logo

11 Kasım 2020

KIDEM TAZMİNATI


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Kıdem tazminatı, kanunun aradığı şartları taşıyan işçinin, iş akdinin feshi sonucu ortaya çıkan, mali değeri olan bir alacak türüdür. Tanımda belirttiğimiz üzere her iş sözleşmesi sonlanan işçi bu hakka sahip olmaz. Birtakım şartların oluşması lazım ki işçi kıdem tazminatına hak kazanabilsin. Öncelikle bu şartlar neler onların üzerinde duralım.
İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için en temel şart İş Kanunu’na tabi olmasıdır. Bu husus ayrıntılı bir biçimde İş Kanunu’nun 4. Maddesinde düzenlenmiştir. Daha sonra, işçinin en az 1 yıllık hizmet süresi ile çalışmış olması gerekmektedir. Bunların yanında 1475 sayılı kanunun 14. Maddesinde belirtilen nedenler ile iş akdinin son bulmuş olması gerekmektedir.
Genellikle merak edilen hususlardan biri şudur ki, işçi iş akdini feshederse kıdem tazminatı alabilir mi? İş Kanunu’nun 24. Maddesinde belirtilen şartlar dahilinde iş akdini fesheden işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan durumlardan örnekler vererek, İş Kanunu 24. Maddedeki şartların neler olduğu konusunda biraz fikir edinelim. Örneğin bir işçi, sağlık nedenleri, ücretini eksik alması, işverenin hakaretine maruz kalması nedenleri gibi bir durumla karşılaştığı zaman iş akdini sona erdirirse kıdem tazminatına hak kazanır. Bu durumların yanında evlenen kadın işçiler evlenme tarihlerinden itibaren 1 yıl içerisinde, evlenme nedeni ile iş akdini sonlandırırlarsa kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Erkek işçileri ise, askerlik hizmetleri nedeni ile işten ayırılırlarsa kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.
Yukarıda bahsettiğimiz durumun dışında, işverenin işçiyi işten çıkarması durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir. Tabi burada da bütün hallerde bu durum gerçekleşmez. Örneğin işveren İş kanunu 25/2 maddede ki şartlardan biri ile işçiyi işten çıkarırsa işçiye kıdem tazminatı ödemez. Örneğin işçi işyerine mazereti olmaksızın iki gün üst üste gelmezse, işçi işverenine hakaret ederse, iş yerindeki görev ve sorumluluklarını bilinçli olarak yapmazsa bu şartlar ile işçiyi işten çıkaran işveren, kıdem tazminatı ödemekle yükümlü değildir. Bu belirttiğimiz durumların dışında yani İş Kanunu 25/2 maddesindeki şartların dışında işçiyi işten çıkaran işveren, kıdem tazminatı ödemekle yükümlü tutulur.
Kıdem tazminatına hak kazanan işçi, bu hakkını mahkemeye başvurmadan da işvereninden talep edebilir. Taraflar arasında anlaşma sağlanırsa bu şekilde kıdem tazminatı işçiye ödenmiş olur. Fakat taraflar arasında uzlaşmanın olmaması neticesinde işçi mahkeme yolu ile kıdem tazminatını işvereninden alabilir.
Dava yolunu kullanmak isteyen işçi öncelikle arabuluculuk başvurusunda bulunmak zorundadır. Yoksa direkt dava açması durumunda, mahkeme tarafından davası, dava şartı yokluğundan reddedilecektir. Bu dava işçinin işini gördüğü yer mahkemesinde açılabileceği gibi, işverenin ikametgah adresinde de açılabilir. Dava açma süresi ise 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

Share
450 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...
  • Ergenlik Dönemini Anlamak

    20 Nisan 2024 Köşe Yazıları

      “Ergen” kelimesi sanki biraz olumsuz çağrışımlar taşıyormuş gibi dursa da büyüme anlamına gelir ve çocukluktan çıkışı, yetişkinliğe atılan adımı temsil eder. Kızlarda 10-11 yaş itibariyle erkelerde ise 11-12 yaş itibariyle ergenliğe adım atılır. Kişiden kişiye daha erken ya da geç olabilir. Çocukta biyolojik değişikliklerle birlikte duygusal değişiklikler de görülmeye başlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğundan birey ne tam çocuk olabilir ne de tam bir yetişkin. Bireyin kendini anlamaya, dış dünyaya karşı duruşunu belirlemeye ba...
  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...
  • Psikolojik Zorlukları Azaltacak Durumlar

    13 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Günlük hayatta fark etmeden karşılaştığımız durumları kendi hayatımıza katarız ve seçimlerimizi, kararlarımızı buna yönelik yaparız. Bu durumlarsa psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir. Maddeler halinde bakalım. - Diğerlerinin hayat tecrübelerine bakarak çok fazla önlem almak, hayatımızı kısıtlamak.  Örneğin yakınımızdan birinin sosyal medyada zorbalığa uğradığını görüp çocuğumuza sosyal medyayı yasaklarız. Çünkü böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz. İnsan başka insanlardan da öğrenen bir varlıktır ama bu korku kültürüne dönüşürse bizi etki...