logo

Kendimize Ebeveynlik Yapmak: 2


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Yazının birinci kısmında yetiştirilme görevimizde olanlarla ilgili yazmıştım.
Bu yazıda nasıl bir çocukluk geçirmiş olursak olalım bugünden sorumlu olmayı başarabiliriz, bununla ilgili konuşmak istedim.
İnsan çok yönlü bir varlık ve bu yönlerinin ihtiyaçlarını karşılaması, dengede olmasına yardımcı oluyor.
Psikolojik destek için başvuran kişilere uyku düzenini, beslenme durumunu, egzersiz yapıp yapmadığını, sosyalleştiği ortamların neler olduğunu, çalışıp çalışmadığını, hangi hobilere sahip olduğunu sorarız.
Çünkü bu faktörler insanların temel ihtiyaçlarıdır ve duygusal dengeye yardımcı olur.
Neye ihtiyacımız olduğunu anlamak kendimize ebeveynlik yapmanın temellerinden biridir.
Diğer taraftan ihtiyacımızı karşılasak bile zorlu yaşam olayları gelişim dönemimizde uyum sağlanması gereken değişiklikler, duygu düzenlememizi zorlaştırabilir.
“Duygu düzenlememizi nasıl sağlarız?” konusuyla ilgili konuşmuştuk.
Dengesizlik hissettiğimizde bizi dengeye ulaştıran sakin alanda yani koruyucu alanda olmamıza yardımcı olacak aktiviteler yada dinlendirici, gevşetici çalışmalar vardır.
Kendimizi korumak ve geliştirmek, kendimize ebeveynlik yapma süreçlerinden biridir.
Korumak demek bize zarar veren, tehlike hissettiren durumları azaltmak olarak değerlendirilebilir.
Ancak kendine sahip çıkabilen bir yetişkin iyi bir anne baba olabilir. Çalışan bireylere (hizmet alanlara) güven duygusu hissettirir.
Kendimize ebeveynlik yapma sürecinde neye ihtiyacımız olduğunu anladık, bu ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Kendi gelişim sürecinden sorumlu tuttuk kendimizi.
Yapmamızın fayda sağlayacağı başka bir konu ise yardım istemek. Çevremizdekilerden işleri kolaylaştırmak için neler yapabilirler diye sormak kendimiz ve ebeveynlerimizde yükleri hafifletiyor.
Nasıl ki bir çocuğun ebeveynliğini yaparken büyükanne, büyükbabalar, okul, sağlık sistemi sorunluysa, hatta öyle bir atasözü vardır ki, bir çocuğun yetişmesinden tüm köy sorumludur diye bizim yetişme sürecimize de çevremizdekileri katabiliriz.
Yıl biterken bu yıl neler yaptık diye bir değerlendirmemiz olur ve seneye için hayaller kurarız.
Kendi ebeveynliğimizin sorumluluğunu alan bizler için hayat bir süreç ve gelişim devam ediyor.
Yaşantılarımıza sahip çıkıp kendimizi şekillendirmemiz için çaba gösterebileceğimiz başlangıç zamanı.
Yeni yıla girerken kendinizde olan güçlü özellikleri fark edebilirsiniz.
Tüm bunları değerlendirdiğimizde işler hala zor olarak devam ediyorsa psikolojik destek alabilirsiniz.
Bu yılın bu son köşe yazısı ile birlikte herkesin yeni yılını kutluyor, daha güzel bir yıla başlamayı diliyorum.
Yeni yılda sağlık, huzur ve mutluluk sizlerle olsun.

Share
524 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Doğum sonrası depresyonu

    18 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Gebelik sürecinde ve çocuk doğduktan sonra kadınlar; fiziksel ve duygusal olarak birçok değişim yaşamaktadır. Bu değişimler kadınlarda duygu durum dengesizlikleri yaşamalarına neden olmaktadır. Özellikle doğumdan ilk altı haftalık süreçte (bu süreç ortalamadır kişiden kişiye daha kısa veya uzun süre olabilir) kadın bedeninin hamilelik öncesi haline dönmesi dediğimiz lohusalık dönemi yaşanır. Bu dönemde yaşanan ruhsal sorunlar anne sağlığı başta olmak üzere; anne bebek bağlanmasını, eşlerin birbirleriyle ilişkisini, aile içi rolleri ve bebek sah...
  • AKIL YOLUNA ÇAĞRI

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Biz halk olarak, Vezirköprü'de kendi sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz.. Ama nasıl?.. -Atanmış idareciler kendine bağlı kurumları çalıştırmalı.!.. -Atanmış, seçilmiş tüm kurumların koordinesini sağlamalı.!.. -Görevini yerine getirmeyen olursa (onlara gücü yetmezse) onları kamuoyunda aforoz etmeli.!.. -İşler yukarıdan ilçeye büyük adamlar gelince koşarak protokolde yer almakla bunlar olmaz.!.. -Zaman harcayıp ilçenin yapılması gereken işlerini rapor ederek sürekli gündemde tutmalıdır.!.. Bunlar yurdunu ve o yurtta yaşayan insanları seven ins...
  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...