logo

10 Temmuz 2019

İŞÇİ – İŞVEREN UYUŞMAZLIKLARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

İş hukukunda işçi ve işveren arasındaki yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti gibi işçilik alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi tazminatlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar 01.01.2018 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülecektir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3).
Yukarıda kanun metninde de belirtildiği gibi işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan evvel arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulmalıdır. Bu aşamayı atlayarak dava açan taraflardan herhangi birisinin davası mahkeme tarafından reddolunur.
Zorunlu arabuluculuk için başvurunun nereye yapılacağı 7036 sayılı iş mahkemeleri kanunu ile belirlenmiştir. Kanun metnine göre, başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılır.
Bu süreçte arabulucunun ücreti anlaşma sağlanırsa, taraflar tarafından mevcut anlaşmaya dahil edilerek ödenir. Eğer taraflar anlaşmaya varamazlarsa mahkeme sürecinde haksız çıkan taraftan ödenmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından karşılanır.
Arabuluculuk süreci; işe iade, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, ulusal bayram genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti gibi işçi ve işveren arasında olan uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra iş esnasında işçi ve işveren tarafından birbirlerine hakaret edilmesi sonucu açılan tazminat davalarından evvelde arabulucuya başvuru zorunluluğu getirilmiştir.
Yukarıda belirtilen durumların dışında iş kazaları ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat davaları öncesi arabulucuya başvuru şartı ise zorunlu değildir. Yani bu durumlardan kaynaklanan tazminat istemleri arabulucuya başvurmadan doğrudan mahkemeden talep edilebilir.
Arabulucuya başvurduktan sonra taraflar uzlaşma sağlayamazlarsa mahkemede dava açabilirler. Fakat işe iade istemlerinde diğer taleplerden farklı olarak kısa bir süre içerisinde mahkeme nezdinde işe iade talep eden tarafından dava açılmalıdır. İşe iade talebi arabuluculuk görüşmesinde kabul edilmeyen taraf, arabuluculukta anlaşamama tutanağına imza atıldıktan 2 hafta içerisinde mahkemede dava açmalıdır. İşe iade talebinin dışında diğer taleplerde bulunan taraf ise 5 yıllık zamanaşımına tabi olarak mahkemede davasını açabilir.

Share
419 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...