logo

BOŞANMA SONRASI MAL PAYLAŞIMI


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Evlilik birliği içerisinde eşler birlikte mal edinebilirler. Bu edinilmiş olan malların boşanma neticesinde nasıl paylaşılacağı, taraflar açısından genellikle merak edilen konudur.
Türk Medeni Kanunu boşanma neticesinde mal paylaşımının nasıl yapılacağını düzenlemiştir. Kanun hükümleri çerçevesinde ve örneklerle mal paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini anlatalım.
Boşanma durumunda mal paylaşımının nasıl yapılacağı, taraflar evlenirken belirlenir. Burada taraflar istedikleri mal rejimini seçmekte özgürdürler. Fakat mal rejimi seçmezlerse kanune belirlenmiş olan “Edinilmiş Mallara Katılma” rejimine tabi olurlar. Bu mal rejimi belirtmiş olduğumuz gibi yasaldır. Yani taraflar mal rejimlerini kendileri belirlemezlerse, kanunen bu rejime tabi olurlar. Tarafların evlenirken belirleyebileceği diğer üç mal rejimi ise şunlardır: Mal Ayrılığı Rejimi, Paylaşmalı Mal Ayrılığı rejimi, Mal Ortaklığı Rejiimi.
Uygulamada genellikle “Edinilmiş Mallara Katılma” rejiminden kaynaklı davalar yoğun olduğundan bu hususu anlatmaya çalışacağız. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere mal paylaşımının yapılabilmesi için boşanmanın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Boşanma davasının kesinleşmesinden sonra 10 yıl içinde bu dava açılmalıdır.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimine tabi olan taraflara, paylaşım şu şekilde yapılır:

Edinilmiş olan malvarlıkları, evlenmeden önce mi elde edildi evlenmeden sonra mı bu ayrım yapılır. Genel tabirle anlatmak gerekirse, evlenmeden önce elde edilen malvarlığı değerleri, paylaşmaya tabi olmaz, yani evlenmeden önce kimin ne malı varsa, o aynen korunur. Fakat evlenmeden sonra edinilmiş olan mallar taraflar arasında yarı yarıya paylaştırılır.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz, eşler tarafından evlenmeden önce edinilen malvarlığı değerleri kanuna göre kişisel mal olarak kabul edilirken, evlendikten sonra edinilen malvarlığı değerleri edinilmiş mal olarak kabul edilir. Yani Türk Medeni Kanununa göre edinilmiş mal olarak kabul edilen malvarlığı değerleri, boşanma ile taraflara paylaştırılır. Türk Medeni Kanunun 219. Maddesi edinilmiş malları, 220. Maddesi ise kişisel malları detaylı olarak düzenlemiştir. Yani mal paylaşımı yapılırken, hakimler Türk Medeni Kanununun 219. Maddesine göre edinilmiş malları belirler ve bu kategoride yer alan malvarlıklarını taraflara paylaştırırlar.

Share
449 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...