logo

Çocukların Yanında Neleri Konuşmamalıyız?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Çocukların duygu ve düşünce dünyası, çocuk yaş aldıkça büyür. Çocuklar bu yüzden olayları akla gelen ilk anlamlarıyla alır. Çocuğun yaşadığı duygusal zorluk bir yetişkin için çok önemsiz bir mesele olabilir ama çocuk için bu durum yoğun bir sıkıntı oluşturabilir. Yani kısaca çocuklar yetişkinler gibi hissetmez ve düşünmezler. Bu yüzden de çocuğun yetişkinlerin ortamlarında olan bazı konuşmalardan korumamız gerekir. Bunu sağladığımızda çocuğa sağlıklı bir çocukluk sunarken aynı zamanda daha kolay öğrenebilmesi, daha olumlu duygular hissetmesi için alan açmış oluruz. Böylece çocuk güvenli bağlanır ve yeteneklerini ilgilerini daha kolay fark edebilir.
Çocukların bazı şeyleri duymuyormuş gibi yapıp oyunlarına devam etseler de sizi dinlerler. O yüzden çocukla aynı ortamdaysak konuştuklarımızın çocuk için önemli olduğunu bilelim.
Çocukların yanında hangi konular konuşulmamalı, maddeler halinde bakalım:
1-Çocuğun yanında birisi hakkında ayrıntılı olumsuz eleştiri yapılmaz. Çünkü çocuğun o kişiye karşı taraf olmasına neden olursunuz. Üstelik bu kişi sizin sosyal ortamınızdaysa tüm bu konuşulanlara rağmen o kişiye selam vermek zorunda belki normal bir şekilde konuşmak zorunda kalırsanız çocuk için bu durum bir çelişki oluşturur. Hele de bu kişi çocuğun öğretmeniyse çocuğun öğrenmesini, sınıfın kurallarına uyumunu zorlaştırabilir. Çocuğunuzu birinden korumak istiyorsanız da öncelik, çocuğun kendi davranışlarında neye dikkat edeceğini söylemenizdir çünkü karşı taraftaki olumsuzlukları abartmak çocuğun gözünde o kişinin daha çok büyümesine neden olur.
2-Geleceğe yönelik olumsuz konuşmalar veya yetişkinlerin para sorunu çocuğun yanında konuşulmaz. Çünkü çocuk, bu durumları o kadar çaresiz olarak görebilir ki yiyecek alamayacaklarından belki evsiz kalacaklarından korkabilir böylece kendi de bazı ihtiyaçlarını söylemeyebilir. Paramız yok gibi cümleler yerine bütçemiz sınırlı demek bile çokça sağlıklı olacaktır. Ayrıca parasal konular veya olumsuz gelecek algıları değişebilir ama çocukluktaki olumsuz algılarımız yetişkinliğe taşındığında kolay kolay değişmez.
3-Çocuğun yanında sürekli nasihat verici ya da sürekli bilgilendirici konular konuşulmaz. Sizin ve çocuğun o andaki durumuna ve size söylediklerine göre konuşma şekil alır. Çocuğa gereğinden fazla yükleme yapmak çocuğu tedirgin hissettirir.
4-Çocuğun yanında kıyaslama yapılmaz. Çocukların benzerlik ve farklılıklarının konuşulması normal olmakla birlikte çocuklar ailelerine olabildiğince olumlu gözükmek istediklerinden çocuğun yanında bu konuların konuşulması çocuğa huzursuz hissettirir. Ayrıca çocuğun gelişimini ister kardeşiyle ister arkadaşıyla birlikte değerlendiririn bu durum çocukta rekabete ve çatışmaya neden olur. Önemli olan çocuğun biricikliğine değer vermek, sahip olduğu iyi özellikleri desteklemektir.
5-Çocuğun yanında zararlı maddeler, bağımlılık yapıcı maddelerle ilgili güzelleme yapılmaz. Çocuk alkol sigara gibi bu maddelere ilgi duyabilir. Erken başlama veya yetişkin olmayı bu maddeleri kullanmak olarak düşünebilir.
6-Kendimiz ve bir başkasının vücut yapısı ile ilgili olumsuz konuşulmaz. Bedenimiz hepimiz için mahremdir ve vücudumuz kolay kolay değişmez. Kiloluysak hemen zayıflamayız, uzunsak kısalmayız. Çocuğun yanında bunları konuşmak çocuğun kendi kusurlarına dikkati çekebilir, kendisiyle ilgili konuşulduğunu düşünmesi çocuk için zor olabilir. Ergenlik döneminde kendi beden algısı konusunda zorluk yaşar. Yani bir sivilce ilerde okula gitmeme sebebi olabilir.
Çocuğun yanında bazen konuştuklarımızı fark etmeyebiliriz. Fark ettiğimizde çocuğu çıkartmak ya da daha kısık sesle konuşmak yerine bu konuya sonra döneriz gibi çocuk için daha az merak uyandıracak şekilde konuyu sonlandırabilirsiniz.
Çocuklarla konuşurken asıl mesaj “Şu anda güvendesin, büyümeye öğrenmeye devam et, birlikteyiz ve her şey bir şekilde yolunda” mesajını vermektir.

Bilgi notu: Çocuklarla yapılan çalışmalarda, annesinin güvende olduğunu düşünen çocuklar annelerinden daha uzakta oyun oynayabilirken, annelerinin duygusal bir sıkıntı yaşadığını düşünen çocuklar ise olabildiğince yakında ve sık sık anneyi kontrol ederek oyun oynamalarını sürdürmüşlerdir.

Share
555 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kenevirde başa dönüldü

    30 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Bugün; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için  mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz bir Vezirköprü halkı var... Bahar aylarını gelmesi ve tarlaların yeşillenmeye başlamasıyla birlikte doğanın rengarenk duruşu hemen herkesin içinde bir uyanışı da getirir. Tarım İlçesi olan Vezirköprü'de özellikle son yıllarda ayçiçeği tarlalarında özçekim yapan insanların sayısında artış olduğunu görüyorduk. Bugün ay...
  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...
  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...