logo

Psikolojik Destek Hakkında Bilgiler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Merhaba, size bu yazıda psikoterapiyi anlamanızı kolaylaştıracak bilgiler sunmak istedim. Faydalı olacağına inanıyorum.
Öncelikle, psikolojik destek bir ihtiyaçtır. Siz bu ihtiyacı moralinizi yüksek tutmaya çalışarak karşılamayı düşünüyorsanız, duygularınızı bastırıyorsunuz demektir. İşlenmemiş duygu ve düşünceler hayatınızı doyumsuz hale getirir, stres seviyenizi yükseltir, kendinizi ve çevrenizi zora sokarsınız.
Psikolojik zorlanmalarda başvurulan ilk yol psikiyatri ilaçları değildir. İlaçların kolaylaştırıcı özelliği vardır ama ilaçlar sorun çözmez. Beden duyumlarınız rahatlar ama sorun hala oradadır. Yıllardır sadece ilaç kullanmış ve psikoterapiyi hiç düşünmemiş ya da yönlendirilmemiş danışanlarımın pişmanlığına şahit oldum. Artık bedenleri ilaç kullanımını kabul etmiyordu.
Psikolojik destek konuşma anlatma rahatlama yeri olmaktan çok danışan ve danışmanın birlikte işbirliğinde öncelik ve hedef oluşturularak giden bir süreci ifade eder. Örneğin çocukta sosyal becerilerde yetersizlik varsa atılganlık becerileri çalışılır. Çiftlerle çalışılan süreç farklıdır. Travmayla çalışmak bambaşkadır.
Hayatınızın bir döneminde çözemediğiniz sorunlar diğer dönemlere maalesef ki aktarılır. Eğer farkında olarak ve seçimlerin sonucuna katlanarak ilerlemişseniz yaşlılık döneminde kendi yaşamınızı gözden geçirirken memnuniyet duyarsınız. Oradan oraya savrulmuş ve istediğiniz gibi bir yaşam sürememişseniz kendinizi suçlar, ölümden aşırı korkarsınız. Çünkü bazı işler tamamlanmamıştır.
Hepimizin duyguları önemlidir. Özellikle çocuklukta bu duygularımızın yönetiminden aile sorumludur. Çocuk, duyguları kabul edilen bir ailede yaşıyorsa hayatı ve insanları da kabul etmeye, anlamaya çalışır. Kabul edilmemiş duygular, paylaşılmamış duygular hırçınlık oluşturur. Huzursuz insanlar kendi dünyalarındaki olumsuz durumlarla meşgul olduklarından çevrelerindeki fırsatları görmekte zorlanabilirler.
İnsan çok yönlü bir varlıktır. Psikolojik iyi oluşa bu yönleri besleyerek katkı sunabiliriz. Bu yönler; uyku, beslenme, egzersiz, sosyallik, sevdiğimiz uğraşlarımız olması, üretkenlik gibi maddelerdir. Örneğin sadece egzersiz psikolojik iyi oluşu sağlamaz. Bunlar dengeli olmalıdır. Şunu tekrar söylemeliyim ki tek başına ilaçlara bel bağlamayın. İlaç kullansanız bile bu ihtiyaçlarınız devam eder.
Psikolojik iyi oluşu destekleyen şeylerden birisi sosyalliktir elbette ama en yakınlarız dahi olsa sizin travmatik yaşantınızla ilgili size nasıl yardım sunabileceklerini bilmeyebilirler.Siz anlatıp rahatlamış hissedersiniz ama karşı tarafta bir karmaşa bırakmış olabilirsiniz.Üstelik bazen o kadar ağır konular çocukların yanında konuşuluyor ki!!!! (Böyle yaparsanız çocukta kaygı oluşturabilirsiniz)Diğer taraftan bazen duymak ve dinlemek istemediğiniz konular olabilir. Karşı tarafa bunu mutlaka belirtin. Bizler dolaylı öğrenen varlıklarız ve diğerlerinin yaşantısı bizim davranışlarımızı da biçimlendirir.
Şu konunun da altını çizmek istiyorum. Özellikle eşinizin; çocukluktaki, geçmişteki travmatik yaşantılarınız konusunda sizin yanında olmanızı istiyorsanız ve ona bir kurtarıcı rolü biçiyorsanız bu karı koca ilişkisine zarar verebilir. Eşiniz(ya da sevgiliniz) sizin yanınızda olsun tabiî ki hangi duyguda olduğunuzu bilsin ama birbirinizi yüklediğiniz sorumluluklar ilerde ağır gelmeye başlayabilir.
Son olarak, zorlandığımız konularda inançlarımızla yol almak iyileştirici etki sağlayabilir ama lütfen hacı hocaya yüklü miktarlar yatırmak yerine tedavi olmayı seçin. Mutlu haftalar.

Share
961 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kenevirde başa dönüldü

    30 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Bugün; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için  mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz bir Vezirköprü halkı var... Bahar aylarını gelmesi ve tarlaların yeşillenmeye başlamasıyla birlikte doğanın rengarenk duruşu hemen herkesin içinde bir uyanışı da getirir. Tarım İlçesi olan Vezirköprü'de özellikle son yıllarda ayçiçeği tarlalarında özçekim yapan insanların sayısında artış olduğunu görüyorduk. Bugün ay...
  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...
  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...