logo

10 Temmuz 2019

İŞÇİ – İŞVEREN UYUŞMAZLIKLARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

İş hukukunda işçi ve işveren arasındaki yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti gibi işçilik alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi tazminatlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar 01.01.2018 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülecektir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3).
Yukarıda kanun metninde de belirtildiği gibi işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan evvel arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulmalıdır. Bu aşamayı atlayarak dava açan taraflardan herhangi birisinin davası mahkeme tarafından reddolunur.
Zorunlu arabuluculuk için başvurunun nereye yapılacağı 7036 sayılı iş mahkemeleri kanunu ile belirlenmiştir. Kanun metnine göre, başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılır.
Bu süreçte arabulucunun ücreti anlaşma sağlanırsa, taraflar tarafından mevcut anlaşmaya dahil edilerek ödenir. Eğer taraflar anlaşmaya varamazlarsa mahkeme sürecinde haksız çıkan taraftan ödenmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından karşılanır.
Arabuluculuk süreci; işe iade, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, ulusal bayram genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti gibi işçi ve işveren arasında olan uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra iş esnasında işçi ve işveren tarafından birbirlerine hakaret edilmesi sonucu açılan tazminat davalarından evvelde arabulucuya başvuru zorunluluğu getirilmiştir.
Yukarıda belirtilen durumların dışında iş kazaları ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat davaları öncesi arabulucuya başvuru şartı ise zorunlu değildir. Yani bu durumlardan kaynaklanan tazminat istemleri arabulucuya başvurmadan doğrudan mahkemeden talep edilebilir.
Arabulucuya başvurduktan sonra taraflar uzlaşma sağlayamazlarsa mahkemede dava açabilirler. Fakat işe iade istemlerinde diğer taleplerden farklı olarak kısa bir süre içerisinde mahkeme nezdinde işe iade talep eden tarafından dava açılmalıdır. İşe iade talebi arabuluculuk görüşmesinde kabul edilmeyen taraf, arabuluculukta anlaşamama tutanağına imza atıldıktan 2 hafta içerisinde mahkemede dava açmalıdır. İşe iade talebinin dışında diğer taleplerde bulunan taraf ise 5 yıllık zamanaşımına tabi olarak mahkemede davasını açabilir.

Share
414 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...
  • Psikolojik Zorlukları Azaltacak Durumlar

    13 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Günlük hayatta fark etmeden karşılaştığımız durumları kendi hayatımıza katarız ve seçimlerimizi, kararlarımızı buna yönelik yaparız. Bu durumlarsa psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir. Maddeler halinde bakalım. - Diğerlerinin hayat tecrübelerine bakarak çok fazla önlem almak, hayatımızı kısıtlamak.  Örneğin yakınımızdan birinin sosyal medyada zorbalığa uğradığını görüp çocuğumuza sosyal medyayı yasaklarız. Çünkü böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz. İnsan başka insanlardan da öğrenen bir varlıktır ama bu korku kültürüne dönüşürse bizi etki...
  • Vezirköprü’de seçmen değişmedi, Yine AKP dedi..

    03 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Özellikle İç Anadolu'da ve Karadeniz'in iç kesimlerinde kırsalda yaşayan vatandaşların henüz bu ekonomik sıkıntıyı derin yaşamamaları ve parti tutma davranışı nedeniyle AKP'den uzaklaşmadıklarını söyleyebiliriz. 31 Mart yerel seçimleri sürprizlerle sona erdi. Beklenmeyen CHP'nin Türkiye genelinde birinci parti çıkması ve yıllardır güçlü şekilde iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilk kez ikinci parti konumuna düşmesi özellikle EGE'de hemen her yerin CHP adayları tarafından alınmasıydı. Komşu il Amasya ve Kastamonu da bu beklenmeye...
  • YORGAN GİTTİ KAVGA BİTTİ

    03 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir gece Nasrettin Hoca'nın evinin önünde iki grup arasında kavga başlar. Kavga biraz uzun sürer, aşırı gürültüden rahatsız olan hoca yataktan kalkar yorganı eline toplar balkona çıkar. Kavgacılara seslenir falan ama kavgacılar kendi gürültü ve hırslarından hocayı tınlamazlar bile; Sinirlenen hoca; Omzundaki yorganı kavgacıların üzerine doğru fırlatır. Yorgan kafalarına dolanan kavgacılardan bir grup ne olduğunu anlamadan yorganı alıp korku içinde kaçıp giderler. Kavgacıların diğer grubu da kavga ettikleri grubun kaçması üzerine olay yerin...