logo

Yaş Günleri


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vatandaş Gazetesi’nin 60. Yılına başladığımız günlerde ziyaretimize gelenlerle sohbet ayrı bir zevk veriyor insana.

Gazetenin kurucusu Vefai Tek’er yaş günleri için “asıl amaç daha fazla insanla konuşup, Vezirköprü adına yazı yazmak” derdi.

Biz de konuştuklarımızdan Vezirköprü çıkarmaya çalışıyoruz.

Sohbet ederken anlatıyorum:

“Hafta sonu yolum Terme’den geçti.

Giderken, yolun kenarında Terme Devlet Hastanesi’nin yerindeki trafik ışıklarında bir eksiklik hissettim. Geri dönüşte baktım. Hastane kapalıydı.

Terme Devlet Hastanesi biraz daha şehir içine doğru yeninde yapılmış ve taşınmıştı.

Terme’de sorup öğrendiğimize göre; ilk yapılan hastane uzaklığı ve ulaşımı nedeniyle tepkilere yol açıp, üstüne bir de rutubet nedeniyle çürümeye başlayınca kapanmasına karar verilmiş.

Birkaç yıl içerisinde bitirilen yeni hastane binasına taşınmış. İçine girmedim ama dışarıdan güzel görünüyordu.”

Konuklarım, hemen işin ucunu Vezirköprü’ye çekiyor:

-Vezirköprü Devlet Hastanesi de hem uzaklığı hem de yeninde inşaatı başlayana kadar çürümüş olacağı gerekçesiyle yenilenecektir. Üstelik heyelan mıntıkasında olması, su basma riskini taşıması ve fay hattına yakın olması gibi gerekçeleri saymaya gerek yok. Diyorlar.

İlçenin göç sorunundan, sanayi için yapılan çalışmalarına kadar, tarımsal üretimin gerilemesinden, ilçenin yatırım alamamasına, bitmeyen çileler yol ve huzurevi gibi konulara kadar doğal olarak sohbetlerin içinden çıkmayan konular.

Bir arkadaşım net söylüyor mesela:

-Vezirköprü Samsun’dan ayrılmadan ilerleme şansı olmayacaktır.

Kalkınmada öncelikli olamayan Vezirköprü’de gelişme sağlanamayacağı ortada.

Gerek vergi, gerek enerji gibi avantajları değerlendiren bölgelerle rekabet edebilmek için bu olmazsa olmaz. Vezirköprü’nün neden Samsun’a bağlı kalmak zorunda olduğunu ise anlamak zor.

Ama sadece kalkınmada öncelik değil..

Vezirköprü’nün gerek karayolu, gerekse alternatif ulaşımlarının geliştirilmesi ve ucuzlatılması gerek.

Sanayi Bölgesi oluşturarak, bu bölgelerin getireceği avantajlardan yararlanmalı.

Bu gün Kavak OSB’de 22 işyerinde 700’ün üzerinde kişi istihdam ediliyorsa; Samsun’dan bile 2 otobüs işçi günlük geliş gidiş yaparak çalışıyorsa, göç veren değil alan bir ilçe haline gelmişse bunu Sanayi’ye borçludur.

Vezirköprü’de sadece bir Vezirağaç sanayi tesisi olarak kalırsa, yan dallarında bile yeterli gelişme sağlanamıyorsa, önemli nedeni Vezirköprülüler değil, siyasi nedenlerdir.

Vatandaş Gazetesi olarak, okurlarıyla birlikte Vezirköprü için çalışmayı sürdüreceğimiz nice yıllar diliyorum.

Share
849 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...
  • Ergenlik Dönemini Anlamak

    20 Nisan 2024 Köşe Yazıları

      “Ergen” kelimesi sanki biraz olumsuz çağrışımlar taşıyormuş gibi dursa da büyüme anlamına gelir ve çocukluktan çıkışı, yetişkinliğe atılan adımı temsil eder. Kızlarda 10-11 yaş itibariyle erkelerde ise 11-12 yaş itibariyle ergenliğe adım atılır. Kişiden kişiye daha erken ya da geç olabilir. Çocukta biyolojik değişikliklerle birlikte duygusal değişiklikler de görülmeye başlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğundan birey ne tam çocuk olabilir ne de tam bir yetişkin. Bireyin kendini anlamaya, dış dünyaya karşı duruşunu belirlemeye ba...
  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...