler onların üzerinde duralım.
İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için en temel şart İş Kanunu’na tabi olmasıdır. Bu husus ayrıntılı bir biçimde İş Kanunu’nun 4. Maddesinde düzenlenmiştir. Daha sonra, işçinin en az 1 yıllık hizmet süresi ile çalışmış olması gerekmektedir. Bunların yanında 1475 sayılı kanunun 14. Maddesinde belirtilen nedenler ile iş akdinin son bulmuş olması gerekmektedir.
Genellikle merak edilen hususlardan biri şudur ki, işçi iş akdini feshederse kıdem tazminatı alabilir mi? İş Kanunu’nun 24. Maddesinde belirtilen şartlar dahilinde iş akdini fesheden işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan durumlardan örnekler vererek, İş Kanunu 24. Maddedeki şartların neler olduğu konusunda biraz fikir edinelim. Örneğin bir işçi, sağlık nedenleri, ücretini eksik alması, işverenin hakaretine maruz kalması nedenleri gibi bir durumla karşılaştığı zaman iş akdini sona erdirirse kıdem tazminatına hak kazanır. Bu durumların yanında evlenen kadın işçiler evlenme tarihlerinden itibaren 1 yıl içerisinde, evlenme nedeni ile iş akdini sonlandırırlarsa kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Erkek işçileri ise, askerlik hizmetleri nedeni ile işten ayırılırlarsa kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.
Yukarıda bahsettiğimiz durumun dışında, işverenin işçiyi işten çıkarması durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir. Tabi burada da bütün hallerde bu durum gerçekleşmez. Örneğin işveren İş kanunu 25/2 maddede ki şartlardan biri ile işçiyi işten çıkarırsa işçiye kıdem tazminatı ödemez. Örneğin işçi işyerine mazereti olmaksızın iki gün üst üste gelmezse, işçi işverenine hakaret ederse, iş yerindeki görev ve sorumluluklarını bilinçli olarak yapmazsa bu şartlar ile işçiyi işten çıkaran işveren, kıdem tazminatı ödemekle yükümlü değildir. Bu belirttiğimiz durumların dışında yani İş Kanunu 25/2 maddesindeki şartların dışında işçiyi işten çıkaran işveren, kıdem tazminatı ödemekle yükümlü tutulur.
Kıdem tazminatına hak kazanan işçi, bu hakkını mahkemeye başvurmadan da işvereninden talep edebilir. Taraflar arasında anlaşma sağlanırsa bu şekilde kıdem tazminatı işçiye ödenmiş olur. Fakat taraflar arasında uzlaşmanın olmaması neticesinde işçi mahkeme yolu ile kıdem tazminatını işvereninden alabilir.
Dava yolunu kullanmak isteyen işçi öncelikle arabuluculuk başvurusunda bulunmak zorundadır. Yoksa direkt dava açması durumunda, mahkeme tarafından davası, dava şartı yokluğundan reddedilecektir. Bu dava işçinin işini gördüğü yer mahkemesinde açılabileceği gibi, işverenin ikametgah adresinde de açılabilir. Dava açma süresi ise 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

Share
452 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÜZEL HAVALAR – AYDINLIK GÜNLER

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu yıl kış olmadı ve ilkbahar oldukça yumuşak geçti. Şu anda ilkbaharın ortalarında olmamıza rağmen güneş yüzünü gösteriyor. Bahar güneşinin yüzünü göstermesiyle olacak ki güller yeni goncalaşıyor. Yeşillikler ovaları, dağları, bağları, bahçeleri süslemeye başladı. Cahit Sıtkı Tarancı “Bahar hikayesi” adlı şiirinde şöyle diyor. Alıştım her yıl baharı dört gözle beklerim Kulağım o sabahın kuş cıvıltılarında Bahar geldi mi her tasaya benden elveda Ben bütün dallarda açan çiçeklerim. Öyle hesapsız coştuğum olur ki sanırım Mektepten henü...
  • Belediye Meclisi ilk katılımlı toplantısını yaptı

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü Belediye Meclisi tartışmaların ve farklı fikirlerin de olabildiğini gösteren bir toplantıyı geride bıraktı. Vezirköprü Belediye Meclisi salı günü ikinci toplantısını yaptı. İlkinden farklı olarak bu kez Belediye Meclis üyeleri haricinde Basın'da toplantıda yer aldı. Vezirköprü Belediye Meclisi'nin farklı görüşlerden ve partilerden oluşmasının Vezirköprü adına olumlu sonuçlar vereceğini daha önce de defalarca dile getirmiştim. Bundan kasıt farklı görüşlerdekilerin her fikre karşı çıkarak iktidarı çalıştırmamaları değil, Vezirköp...
  • Toplumsal Cinsiyet Rolleri

    04 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Kadın ve erkek cinsiyetinin sahip olduğu özellikler doğuştan bellidir. Cinsiyet özelliklerimizi 3-5 yaş arasında fark ederiz ve bir yaşam boyunca bu özellikleri taşıyacağımızı biliriz. Çocuk da kendi cinsiyet özelliklerinin ondan beklentilerini öğrenmeye başlar çünkü kadın ve erkek cinsiyet özelliklerinin yanında toplumun kadına ve erkeğe atadığı cinsiyet rolleri vardır. Öyle ki kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncaklar farklılık göstermeye başlar. Cinsiyet özelliklerimiz doğaldır ama toplumsal cinsiyet rolleri insan icadıdır. Kadına ve erk...
  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...