logo

Psikolojik Destek Hakkında Bilgiler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Merhaba, size bu yazıda psikoterapiyi anlamanızı kolaylaştıracak bilgiler sunmak istedim. Faydalı olacağına inanıyorum.
Öncelikle, psikolojik destek bir ihtiyaçtır. Siz bu ihtiyacı moralinizi yüksek tutmaya çalışarak karşılamayı düşünüyorsanız, duygularınızı bastırıyorsunuz demektir. İşlenmemiş duygu ve düşünceler hayatınızı doyumsuz hale getirir, stres seviyenizi yükseltir, kendinizi ve çevrenizi zora sokarsınız.
Psikolojik zorlanmalarda başvurulan ilk yol psikiyatri ilaçları değildir. İlaçların kolaylaştırıcı özelliği vardır ama ilaçlar sorun çözmez. Beden duyumlarınız rahatlar ama sorun hala oradadır. Yıllardır sadece ilaç kullanmış ve psikoterapiyi hiç düşünmemiş ya da yönlendirilmemiş danışanlarımın pişmanlığına şahit oldum. Artık bedenleri ilaç kullanımını kabul etmiyordu.
Psikolojik destek konuşma anlatma rahatlama yeri olmaktan çok danışan ve danışmanın birlikte işbirliğinde öncelik ve hedef oluşturularak giden bir süreci ifade eder. Örneğin çocukta sosyal becerilerde yetersizlik varsa atılganlık becerileri çalışılır. Çiftlerle çalışılan süreç farklıdır. Travmayla çalışmak bambaşkadır.
Hayatınızın bir döneminde çözemediğiniz sorunlar diğer dönemlere maalesef ki aktarılır. Eğer farkında olarak ve seçimlerin sonucuna katlanarak ilerlemişseniz yaşlılık döneminde kendi yaşamınızı gözden geçirirken memnuniyet duyarsınız. Oradan oraya savrulmuş ve istediğiniz gibi bir yaşam sürememişseniz kendinizi suçlar, ölümden aşırı korkarsınız. Çünkü bazı işler tamamlanmamıştır.
Hepimizin duyguları önemlidir. Özellikle çocuklukta bu duygularımızın yönetiminden aile sorumludur. Çocuk, duyguları kabul edilen bir ailede yaşıyorsa hayatı ve insanları da kabul etmeye, anlamaya çalışır. Kabul edilmemiş duygular, paylaşılmamış duygular hırçınlık oluşturur. Huzursuz insanlar kendi dünyalarındaki olumsuz durumlarla meşgul olduklarından çevrelerindeki fırsatları görmekte zorlanabilirler.
İnsan çok yönlü bir varlıktır. Psikolojik iyi oluşa bu yönleri besleyerek katkı sunabiliriz. Bu yönler; uyku, beslenme, egzersiz, sosyallik, sevdiğimiz uğraşlarımız olması, üretkenlik gibi maddelerdir. Örneğin sadece egzersiz psikolojik iyi oluşu sağlamaz. Bunlar dengeli olmalıdır. Şunu tekrar söylemeliyim ki tek başına ilaçlara bel bağlamayın. İlaç kullansanız bile bu ihtiyaçlarınız devam eder.
Psikolojik iyi oluşu destekleyen şeylerden birisi sosyalliktir elbette ama en yakınlarız dahi olsa sizin travmatik yaşantınızla ilgili size nasıl yardım sunabileceklerini bilmeyebilirler.Siz anlatıp rahatlamış hissedersiniz ama karşı tarafta bir karmaşa bırakmış olabilirsiniz.Üstelik bazen o kadar ağır konular çocukların yanında konuşuluyor ki!!!! (Böyle yaparsanız çocukta kaygı oluşturabilirsiniz)Diğer taraftan bazen duymak ve dinlemek istemediğiniz konular olabilir. Karşı tarafa bunu mutlaka belirtin. Bizler dolaylı öğrenen varlıklarız ve diğerlerinin yaşantısı bizim davranışlarımızı da biçimlendirir.
Şu konunun da altını çizmek istiyorum. Özellikle eşinizin; çocukluktaki, geçmişteki travmatik yaşantılarınız konusunda sizin yanında olmanızı istiyorsanız ve ona bir kurtarıcı rolü biçiyorsanız bu karı koca ilişkisine zarar verebilir. Eşiniz(ya da sevgiliniz) sizin yanınızda olsun tabiî ki hangi duyguda olduğunuzu bilsin ama birbirinizi yüklediğiniz sorumluluklar ilerde ağır gelmeye başlayabilir.
Son olarak, zorlandığımız konularda inançlarımızla yol almak iyileştirici etki sağlayabilir ama lütfen hacı hocaya yüklü miktarlar yatırmak yerine tedavi olmayı seçin. Mutlu haftalar.

Share
307 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • AKIL YOLUNA ÇAĞRI

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Biz halk olarak, Vezirköprü'de kendi sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz.. Ama nasıl?.. -Atanmış idareciler kendine bağlı kurumları çalıştırmalı.!.. -Atanmış, seçilmiş tüm kurumların koordinesini sağlamalı.!.. -Görevini yerine getirmeyen olursa (onlara gücü yetmezse) onları kamuoyunda aforoz etmeli.!.. -İşler yukarıdan ilçeye büyük adamlar gelince koşarak protokolde yer almakla bunlar olmaz.!.. -Zaman harcayıp ilçenin yapılması gereken işlerini rapor ederek sürekli gündemde tutmalıdır.!.. Bunlar yurdunu ve o yurtta yaşayan insanları seven ins...
  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...
  • GÜZEL HAVALAR – AYDINLIK GÜNLER

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu yıl kış olmadı ve ilkbahar oldukça yumuşak geçti. Şu anda ilkbaharın ortalarında olmamıza rağmen güneş yüzünü gösteriyor. Bahar güneşinin yüzünü göstermesiyle olacak ki güller yeni goncalaşıyor. Yeşillikler ovaları, dağları, bağları, bahçeleri süslemeye başladı. Cahit Sıtkı Tarancı “Bahar hikayesi” adlı şiirinde şöyle diyor. Alıştım her yıl baharı dört gözle beklerim Kulağım o sabahın kuş cıvıltılarında Bahar geldi mi her tasaya benden elveda Ben bütün dallarda açan çiçeklerim. Öyle hesapsız coştuğum olur ki sanırım Mektepten henü...