logo

Kendimize Ebeveynlik Yapmak: 2


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Yazının birinci kısmında yetiştirilme görevimizde olanlarla ilgili yazmıştım.
Bu yazıda nasıl bir çocukluk geçirmiş olursak olalım bugünden sorumlu olmayı başarabiliriz, bununla ilgili konuşmak istedim.
İnsan çok yönlü bir varlık ve bu yönlerinin ihtiyaçlarını karşılaması, dengede olmasına yardımcı oluyor.
Psikolojik destek için başvuran kişilere uyku düzenini, beslenme durumunu, egzersiz yapıp yapmadığını, sosyalleştiği ortamların neler olduğunu, çalışıp çalışmadığını, hangi hobilere sahip olduğunu sorarız.
Çünkü bu faktörler insanların temel ihtiyaçlarıdır ve duygusal dengeye yardımcı olur.
Neye ihtiyacımız olduğunu anlamak kendimize ebeveynlik yapmanın temellerinden biridir.
Diğer taraftan ihtiyacımızı karşılasak bile zorlu yaşam olayları gelişim dönemimizde uyum sağlanması gereken değişiklikler, duygu düzenlememizi zorlaştırabilir.
“Duygu düzenlememizi nasıl sağlarız?” konusuyla ilgili konuşmuştuk.
Dengesizlik hissettiğimizde bizi dengeye ulaştıran sakin alanda yani koruyucu alanda olmamıza yardımcı olacak aktiviteler yada dinlendirici, gevşetici çalışmalar vardır.
Kendimizi korumak ve geliştirmek, kendimize ebeveynlik yapma süreçlerinden biridir.
Korumak demek bize zarar veren, tehlike hissettiren durumları azaltmak olarak değerlendirilebilir.
Ancak kendine sahip çıkabilen bir yetişkin iyi bir anne baba olabilir. Çalışan bireylere (hizmet alanlara) güven duygusu hissettirir.
Kendimize ebeveynlik yapma sürecinde neye ihtiyacımız olduğunu anladık, bu ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Kendi gelişim sürecinden sorumlu tuttuk kendimizi.
Yapmamızın fayda sağlayacağı başka bir konu ise yardım istemek. Çevremizdekilerden işleri kolaylaştırmak için neler yapabilirler diye sormak kendimiz ve ebeveynlerimizde yükleri hafifletiyor.
Nasıl ki bir çocuğun ebeveynliğini yaparken büyükanne, büyükbabalar, okul, sağlık sistemi sorunluysa, hatta öyle bir atasözü vardır ki, bir çocuğun yetişmesinden tüm köy sorumludur diye bizim yetişme sürecimize de çevremizdekileri katabiliriz.
Yıl biterken bu yıl neler yaptık diye bir değerlendirmemiz olur ve seneye için hayaller kurarız.
Kendi ebeveynliğimizin sorumluluğunu alan bizler için hayat bir süreç ve gelişim devam ediyor.
Yaşantılarımıza sahip çıkıp kendimizi şekillendirmemiz için çaba gösterebileceğimiz başlangıç zamanı.
Yeni yıla girerken kendinizde olan güçlü özellikleri fark edebilirsiniz.
Tüm bunları değerlendirdiğimizde işler hala zor olarak devam ediyorsa psikolojik destek alabilirsiniz.
Bu yılın bu son köşe yazısı ile birlikte herkesin yeni yılını kutluyor, daha güzel bir yıla başlamayı diliyorum.
Yeni yılda sağlık, huzur ve mutluluk sizlerle olsun.

Share
853 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Ortamlarda Kaygı Yaşamak – Sosyal Fobi

    14 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Ruhsal Bozukluklar Tanı Kitabında, kaygı bozukluklarından biri olan sosyal fobi; toplumsal durumlardan kaçınmaya ya da yoğun bir korku ve kaygıyla sosyal ortama katlanmaya neden olur. Kaygı ise kaynağı bilinmeyen bir tehlikeyi bekleme veya tehlikeye hazırlanma olarak tanımlanır. Sosyal fobi yaşamak, sosyal bir hayatta yaşayan biz insanlar için epey zordur. Sosyal fobi yaşayan kişiler için bu zorluklar; karşılıklı konuşma, tanımadık insanlarla karşılaşma, diğerleriyle birlikte yemek yeme veya bir şeyler içme, topluluk önünde konuşma gibi duruml...
  • Tasarruf Tedbirleri

    12 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Tasarruf tedbirleri kapsamının Vezirköprü'deki işleyişi o kadar ilginç ki, İlçenin en önemli merkezlerinden birindeki eski Öğretmenevi binası aylardır hem de harabe şekilde duruyor. Ne düzeltilerek bir iş için kullanılıyor, ne de yıkılarak otoparka katılıyor. Vezirköprü'de geçtiğimiz hafta okulların da açılmasıyla piyasa hareketlendi. Yaz aylarının sıcak geçen günlerinin beraberinde getirdiği ekonomik durgunluk nedeniyle sıkıntılı günler geçiren esnaf bu hareketlilikle biraz olsun ümitlendi. Özellikle ilçe merkezinde okulların açılmasının ...
  • Okula Gitmeye İsteksizlik

    07 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Hem yaz tatilinin serbest zamanlı geçmesi hem de okulun kuralları beraberinde getirmesiyle birlikte çocuklar okula yönelik isteksizlik duyabilirler. Bu durum gayet normaldir. Çocuk isteksizliğini belirttiğinde aileler bu isteksizlik karşısında endişelenebilirler. Sadece çocuklar değil yetişkinler de uzun ara verdikten sonra bir işe geri dönerken ya da başlarken isteksizlik duyabilirler. Çocuğun olumsuz duygusunu hemen geçmesini beklemeden ağırlayabilmek önemlidir. Böylece size olumsuz durumla ilgili bahsetmekten kaçınmayacak kendiyle ilgili dür...
  • Tarihi okumak gerekir..

    04 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'nün bugününe baktığımızda genel olarak idarecilerin ilçe adına önemli işleri yapmak noktasında gerekli çalışmalar için yeterli gayreti gösteremediklerini düşünüyorum. İnsanoğlunun binlerce yıllık tarihini düşününce içinde yaşadığımız zamanın ne kadar az olduğunu daha iyi kavranıyor. Yaklaşık 12 bin yıllık Göbeklitepe tarihle ilgilenenlere kartların yeniden dağıtılmasını sağlayacak olan geçmişiyle daha derin düşünmemizi sağlıyor. Bunca yıllık tarihin içine çağlarının modernizasyonuna ayak uyduramayan toplumların, halkların, mede...