logo

VASİYETNAME NEDİR, NASIL HAZIRLANIR?


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Son zamanlarda şahsıma yöneltilen soruların büyük kısmını vasiyetname ile ilgili olduğundan yazı içeriğinde bu konuyu ele almak istedim.
Vasiyetname Medeni Kanunda düzenlenmiştir. Öncelikle Türk Medeni Kanunu’nun 502. Maddesine göre vasiyetname yazan kişi 15 yaşını doldurmuş ve ayırt etme gücüne sahip olmalıdır.
Bunun dışında, yasal mirasçılarının saklı paylarını ihlal etmeyecek şekilde vasiyetname düzenlemelidir.
Kanuna göre 3 farklı şekilde vasiyetname düzenlenebilir. Bu vasiyetname türlerini aşağıda açıklayalım.
1.El Yazılı Vasiyetname
Genel olarak kullanılan ve masrafsız olan bir yöntemdir. Kişi kendi el yazısı ile dileklerini ve tasarruflarını bir kağıda yazar, tarih atar ve altını imzalar. Vasiyetnamenin içeriğinden, vasiyet edenin amacı ve niyeti kesin olarak anlaşılmalıdır. Bu işlem sonucunda vasiyet eden, vasiyetnameyi notere veya Sulh Hukuk Hakimi’ne teslim edebilir. Bu vasiyetname türü Medeni Kanunun 538. Maddesinde düzenlenmiştir.
Başlıkta da belirtmiş olduğumuz üzere mutlaka el yazısı ile yazılmalıdır. Bilgisayarda veya daktiloda yazılan irade beyanlarının altı ıslak imza ile dahi imzalanmış olsa geçerli bir vasiyetname olmaz.
2.Sözlü Vasiyetname
Sözlü vasiyetname olağanüstü durumlarda hazırlanır ve bu şekilde geçerlilik kazanır. Sözlü vasiyetname olağanüstü durumlarda, vasiyet edenin son istek ve arzularını iki tanığa bildirmesi suretiyle olur. Olağanüstü duruma bir savaş sırasında ölmek üzere olan kimsenin vasiyeti örnek olarak verilebilir.
Vasiyet eden, zor şartlar içinde iki tanığa istek ve arzularını bildirir bu tanıklar vasiyet edenin beyanlarını bir kağıda geçirip altını imzaladıktan sonra Sulh Hukuk veya Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bu belgeyi teslim edebilirler. Bunun dışında iki tanık, vasiyet edenin son beyanlarını hakime bizzat anlatabilirler ve hakim tarafından bu beyanlar tutanağa geçirilerek belgelenir. Bu şekillerde sözlü vasiyetname geçerlilik kazanır. Vasiyet edenin içinde bulunduğu zor durum ortadan kalkarsa, sözlü olarak hazırlanmış olan vasiyetname geçersiz hale gelir.
3.Resmi Vasiyetname
Resmi memur ve iki tanık huzurunda yapılan vasiyetname türü ise resmi vasiyetnamedir. Resmi memur, tanıklar önünde vasiyet edenin beyanını vasiyetnameye geçer ve tekrar okuması için vasiyette bulunana verir. Vasiyet eden, vasiyetnameyi okuduktan sonra iki tanık önünde beyanları kabul ettiğini resmi memura bildirir. Vasiyet eden okuma yazma bilmiyorsa bu defa resmi memur tanıklar önünde vasiyet edenin duyabileceği şekilde vasiyetnameyi okur. Vasiyet eden beyanları tanıklar önünde kabul ederse resmi vasiyetname geçerlilik kazanır.
Resmi vasiyetname düzenlenirken herkes tanıklık yapamaz. Medeni Kanunun 536. Maddesinde kimlerin tanıklık yapamayacağı detaylı olarak düzenlenmiştir. Bu hususa kesin olarak dikkat edilmesi gerekmektedir.
Madde metni tam olarak şu şekildedir: “Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, mirasbırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar.
Resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine katılan memura ve tanıklara, bunların üstsoy ve altsoy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulamaz.” Resmi vasiyetname bu hususlar dikkat edildiği takdirde geçerli olarak yapılabilir.

Share
530 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...