logo

10 Temmuz 2019

İŞÇİ – İŞVEREN UYUŞMAZLIKLARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

İş hukukunda işçi ve işveren arasındaki yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti gibi işçilik alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi tazminatlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar 01.01.2018 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülecektir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3).
Yukarıda kanun metninde de belirtildiği gibi işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan evvel arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulmalıdır. Bu aşamayı atlayarak dava açan taraflardan herhangi birisinin davası mahkeme tarafından reddolunur.
Zorunlu arabuluculuk için başvurunun nereye yapılacağı 7036 sayılı iş mahkemeleri kanunu ile belirlenmiştir. Kanun metnine göre, başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılır.
Bu süreçte arabulucunun ücreti anlaşma sağlanırsa, taraflar tarafından mevcut anlaşmaya dahil edilerek ödenir. Eğer taraflar anlaşmaya varamazlarsa mahkeme sürecinde haksız çıkan taraftan ödenmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından karşılanır.
Arabuluculuk süreci; işe iade, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, ulusal bayram genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti gibi işçi ve işveren arasında olan uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra iş esnasında işçi ve işveren tarafından birbirlerine hakaret edilmesi sonucu açılan tazminat davalarından evvelde arabulucuya başvuru zorunluluğu getirilmiştir.
Yukarıda belirtilen durumların dışında iş kazaları ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat davaları öncesi arabulucuya başvuru şartı ise zorunlu değildir. Yani bu durumlardan kaynaklanan tazminat istemleri arabulucuya başvurmadan doğrudan mahkemeden talep edilebilir.
Arabulucuya başvurduktan sonra taraflar uzlaşma sağlayamazlarsa mahkemede dava açabilirler. Fakat işe iade istemlerinde diğer taleplerden farklı olarak kısa bir süre içerisinde mahkeme nezdinde işe iade talep eden tarafından dava açılmalıdır. İşe iade talebi arabuluculuk görüşmesinde kabul edilmeyen taraf, arabuluculukta anlaşamama tutanağına imza atıldıktan 2 hafta içerisinde mahkemede dava açmalıdır. İşe iade talebinin dışında diğer taleplerde bulunan taraf ise 5 yıllık zamanaşımına tabi olarak mahkemede davasını açabilir.

Share
500 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Mindere bile çıkmadan pes ettik..

    02 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Bu ilçeyi eksi gidişatından kurtararak artıya çevirebilecek olan artık sadece büyük projeler olacaktır. Büyük projeler ise, onları yakalayıp geliştirerek, peşinden koşacak idarecilere ihtiyaç duyar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 100 İl önerisi ile gündeme gelen bazı ilçelerin il olmasını daha önce de tartışmıştık. İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyordu. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il ...
  • Akran Zorbalığı

    28 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    4-6 yaşlarından itibaren başlayabilen zorbalık davranışı, çocukların yaşamını etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Okullarda, en önemli üç problemden biri olduğunu söyleyen araştırmalar mevcuttur. Her zorbalık saldırganlık olmakla birlikte her saldırganlık zorbalık anlamına gelmemektedir. Zorbalık; kasıtlı olarak zarar vermeyi, güçlünün görece güçsüz üzerinde hakimiyet kurmak istemesini ve bu davranışları sürekli yapmasını içerir. Eğer bir zorba varsa, bu zorbalığa maruz kalan kurban ve tüm bunları izleyen seyirciler de vardır. Hem zorbal...
  • Enseyi karartmayalım ama

    25 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Gittikçe azalan bir kesimin dışında, dışarda çalışarak başta inşaatlardan Vezirköprü'ye para gönderilmezse, insanlar geçinecek parayı bile kazanamıyor. Çareyi de GÖÇ etmekte buluyorlar. Samsun ve çevre ilçelerde Organize Sanayi çalışmaları biterken, Vezirköprü'den de bazı OSB'lere çalışmaya hergün onlarca minibüsle işçi giderken İlçemizde halen OSB'nin faaliyete geçmemesi birçok yerde eleştiri konusu oluyor. Vezirköprü'nün en büyük sorunu olarak ilk sıradaki yeri istihdam alanı oluşmaması sayılsa da, ilçede bununla birlikte trafik başta ol...
  • Çocuklarımıza Neden Masal Anlatmalıyız?

    21 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Sözlü aktarım nesiller boyunca en çok başvurulan ve kolay yayılan kültür olmuştur. Hemen her coğrafyada oraya özgü hikayeler destanlar bulunabilir. Masallar sadece çocuklar için değil tüm insanlar için gereklidir. Karar vermemiz gereken zorlu bir durum olduğunda zorlu bir yaşantı geçirdiğimizde şunları şunları yap gibi etrafımızdan verilen tavsiyeler bizim için daha zorlayıcı olabilir. Oysaki yaşantımızla benzer bir hikaye anlatıldığında kahramanla bağ kurup kendi sorunumuza da dışarıdan bakmak fırsatı bulabiliyoruz. Masallar herkes için önemli...